Englannin MM-kisat 1966 – rule, Britannia!

Englanti 1966 Puoliaika

Englanti 1966 Puoliaika

Tämä on MM-futiksen historiaan pureutuvan juttusarjamme yhdeksäs osa.
Osa 1: 
MM-kisat tulevat jälleen – miten kaikki sai alkunsa?
Osa 2: Ensimmäiset MM-kisat – isäntämaa ennakkosuosikki
Osa 3: Italian MM-kisat 1934 – politiikka mukaan urheiluun
Osa 4: Ranskan MM-kisat 1938 – tyyntä myrskyn edellä
Osa 5: Ranskan MM-kisat 1950 – historian suurin sensaatio
Osa 6: Sveitsin MM-kisat 1954 – tulta ja tappuraa
Osa 7: Ruotsin MM-kisat 1958 – legenda on syntynyt
Osa 8: Chilen MM-kisat 1962 – Brasilia juhlii ilman Peléäkin

Vuonna 1966 jalkapallo tuli kotiin. Englanti ei ollut menestynyt aiemmissa MM-kisoissa odotetulla tavalla, mutta kotikisoissa tehtävä oli selvä: vain mestaruus kelpaisi.

Brasilia ei luopuisi pokaalistaan helpolla. Haastamassa olivat myös vanhat tutut Unkari, Neuvostoliitto ja Saksa, Euroopan mestari Espanja sekä puolustavasta catenaccio-taktiikastaan tunnettu Italia. Uutena tulokkaana suosikkien joukkoon oli kivunnut Portugali, jota johti Euroopan Peléksi kehuttu ”Musta Pantteri”, Eusébio.

Kisojen alla kohistiin FIFA:n päätöksestä antaa Aasian ja Afrikan maille vain yksi yhteinen lopputurnauspaikka. Valtaosa maista julisti kisat boikottiin ja paikasta jäivät kilpailemaan kaksi maata: Australia ja Pohjois-Korea. Suureksi yllätykseksi tiensä kisoihin raivasi Pohjois-Korea.

Kohtalokas kuolemanlohko

Arpa nakkasi kolme suosikkia samaan lohkoon: Unkarin, Portugalin ja Brasilian. Loukkaantumisten vaivaama Pelé puuttui Unkari-ottelusta ja joutui jättämään Portugali-pelinkin kesken. Brassit hävisivät molemmat kamppailut, ja heidän kisansa päättyivät aikaisin.

Pohjois-Korea eteni sensaatiomaisesti jatkopeleihin tiputtamalla Italian lohkokolmoseksi. Argentiina puolestaan nappasi puolivälieräpaikan Espanjan nenän edestä. Muut suosikit pitivät pintansa.

Puolivälierissä nähtiin kiihkeitä taistoja. Englanti ja Saksa etenivät kyseenalaisen tuomaritoiminnan myötä jatkoon, ja Neuvostoliitto tiputti Unkarin konkarivahti Lev Jashinin huipputorjunnoilla. Mielenkiintoisin ottelu nähtiin kuitenkin Portugalin ja Pohjois-Korean välillä. Pohjois-Korea meni 3-0-johtoon jo parinkymmenen minuutin jälkeen, mutta kisojen maalikuningas Eusébio nitisti korealaiset neljällä maalillaan.

Isäntämaa Englanti eteni loppuotteluun Bobby Charltonin kahdella välierämaalilla Portugalin verkkoon. Vastaan asettui vanha vihollinen sotatantereelta, Saksa. Geoff Hurst naulasi itsensä ikiajoiksi Englannin jalkapallohistoriaan iskemällä hattutempun saksalaisten verkkoon. Saksa kaatui jatkoajalla, ja kuningatar Elisabet sai ojentaa pystin Bobby Moorelle. Jalkapallo oli tullut kotiin.

Lue lisää kisoista FIFA:n sivuilla täällä.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän