Video: Zvonimir Boban potkaisee poliisia Jugoslavian liigan derbyssä 1990

zvonimir boban puoliaika

Jugoslavian liigan tulikuuma derby, Vječni derbi, Dinamo Zagreb vs. Crvena Zvezda vuodelta 1990 on jäänyt futishistoriaan rajuista käänteistään. Kyseisessä matsissa kroatialainen jalkapallolegenda Zvonimir Boban potkaisi poliisia. 

Toukokussa 1990 Zagrebissa pelattu ottelu keskeytettiin joukkueden kannattajaryhmien mellakoiden takia. Katsomoon ja kentälle syntyi kaaos, ja paikalle ryntäsi myös iso määrä mellakkapoliiseja.

Myös molempien joukkueiden pelaajat kävivät kuumina ja osa pelaajista oli mukana rähinöinnissä. Yksi osallistuneista oli Dinamo Zagrebin 21-vuotias Zvonimir Boban, joka muun muassa hyppypotkaisi poliisia viheriöllä.

”Siinä minä olin kaikkien edessä riskeeraamassa koko elämäni ja potentiaalisen hienon urani jalkapalloilija. Tein sen kaiken kaiken Kroatian kansan puolesta”, Boban sanoi myöhemmin.

CNN on valinnut tämän kyseisen ottelun ”Yhdeksi viidestä ottelusta, jotka muuttivat maailmaa”. Boban heitettiin välikohtauksen takia ulos Jugoslavian maajoukkueesta, ja samalla hän oli ulkona myös MM-kisoista 1990. Tapaus oli myös yksi kiihdyttävistä tekijöistä kohti Balkanin sotaa, ja Boban nousi potkunsa myötä ikonisen kansallissankarin rooliin Kroatiassa. Kroatia itsenäistyi vuonna 1991.

Boban pelasi hienolla urallaan Zagrebissa vuodet 1985-1991, jonka jälkeen AC Milanissa vierähti vuosikymmen 1991-2001. Kroatian maajoukkueessa mies pelasi 51 ottelua, joissa syntyi 11 maalia.

Boban täyttää lauantaina 54 vuotta. Oikein hyvää syntymäpäivää!

Zvonimir Bobanin kuuluisa hyppypotku

Jos video ei aukea, voit katsoa sen TÄSTÄ.
Jos video ei aukea, voit katsoa sen TÄSTÄ.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän