Tämä on MM-futiksen historiaan pureutuvan juttusarjamme 12. osa. Kaikki aiemmat osat linkkeineen löytyvät jutun alta.

— —

MM-kisat 1978 järjestettiin Argentiinassa. Maa oli anonut kisoja monta kertaa aiemminkin, mutta Fifa ei ollut koskaan luottanut Argentiinan poliittiseen tai taloudelliseen vakauteen.

Vihreää valoa kisaisännyydelle vilkutettiin ensimmäisen kerran Fifan kongressissa vuonna 1966, ja se sytytettiin Meksikossa neljä vuotta myöhemmin. Juan Peron oli palannut valtaan vuonna 1973 ja vuotta myöhemmin kisaisännyys varmistui, vaikka 20 vuotta maanpaossa elänyt presidentti otti ja kuoli.

Kenraalit syrjäyttivät pian Peronin Isabella-lesken ja alkoi verinen terrori, joka sai monet epäilemään Argentiinaa turvallisena kisajärjestäjänä. Päästyään ”kumouksellisista” eroon, sotilasjuntta pani koko tarmonsa MM-järjestelyjen onnistumiseen.

Stadionit valmistuivat ajallaan ja futishullu kansa oli innoissaan.

Suomi tavallaan pudotti Englannin

Karsintoihin osallistui yhteensä 106 maata. Englanti jäi lopputurnauksensa rannalle jo toisen kerran peräkkäin ja tavallaan pudottajana toimi tällä kertaa Suomi.

Lohkon muut joukkueet olivat Italia ja Luxemburg, eli jo ennalta ajatellen lohkovoitto saattaisi ratketa maalierolla. Ja kun Suomi hävisi Wembleyllä sensaatiomaisen niukasti numeroin 2-1, oli Englanti kuin puulla päähän lyöty. Peli oli hetken aikaa jopa numeroissa 1-1, kun Suomen Jyrki Nieminen teki läpiajosta maalin.

Roomassa Englanti hävisi numeroin 2-0 ja tipahti kisoista niukasti huonommalla maalierolla. Italia eteni siis kisoihin.

Argentiinan kotikannattajat tulivat maailmalla kuuluisaksi fanaattisuudellaan, joka jätti jopa skotit kakkoseksi. Oman joukkueen tullessa kentälle peittyi katsomo paperisilppusateeseen, joka muistutti sankkaa lumipyryä.

Finaalissa Argentiina vs. Hollanti

Edellisten MM-kisojen finaalissa Länsi-Saksalle hävinnyt Hollanti eteni jälleen loppuotteluun, jossa vastaan asettui isäntämaa Argentiina. Katsomossa oli yli 70 000 silmäparia.

Finaalin pelillinen anti jäi varsin heikoksi ja samalla erotuomari Sergio Gonella ei pystynyt pitää rajuja otteita aisoissa. Mario ”El Matador” Kempes vei argentiinalaiset 1-0-johtoon hetki ennen taukoa.

Hollanti ei luovuttanut, vaan sai tehtyä tasoitusmaalin 81. minuutilla Dirk Nanningan toimesta. Jatkoajalla Argentiina teki kaksi maalia, kun Kempes osui toistamiseen ja Daniel Bertoni kertaalleen. Lopputulos 3-1. Kempes voitti turnauksen maalikuninkuuden kuudella osumallaan.

Tulos oli nyt nähtävissä ja tango soi kaikkialla maailmassa.

MM-finaali 1978 isäntämaa Argentiinan juhlaa

Jos video ei avaudu, voit katsoa sen TÄSTÄ.

— —

Tämä on MM-futiksen historiaan pureutuvan juttusarjamme 12. osa.
Osa 1: 
MM-kisat tulevat jälleen – miten kaikki sai alkunsa?
Osa 2: Ensimmäiset MM-kisat – isäntämaa ennakkosuosikki
Osa 3: Italian MM-kisat 1934 – politiikka mukaan urheiluun
Osa 4: Ranskan MM-kisat 1938 – tyyntä myrskyn edellä
Osa 5: Ranskan MM-kisat 1950 – historian suurin sensaatio
Osa 6: Sveitsin MM-kisat 1954 – tulta ja tappuraa
Osa 7: Ruotsin MM-kisat 1958 – legenda on syntynyt
Osa 8: Chilen MM-kisat 1962 – Brasilia juhlii ilman Peléäkin
Osa 9: Englannin MM-kisat 1966 – rule, Britannia!
Osa 10: Meksikon MM-kisat 1970 – kauniin pelin huipentuma
Osa 11: Länsi-Saksan MM-kisat 1974 – Totaalinen jalkapallo esittäytyy

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here