Meksikon MM-kisat 1970 – kauniin pelin huipentuma

Brasilian joukkue 1970 Puoliaika

Brasilian joukkue 1970 Puoliaika

Tämä on MM-futiksen historiaan pureutuvan juttusarjamme 10. osa.
Osa 1: 
MM-kisat tulevat jälleen – miten kaikki sai alkunsa?
Osa 2: Ensimmäiset MM-kisat – isäntämaa ennakkosuosikki
Osa 3: Italian MM-kisat 1934 – politiikka mukaan urheiluun
Osa 4: Ranskan MM-kisat 1938 – tyyntä myrskyn edellä
Osa 5: Ranskan MM-kisat 1950 – historian suurin sensaatio
Osa 6: Sveitsin MM-kisat 1954 – tulta ja tappuraa
Osa 7: Ruotsin MM-kisat 1958 – legenda on syntynyt
Osa 8: Chilen MM-kisat 1962 – Brasilia juhlii ilman Peléäkin
Osa 9: Englannin MM-kisat 1966 – rule, Britannia!

Meksiko sai isännöitäväkseen vuoden 1970 maailmanmestaruuskilpailut. Polttava kuumuus ja korkea ilmanala antoivat kisoille oman mausteensa. Olosuhteista huolimatta turnauksessa nähtiin kaikkien aikojen kauneinta jalkapalloa pelannut joukkue.

TSEKKAA TÄMÄ:

Karsinnoissa nähtiin lukuisia yllätyksiä. Kisoista tippuivat esimerkiksi Espanja, Portugali ja Unkari. Tilalle nousivat Belgia, Romania ja Bulgaria. Myös Ruotsi teki paluun lopputurnaukseen, ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1958 kotikisojensa.

Alkulohkoissa ei nähty yllätyksiä. Neuvostoliitto, Italia, Brasilia ja Saksa nappasivat lohkovoitot. Hallitseva mestari Englanti pääsi jatkoon lohkokakkosena Brasilian takana. Lohkopelien valopilkku oli Saksan Gerd Müller, joka niittasi kaksi hattutemppua. Hän voitti lopulta myös maalipörssin kymmenellä osumallaan.

”Jogo bonito”

Maailman kiistaton ykköspelaaja Pelé pelasi jo neljänsissä MM-kisoissaan. Hänen vierellään palloa kisutteli uusi hyökkäystrio – Rivelino, Tostão ja Jairzinho – eikä jalkapallo ollut enää entisensä. Kaunis peli, ”jogo bonito”, oli saavuttanut kliimaksinsa, eikä vastaavaa joukkuetta ole koommin nähty.

Italia rynnisti loppuotteluun Saksan kustannuksella ja sai vastaansa tietenkin Brasilian. Finaali huokui yhden aikakauden loppua, sillä ensimmäinen kolminkertainen mestari saisi vuodesta 1930 kiertäneen Jules Rimet -pokaalin omakseen ikiajoiksi. Molemmilla joukkueilla oli ennestään kaksi mestaruutta.

Finaalin hahmosta ei ollut epäselvyyttä. Pelé teki brassien avausmaalin ja syötti kaksi muuta, kun Italia kaatui luvuin 4-1. Pokaali matkasi Etelä-Amerikkaan, vain tullakseen varastetuksi vuonna Brasilian jalkapalloliiton tiloista vuonna 1983.

Lue lisää kisoista FIFA:n sivuilla täällä.

Edellinen artikkeliMarc Overmars täyttää 45 vuotta – video kaikista maaleista Arsenalissa
Seuraava artikkeliUskomatonta – suurseura Lazio lankesi ”nigerialaiskirjehuijaukseen”

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän