Veikkausliigan kausiennakko

0000-veikkausliiga

 

Veikkausliigan alku on aivan kulman takana ja Puoliaika.com avaa hieman lähtökohtia tähän tulevaan kauteen.

Käymme pintaraapaisulla jokaisen joukkueen tilanteen ja kerromme, että miten joukkue on heikentynyt/vahvistunut viime kaudesta, tulevan sijoituksen sekä muuta huomioitavaa.

SJK

Viime kauden mestarjoukkue on kokenut muutoksia, sillä todella moni pelaaja on lähtenyt muualle ja paljon uusia pelaajia on tullut sisään.  Pahimpia menetyksiä seuralle olivat  Cedric Gogoua, Allan de Souza, Tapio Heikkilä sekä Akseli Pelvas. Tärkeimpiä hankintoja seuralle ovat Abdoulaye Meite ja Jarkko Hurme. Myös Alexei Eremenko Jr:n läsnäolo tulee näkymään vahvasti kentällä, sekä HIFK:sta siirtynyt Youness Rahimi saattaa nousta uudelle tasolle erilaisessa valmennuksessa. Nuorten maajoukkueen pelaaja väläytteli viime kaudella osaamistaan HIFK:ssa muutamaan otteeseen, emmekä olisi yllättyneitä, jos Rahimi lähtisi ulkomaille pelaamaan muutaman vuoden sisään. MYös El-Hadji Kanen rooli saattaa olla erittäin tärkeä kauden edetessä.

Meite on todella kova vahvistus Veikkausliigaan. Norsunluurannikkolainen toppari on saanut vyölleen lähes 50 maajoukkuepeliä sekä pelannut mm. Marseillessa, WBA:ssa ja Hongassa.

SJK on vahvistunut viimekaudesta muutamalla täsmähankinnalla sekä parilla kehityskelpoisella pelaajalla ja tulee varmasti laittamaan HJK:n lujille mestaruustaistossa

Sijoitus: 1-2

Muuta huomioitavaa:

SJK:n uusi kotikenttä, OmaSP-stadion valmistuu kesäksi ja SJK siirtyy pelaamaan tähän 6000 henkeä vetävälle ja 11 miljoonaa euroa maksaneelle stadionille.

SJK tulee tulee pelaamaan Mestarien liiga-karsinnoissa.

Seuraa heitä: Youness Rahimi, Abdoulaye Meite

 

HJK

HJK:n viime kausi oli monien mielestä todella suuri pettymys, sillä Klubi sijoittui sarjassa kolmanneksi, eikä edennyt Euroopassa kovin pitkälle. Silti viimeisten uutisten mukaan HJK teki voittoa viime kaudelta lähes puoli miljoonaa.

Tällä kaudella on HJK:lla vain voitettavaa ja se onkin uusinut joukkuettaan erittäin paljon. Lähtijöitä oli useita ja moni heistä oli tärkeitä avauksen pelaajia, kuten Rasmus Schüller, Demba Savage sekä Gideon Baah. Seuraan palannut fanien suosikki Jarno Parikka joutui valitettavasti lopettamaan uransa loukkaantumisen vuoksi. 

HJK hankki uusia todella mielenkiintoisia pelaajia, sekä ikinuoren Mikael Forssellin. Uusista pelaajista nostetaan esiin kolumbialainen Alfredo Morelos, Ville Jalasto sekä Nnamdi Oduamadi, kenet HJK lainasi AC Milanilta.

 

HJK:n olisi ollut hyvä vahvistaa puolustuksen lisäksi myös maalivahtiosastoa, sillä Thomas Dähnen taso ei riitä pitkälle Eurooppaliigan karsinnoissa. Keskikenttä ja hyökkäys HJK:lla on hyvässä iskussa, sillä Atom Tanaka, Anthony Annan ja Mohamed ”Medo” Kamara ovat todella vaarallisia pelaajia, kun he saavat pelinsä kuntoon. Tähän kun lisää Oduamadin ja Morelosin, on moni puolustus Veikkausliigassa helisemässä.

Sijoitus: 1-2

Muuta huomioitavaa: Vailla menestystä viime kaudella jäänyt HJK tulee olemaan iskussa tänä vuonna. Mikäli HJK:n fysiikkavalmennus ei petä tänä vuonna, tulee HJK olemaan vaikea voitettava. Tähän Klubi kompastui viime vuonna ja menetti otteen mestaruudesta. Myös Stadin derby on ehdoton suositus jokaiselle futisfanille.

Seuraa heitä: Nnamdi Oduamadi, Alfredo Morelos

 

RoPS

Viime kauden hopeamitalistin muuttoliike ei ollut mikään erikoinen ja RoPS sai pidettyä maalikuninkaansa Aleksandr Kokon. Iso menetys tosin oli, kun Faith Friday Obilor lähti Turkuun Interin riveihin. Myös Mostagh Yaghoubin siirto ulkomaille oli kolaus RoPS:n keskikentälle. Tosin RoPS -paitaan palaava John Oluremi William tulee vahvistamaan keskikentän yläpäätä. Viime vuonna mies teki kolme maalia 11 ottelussa.

Gambian maajoukkueen hyökkäävä keskikenttäpelaaja Mamut Saine on erittäin mielenkiintoinen pelaaja Veikkausliigaan ja onkin mielenkiintoista nähdä, että miten Saine tulee pärjäämään Suomen kentillä. Toinen vähintään yhtä kiinnostava on ghanalainen Ransford Osei. Osei on voittanut Ghanan maajoukkueessa U-20 maailmanmestaruuden.

Sijoitus: 3-4.

Muuta huoimioitavaa:

RoPS:n taloushallinto ei ollut aivan niin hyvässä kunnossa kuin pelaajat, sillä huhujen mukaan seura tekee taas tappiota. Tosin pelaajabudjetti tulee olemaan samaa suuruusluokkaa kuin viime kaudella, joten pieni tappio ei näköjään seuraa haittaa. RoPS saalisti viime vuonna kaksi kakkossijaa (Veikkausliiga ja Liigacup), joten heillä on varmasti kova nälkä tälle kaudelle.

RoPS tulee pelaamaan Eurooppaliigan karsinnoissa

Seuraa heitä: Mamut Saine, Aleksandr Kokko

 

FC Inter

Viime kaudella neljänneksi tullut FC Inter lähtee kauteen saman valmentajan alaisuudessa. Job Dragtsman sopimus loppuu tähän kauteen ja varmasti tahtoo saavuttaa mahdollisimman paljon tulevaisuuttaan silmälläpitäen. Turkulaiset menettivät viime kauden joukkueesta muunmuassa seuraikoninsa, Magnus Bahnen, Vincent Onovon sekä tulevaisuuden lupauksen Kaan Kairisen. Inter on kuitenkin onnistunut hankinnoissaan, sillä Henrik Moisanderin hankkiminen maalitolppien väliin ja Faith Friday Obilorin tuominen puolustukseen vahvistaa Interin alakertaa todella paljon.

Myös Marios Nikolaoun ja Adama Tambouran tuominen Turkuun on Interin seurajohdolta erinomainen veto. Nikolaou tulee vahvistamaan kapeaa keskikenttää ja  Tamboura tuo nopeutta ja voimaa vasemmalle laidalle.

Interillä on mahdollisuuksia nostaa sijoitustaan hieman, mikäli runkopelaajat pysyvät kunnossa, mutta jos seura joutuu etsimään vaihtopenkiltä ratkaisijoita, tulee se olemaan pulassa.

Sijoitus: 4-6.

Muuta huomioitavaa: Tämä on valmentaja Dragtsman viimeinen kausi, mikäli sopimusta ei uusita. Alkaako loppukaudesta uuden luotsin spekuloinnit haittaamaan peliä?

Seuraa heitä: Adama Tamboura, Pape Habib Sow

 

FC Lahti

Viidenneksi viime kaudella jäänyt FC Lahti on käynyt läpi todella suuren siirtoruletin, mutta se ei ainakaan Liigacupissa näyttänyt Kuhnureita haittaavan, sillä Lahti voitti SJK:n cupin finaalissa.

Lahdesta muihin seuroihin lähti täksi kaudeksi Henrik Moisander, Pekka Lagerblom, Xhevdet Gela  ja Mika Ääritalo. Heidän lisäksi Petri Pasanen päätti lopettaa uransa. Lahteen tulleita pelaajia, jotka vahvistavat joukkuetta, ovat Tomi Maanoja, Duarte Tammilehto, Kalle Multanen sekä Euller. Erityisesti Multanen on erittäin mielenkiintoinen pelaaja Veikkausliigassa, sillä Hakassa hyökkääjä iski 54 pelissä 49 maalia.

Hyökkäys Lahdella on paremmassa kunnossa kuin viime vuonna, mutta puolustus on kokenut vaihtuvuutta ja se tulee näkymään ainakin alkukaudesta. Mikäli Lahden runko ei koe loukkaantumisia, tulee Lahti pelaamaan erinomaisen kauden.

Sijoitus: 4-6

Muuta huomioitavaa: Lahden yhteistyö Brasilialaisen Fluminesen kanssa tuotti viime kaudella hedelmää Matheus Alvesin kanssa. Nyt kaksi nuorta lupausta on saapunut Lahteen näyttämään taitojaan. On mielenkiintoista nähdä nousevatko Euller ja Bonilha Alvesin tasolle.

Seuraa heitä:  Kalle Multanen, Euller, Bonilha

 

IFK Mariehamn

Maarianhaminassa valmennuskuvioiden muuttumiset tulevat näkymään tällä kaudella seuran peleissä, sillä viime kauden päävalmentaja Pekka Lyyski on korvattu kahdella päävalmentajalla. Vastuun jakavat Peter Lundberg ja Kari Virtanen. 

Saarelaiset menettivät täksi kaudeksi Duarte Tammilehdon sekä Petteri Forsellin. Hankintoja IFK Mariehamn ei ole juurikaan tehnyt, sillä tiedossa on vain kaksi merkittävää hankintaa. Toinen on 37-vuotias Åland Unitedin maalivahti Craig Wight ja toinen on Brommapojkarnassa lähes 200 peliä pelannut Gabriel Petrovic. Tämä ei ole Petrovicin ensimmäinen kerta seuran paidassa, sillä hän edusti IFK Mariehamnia jo vuonna 2006.

IFK on saanut pidettyä rungon kasassa ja se tulee varmasti näkymään tasaisena suorittamisena. Erityisesti kotiotteluissa vastustajat joutuvat pelaamaan tasoihinsa nähden todella hyvin, mikäli mielivät kauden edetessä saada saarelta pisteitä. Seuran kannalta on vain toivottavaa, että he saavat myös vieraspelit onnistumaan.

Taloushuolet painavat koko Maarianhaminaa, sillä Taffel (IFK:n pääsponsori) on tällä hetkellä vaikeuksissa ja jos Taffel päättää vetäytyä saarelta, lähtee siinä samalla yksi seuran suurimmista sponsoreista. Tämä vaikeuttaa pelaajien hankintaa ja sopimusten uusimista. On todennäköistä, että seura joutuu tulevan kauden jälkeen laskemaan reilusti budjettiaan ja se varmasti huolettaa pelaajia.

Sijoitus: 6-8.

Muuta huomioitavaa: IFK Mariehamn nähdään Eurooppaliigan karsinnoissa heidän voitettuaan Suomen cupin.

Seuraa heitä: Gabriel Petrovic, Dever Orgill.

 

HIFK

Viime kauden paras nousijajoukkue nosti futishuumaa Helsingissä ja toi faniensa kanssa ääntä veikkausliigakatsomoihin. Usein lehdistötilaisuudessa ottelun jälkeen vastustajan valmentajat kehuivat vuolaasti HIFK:n kannattajia. Tämä onkin ollut yksi voimavara HIFK:n pelaajille, sillä lähes kaikki ovat sanoneet, että haluavat tuulettaa tehtyjä maaleja Stadin Kingien edessä, eivätkä missään nimessä halua epäonnistua faniensa silmien edessä.

HIFK:lla ei kovin suurta muuttoliikettä ole viime kauden jälkeen ollut. Suurimmat muutokset olivat Youness Rahimin lähteminen SJK:hon, sekä Fredrik Lassasin laina Kölniin. Vahvistuksia on tullut muunmuassa Juho Mäkelän, Daniel Rantasen sekä Xhevdet Gelan muodossa.

Yhdessä keskikentän pohjalla pelaavan Jukka Halmeen kanssa Gela muodostavat todella luovan ja fyysisen duon. Heidän kauttaan tulee rakentumaan moni HIFK:n hyökkäys. HIFK:n ongelmaksi saattaa muodostua suhteellisen kapea puolustuspää, sillä mikäli alakerta kokee loukkaantumisia, tulee se näkymään tulostaululla.

Mikäli HIFK:n pelaajat pysyvät kunnossa Sonera Stadionin vaativalla tekonurmella, on heillä mahdollisuus haastaa kotonaan kenet tahansa.

Sijoitus: 6-8.

Muuta huomioitavaa: Mitä tahansa joukkuetta kannatatkaan, niin toimitus suosittelee jopa Helsinkiin matkaamista Stadin derbyjen vuoksi. Niistä ei tunnelmaa puutu ja ottelut ovat olleet todella tasaisia sekä mielenkiintoisia.

Seuraa heitä: Jukka Halme, Juho Mäkelä.

 

Ilves

Median kourissa loppukaudesta ollut Ilves tulee tähän vuoteen uuden valmentajan alaisuudessa. TV-työhön panostaneen Keith Armstrongin tilalle tuli Jarkko Wiss. Wissin valmentajameriitit eivät ole mitään erikoisia, sillä viimeksi Wiss on valmentanut U17-19 maajoukkueitta vuoden ajan. Tämä tilanne tosin sopii Ilvekselle, sillä koko seuraa pidetään altavastaajana liigaan ja viime kaudella monet mediat povasivat siitä sarjajumboa.

Nyt Ilves on vahvistunut muunmuassa SJK:n Marco Matronella ja Pavle Milosavljevićilla, joten Ilveksen puolustus tulee olemaan vahva tulevalla kaudella. Heidän lisäksi hyökkäykseen on hankittu senegalilainen Emile Paul Tendeng, joka on pienestä koostaan huolimatta pelote monille puolustajille.

Ilves menetti viime kauden joukkueesta kolme kokenutta pelaajaa, kun Jussi Kujala, Olli Vakkala sekä Antti Ojanperä lopettivat uransa.

Sijoitus: 8-10

Muuta huomioitavaa: Ilveksellä oli Veikkausliigan toiseksi suurin katsojamäärä viime kaudella ja tälle vuodelle seura odottaa vielä suurempaa yleisömäärää. Tämä tulee nostamaan kassavirtaa ja sitä kautta Ilves pystyy hankkimaan parempia pelaajia.

Seuraa heitä: Mika Lahtinen, Marco Matrone

 

KuPS

Kuopiolaisten joukkue on kokenut suuria muutoksia, sillä useita avauskokoonpanon pelaajia on lähtenyt seurasta. Lähtijöinä on ollut muunmuassa Tomi Maanoja, Francis Chibuike, Dani Hatakka, Aatu Laatikainen Miikka Ilo ja Irakli Sirbiladze. 

KuPS on koittanut korvata lähtijöitä muutamilla nigerialaisilla hankinnoilla ja mielenkiintoista on nähdä, että ovatko Paul Onobi, Azubuike Egwuekwe ja Gbolahan Salami aivan ylivoimaisia Veikkausliigassa. Tällä kolmikolla on kaikilla Nigerian maaotteluita vyöllään, joten kovista pelimiehistä on kyse. Tässä on myös KuPS:n kompastuskivi, sillä mikäli kolmikko epäonnistuu tai loukkaantuu, ei heille ole penkiltä kovin tasokkaita korvaajia tiedossa.

Sijoitus: 10-12

Muuta huomioitavaa: KuPS:ssa pelaa tulevalla kaudella yhteensä neljä nigerialaisvahvistusta. Seura kliseisesti sanottuna ”elää ja kuolee” näiden pelaajien kautta, sillä valmentaja Marko Rajamäki nojaa paljon vahvistusten lahjoihin.

Seuraa heitä:  Gbolahan Salami, Mika Ääritalo.

 

VPS

VPS oli lähellä tippua viime kaudella Ykköseen, mutta vain viimeisten otteluiden ryhtiliikkeen ja Juho Mäkelän maalien ansiosta Vaasassa pelataan tälläkin kaudella korkeimmalla sarjatasolla jalkapalloa. VPS:n huono kausi tuli hieman yllätyksenä, sillä kahtena edellisenä kautena seura oli sijoilla 3 ja 4.

