Senegal juhlii historiansa ensimmäistä Afrikan-mestaruuskilpailujen mestaruutta. Finaali ratkesi vasta rankkarikisassa.

Senegal kaatoi Egyptin rankkarikisan jälkeen numeroin numeroin 4-2 (0-0) Afrikan-mestaruuskilpailujen finaalissa Olembe Stadiumilla, Yaoundéssa, Kamerunissa, myöhään sunnuntai-iltana.

Sunnuntain finaalissa olivat vastakkain kisojen kaksi ennakkosuosikkia. Molempien maiden ykköstähdet, Senegalin Sadio Mane ja Egyptin Mohamed Salah (kuvassa), ovat Liverpoolin hyökkääjiä.

Ottelun varsinaisella peliajalla maaleja ei nähty. Lähimpänä osumaa oli Senegal heti 6. minuutilla, mutta Egyptin maalivahti torjui Manen rangaistuspotkun.

Jatkoajallakaan ei maaleja nähty, joten edessä oli rankkarikisa. Ratkaisijaksi nousi Mane, joka nyt osui maalipuiden väliin, ja näin Senegalin juhlat olivat valmiina alkamaan.

Senegal vahva läpi turnauksen

Egypti eteni jatko-otteluissa pitkän kaavan kautta jatkoon. Neljännesvälierissä kaatui Norsunluurannikko rankkarikisan jälkeen, puolivälierissä Marokko jatkoajalla ja välierissä Kamerun rankkarikisassa. Finaalissakin mentiin rankkarikisaan.

Senegalilla oli kenties helpompi tie finaaliin, ainakin paperilla. Neljännesvälierissä kaatui Kap Verde numeroin 2-0, puolivälierissä Päiväntasaajan Guinea 3-1 ja välierissä Burgina Faso 3-1.

Pronssiottelussa kisojen sensaatiomaa Burkina Faso oli äärimmäisen lähellä voittoa. Burkina Faso johti isäntämaa Kamerunia 3-0 vielä 70 minuutilla, mutta Kamerun teki lopussa kolme maalia ja voitti pronssia lopulta rankkarikisassa.

Sadio Mane valittiin myös turnauksen parhaaksi pelaajaksi. Turnauksen maalikuninkuuden voitti Kamerunin 26-vuotias hyökkääjä Vincent Aboubakar kahdeksalla osumallaan.