Klassikkovideo: Mario Götzen voittomaali MM-finaalin jatkoajalla 2014

Mario Götze täyttää torstaina 29 vuotta! Seitsemän vuotta sitten hän teki ikimuistoisen voittomaalin, kun Saksa juhli maailmanmestaruutta Brasiliassa.

Götze on pelannut ammattilaiskentillä vuodesta 2009 lähtien. Hän pelasi Borussia Dortmundissa vuodet 2009-2013, kunnes siirtyi Bayern Muncheniin kolmeksi vuodeksi. Vuodet 2016-2020 hän pelasi jälleen Dortmundissa, kunnes siirtyi PSV Eindhoveniin syksyllä 2020. Saksan maajoukkueessa Götze on pelannut 2010 lähtien 63 ottelua, joissa on syntynyt 17 osumaa.

MM-kisat 2014 järjestettiin Brasiliassa. Saksan ja Argentiinan välinen MM-finaali oli edennyt jatkoajalle maalittomassa tilanteessa, eikä pilkkuihinkaan ollut matkaa enää kuin reilut seitsemän minuuttia. Silloin tapahtui jotain, minkä saksalaiset futisromantikot muistavat ikuisesti.

Andre Schürrle nousi väkevästi vasemmalta laidalta ja lähetti keskityksen kahden argentiinalaispuolustajan välistä. Seuraavaksi boksiin juossut Götze ottaa pallon taitavasti rinnalla haltuun, ja täräyttää suoraan ensimmäisellä kosketuksella pallon ohi Sergio Romeron.

Ja näin Saksa kruunattiin maailmanmestariksi ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1990 ja Länsi-Saksan maailmanmestaruuden.

Mario Götze ratkaisee mestaruuden 2014

Jos video ei aukea, voit katsoa sen myös TÄSTÄ.
— —
KATSO MYÖS: Jalkapallon EM-kisojen 2021 otteluohjelma – Yle näyttää kaikki matsit
— —

Historian 20. lopputurnaus toi mukanaan uudistuksia MM-näyttämölle, kun käyttöön otettiin uutta tekniikkaa. Maaleja kisoissa tehtailtiin ennätysvauhdilla, mutta silti maalivahdit loistivat taidoillaan. Isäntien kisat olivat katastrofi, kun taas Saksa jatkoi Euroopan voittoputkea.

Kävikö pallo maalissa vai ei? Tätä ei enää tarvinnut pohtia vuoden 2014 MM-lopputurnauksessa, kun Brasilian kisoissa otettiin käyttöön uunituoretta maaliviivateknologiaa. Useat maalikamerat pitivät nyt huolen siitä, että erotuomarilla oli käytettävissään luotettavia todisteita siitä, oliko maali syntynyt.

Maalikameroiden lisäksi Brasilian MM-kisoissa esiteltiin toinenkin tuomarin työskentelyä helpottava innovaatio, joka tuli jalkapallomaailmaan jäädäkseen. Näissä kisoissa tuomarit alkoivat käyttää vapaapotkusuihketta, jolla he merkitsivät muurin paikan vapaapotkuissa. Suihke oli spraymaalia, joka haihtui kentältä nopeasti vapaapotkutilanteen jälkeen. Kuumassa Brasiliassa oli tarpeen käyttää poikkeuksellisesti myös ylimääräisiä viilennystaukoja pelin aikana.

Jo kisojen alkuvaiheessa yksi menestystarina tuli päätökseensä. Kisojen suurimpiin yllätyksiin kuului nimittäin Espanjan valtakauden katkeaminen. Espanjalaiset olivat hallitsevia maailmanmestareita ja lisäksi he olivat voittaneet EM-kultaa niin vuonna 2008 kuin 2012. Kaikki putket katkeavat kuitenkin joskus ja Brasiliassa Espanjan kohtalona oli jäädä rannalle jo lohkovaiheen jälkeen.

Kenties kisojen omituisin tapaus taas sattui alkulohkon ottelussa Uruguay–Italia. Uruguayn Luis Suárezin pelikunto oli ennen kisoja ollut arvoitus, mutta hyökkääjä loisti etenkin Englantia vastaan viimeistelemällä kaksi osumaa. Heti seuraavassa ottelussa Suárez kuitenkin sortui puremaan vastustajaa, eikä edes ensimmäistä kertaa urallaan. Tällä kertaa osansa Suárezin purukalustosta sai Italian Giorgio Chiellini. Tilanne meni ohi ottelun tuomaristolta, mutta ei Fifalta. Suárez sai tempustaan tuntuvat sakot, yhdeksän pelin pelikiellon ja peräti neljän kuukauden toimintakiellon jalkapallosta.

Kisojen myönteisiin yllättäjiin kuului Costa Rica. Joukkue onnistui voittamaan kivikovan alkulohkonsa, josta laulukuoroon lähtivät sekä Italia että Englanti. Pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella piskuinen Costa Rica kukisti vielä Kreikan, mutta puolivälierissä Hollannin taito oli jo liikaa.

Isäntämaa Brasilian käsittämätön 1-7-tappio Saksalle

Brasilian lopputurnaus muistetaan hieman ristiriitaisesti sekä suurista maalimääristä että loistavasta maalivahtipelistä. Maaleja turnauksessa tehtiin ennätykselliset 171, mutta katsojien mieleen painuivat myös muun muassa Manuel NeuerinTim HowardinKeylor Navasin ja Guillermo Ochoan upeat suorituksen maalitolppien välissä.

Turnauksen maalikuninkaaksi kruunattiin Kolumbian James Rodríquez kuudella maalilla. Rodríquezin ja Kolumbian kisat päättyivät kuitenkin kyyneliin, kun alkulohkonsa voittanut joukkue kärsi puolivälierissä kirvelevän tappion Brasilialle.

Kisaisäntä Brasilia eteni siis aina välieriin saakka, mutta sitten isäntien turnaus lähti vahvaan syöksykierteeseen. Välierätappio Saksalle peräti maalein 7–1 vavisutti koko brasilialaista jalkapallokansaa. Tuossa ottelussa Saksan Miroslav Klose viimeisteli myös MM-osumansa numero 16 ja ohitti Ronaldon kaikkien aikojen parhaana maalintekijänä. Lopulta suurin odotuksin matkaan lähteneiden isäntien kisapainajainen päättyi tappioon pronssiottelussa Hollantia vastaan lukemin 3–0.

MM-finaalissa kohtasivat Saksa ja Argentiina. Finaalipaikka oli Argentiinalle ensimmäinen sitten vuoden 1990, kun taas Saksalle jo neljäs perättäinen. Ottelu eteni maalittomana aina jatkoajalle, jossa Saksan sankariksi nousi 1–0-voittomaalin viimeistellyt Mario Götze. Saksan mestaruus takasi sen, että Italian ja Espanjan aloittama eurooppalaisten maiden MM-voittoputki sai historiallisen jatkon.

— —

Uuden toiminnallisuuden ansiosta voit avata tilin ja lyödä vetoa kätevästi suoraan bannerin kautta. Testaa uutta Trustlyn tarjoamaa toimintoa yläpuolelta!

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here