Täksi kaudeksi joukkue tulee uusiutumaan ja VPS:n pitää saada pelaajia, jotka pelaavat hyvällä tasolla illasta toiseen. Mäkelän lähteminen tekee ison loven seuran hyökkäykseen. Jamaikalainen Andre Clennon on hyvä korvike Mäkelälle, mutta ei varmasti yllä samalle tasolle.

Toinen oleellinen menetys vaasalaisille oli maalivahti Henri Sillanpään lopettaminen. Tämä on iso menetys suomalaiselle jalkapallolle ja VPS:lle. Tosin seura panosti alakerran vahvistamiseen hankkimalla laadukkaita pakkeja, kuten HJK:n Veli Lammen ja Hongan nuoren Jonas Leväsen.

Mikäli VPS haluaa helpottaa putoamistaistelun uhkaa, on heidän vielä hankittava lisää avainpelaajia. Mikäli näin ei tapahdu, on VPS väistämättä taistelemassa Ykköseen putoamista vastaan.

Sijoitus: 10-12

Muuta huomioitavaa: VPS pelaa ottelunsa uudella Elisa -stadionilla, johon mahtuu 6000 katsojaa. Stadionin pitäisi olla kesällä valmis.

Seuraa heitä: Veli Lampi, Andre Clennon

 

PS Kemi

Vuonna 1999 perustettu PS Kemi Kings  pelaa ensimmäistä kauttaan ylimmällä sarjatasolla. Seura on muuttanut runkoaan todella paljon, mutta vain kaksi seuraan tulleista pelaajista tulee Veikkausliigajoukkueista.  Toinen on SJK:sta tullut puolustaja Zeljko Savic sekä Jarosta keskikenttäpelaaja Joona Veteli. Moni seuraan tulleista pelaajista tulee alasarjoista, joten mistään erikoisista vahvistuksista ei voida puhua.

Nimekkäin siirto Kemille on Matias Ojala. Ojala on aikaisemmin pelannut AC Oulussa sekä saksalaisen HSV:n kakkosjoukkueessa.

PS Kemi on pelannut pre-seasonin kohtalaisen hyvin voittamalla muunmuassa KuPS:n ja Ilveksen sekä saivat tasapelin RoPS:lta. On silti erittäin vaikea nähdä, että Kemi jatkaisi ensi kauden jälkeen Veikkausliigassa. Sen verran heikko on seuran pelaajamateriaali.

Sijoitus: 10-12.

Muuta huomioitavaa: PS Kemi Kings pelaa ensimmäisen kautensa Veikkausliigassa.

Seuraa heitä: Matias Ojala, Zeljko Savic.

 

PK-35 

Hieman talousvaikeuksista kärsivä joukkue tulee haastamaan jokaisen joukkueen, sillä seuralla on todella laadukas runko siihen nähden, että he nousivat Shefki Kuqin johdolla täksi kaudeksi Veikkausliigaan.  Tälle kaudelle on seuraan hankittu laadukkaita pelaajia, kuten Ilari Äijälä, Njazi Kuqi ja Lucas Kaufmann. PK-35 menetti vain Daniel Rantasen HIFK:lle. Muuten seura on saanut pidettyä runkonsa hyvin kasassa.

PK-35 tulee olemaan laadukas joukkue tällä kaudella, mikäli muutamat avainpelaajat pysyvät kunnossa ja palkanmaksu ei aiheuta ongelmia seuran sisällä. Nämä kaksi tekijää tulevat ratkaisemaan seuran kauden. Mikäli ei tule ongelmia, PK-35 saattaa olla keskikastin joukkue, mutta loukkaantumisten ja palkanmaksuongelmien johdosta pelaajien muuttoliike pois Vantaalta saattaa tiputtaa seuran putoamistaisteluun.

Sijoitus: 6-8

Muuta huomioitavaa: PK-35:n otteluissa ei juurikaan yleisöä käy ja tämä näkyy seuran taloudessa. Toivottavasti Shefki saa nostettua futisintohimoa Vantaalla, jotta vantaalaiset löytäisivät tiensä katsomoon.

Seuraa heitä: Lucas Kaufmann, Kim Raimi.

Edellinen artikkeliHyvää syntymäpäivää Gaizka Mendieta
Seuraava artikkeliVeikkausliigan pelaajabudjetit julki

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän