Tulevaisuuden karsintojen ylle synkkiä pilviä

Suomen maajoukkuejalkapallo on kansainvälisen jalkapalloliiton listauksen perusteella nosteessa, mutta sijoitus vuoden 2016 EM-turnauksen lohkoarvontojen kolmoskorissa on kuitenkin työn takana, kirjoittaa MTV3.

Espanjassa maaliskuussa tapahtuneesta ”Gijonin ihmeestä” (1–1-tasapelistä) alkanut viiden ottelun pisteputki nosti Huuhkajat FIFA-rankingin sijalle 56, parhaimpaan sijoitukseen sitten elokuun 2010. Euroopan maiden välisessä vertailussa rankingsija on 30.

Seuraavalla rankinglistalla Huuhkajien sijoitus mahdollisesti laskee tuntuvasti alaspäin. Vuosien takaisia pisteitä on vanhenemassa sen verran, että mikäli Suomi häviää MM-karsinnan vieraspelin Ranskalle, rankingista putoaa noin 70 pistettä, mikä tietäisi sijoituksen putoamista suunnilleen sijalle 70, Euroopan listalla sijan 36 paikkeille.

Suomen kannalta tärkeisiin vuoden 2016 EM-kisojen karsintoihin FIFA-ranking ei vaikuttane. Euroopan jalkapalloliitto Uefa käyttää lohkoarvonnoissaan omaa rankingjärjestelmää, joka huomioi vain MM- ja EM-karsinnat ja lopputurnaukset (tässä tapauksessa syksystä 2008 lähtien). Suomi on tämänhetkisen laskelman mukaan sijaluvulla 29, kun kolmoskoriin päässee sijalla 27 (lähinnä edellä olevat maat ovat Puola ja Montenegro). Sijaluvun parantaminen vaatisi pisteitä ainoassa jäljellä olevassa karsintapelissä, joka pelataan 15. lokakuuta Pariisissa Ranskaa vastaan.