Pikkuhuuhkajien tappioton putki jatkuu – voittokin oli tarjolla

Suomen alle 21-vuotiaiden maajoukkue pelasi 1-1 tasapelin Englantia vastaan. Suomi pääsi pelaamaan viimeisen vartin yhden pelaajan ylivoimalla Andre Wisdomin hölmöiltyä.

Wilfried Zaha kuuluu Englannin alle 21-vuotiaiden nimipelaajiin. (Arkistokuva) Kuva: Abir Sultan / EPA

Suomen alle 21-vuotiaiden jalkapallomaajoukkue kohtasi maanantaina Tampereella Englannin EM-karsintaottelussa. Ottelu päättyi varsin värikkäiden vaiheiden jälkeen tasatulokseen 1-1.

Suomen maalin teki Mostagh Yaghoubi. Englannilta osui Saido Berahino. Englannin Andre Wisdom ajettiin kentältä suoran punaisen kortin myötä.

Ensimmäisellä jaksolla Englanti pyrki pitämään palloa, mutta Suomen paketti pysyi hyvin kasassa. Suomi vaikutti vaaralliselta iskiessään vastaan.

Suomi oli siirtyä johtoon jo 7. minuutilla, kun vasen puolustaja Felipe Aspegren syötti suoraan purkupallosta Nikolai Alhon vasemmalta puolittain läpi. Englannin oikeana puolustajana pelanneen John Stonesin selustasta karannut Alho eteni laukaisupaikkaan ja ampui kohti etualakulmaa, mutta Jack Butland torjui vedon kulmapotkuksi.

Suomi siirtyi 1-0 johtoon Moshtagh Yaghoubin oivalluksen seurauksena. Keskikenttäpelaaja ampui vapaapotkun suoraan noin 30 metristä maalin etukulmaan, kun Englannin maalivahti Butland lähti ennakoimaan keskityspalloa sijoittuen tilanteessa aivan väärin.

Butlandin vartioima maali oli jälleen uhattuna 24. minuutilla. Tällä kertaa Suomen Robin Lod lähetti putoavan vapaapotkun kohti takakulmaa, mutta englantilaismaalivahti sai torjuttua pallon maalin yli.

Aivan ensimmäisen jakson lopulla Suomen maalivahti Jesse Joronen pääsi näyttämään parasta osaamistaan, kun Englannin James Ward-Prowse lähetti kovan laukauksen kohti takakulmaa. Aspegren hoiti loput liukuen Jorosen torjunnasta kimmonneen pallon väljemmille vesille.

Toisella jaksolla Englanti hallitsi palloa vielä ensimmäistä jaksoakin selkeämmin. Väsymys alkoi näkyä Suomen pelaajien otteissa henkilökohtaisten virheiden myötä.

Suomi oli lisätä johtoaan toisen jakson alussa, kun Aleksi Paananen pelasi hyvän syötön Tim Väyryselle Englannin korkealla olleen puolustuksen selustaan. Väyrynen siirsi pallon jo ohi vastaan tulleen Butlandin, mutta hyökkääjän laukaus suuntautui yli maalin.

59. minuutilla Englannin tasoitus oli lähellä, kun Suomen toppareiden väliin pelattu pitkä pallo lähetti vaihtopelaaja Harry Kanen nokikkain Jorosen kanssa. Suomalaismaalivahti torjui kuitenkin upeasti Kanen sijoituksen.

Englanti tuli ottelussa tasoihin 67. minuutilla. Kane voitti muutamankin kaksinkamppailun Suomen rangaistualueen rajalla ja pelasi pallon oikealta edenneelle Wilfried Zahalle. Laituri käänsi maalin eteen, josta Saido Berahinolla oli helppo työ siirtää se tyhjään maaliin.

Joronen oli hetkeä myöhemmin jälleen Kanen maalintekohaaveiden tiellä. Suomalaisvahti torjui englantilaiskärjen lähietäisyydeltä tulleen puskun kulmapotkuksi.

74. minuutilla Englannin kapteeni Andre Wisdom osoitti varsin puutteellista hermokontrollia ja ajettiin oikeutetusti suihkuun suoralla punaisella kortilla. Koko ottelun ajan Tim Väyrysen kanssa paininut toppari oli keskialueella kaksinkamppailutilanteessa suomalaiskärjen kanssa. Väyrynen kaatui nurmen pintaan ja Wisdom kenkäisi tätä jalkaan tilanteen jälkeen.

Suomi pääsi enemmän palloon pelatessaan ylivoimalla, muttei onnistunut luomaan kovinkaan vaarallisia tilanteita Englannin maalille. Vierasjoukkueen maali oli lähempänä ja se sai etenkin loppuminuuteilla luotua vaarallisen paineen Suomen maalille. Pikkuhuuhkajien puolustus kesti kuitenkin Jorosen johdolla.

Thomas Lam johti Suomen puolustusta ja voitti merkittävän määrän kaksinkamppailuita. Keskikentän keskustassa Yaghoubi ja Lod pelasivat miehekkäästi. Maalivahti Joronen ja vasemmalla pelannut puolustaja Aspegren esittivät myös varmoja otteita.

Suomi ei ole hävinnyt EM-karsintalohkossa vielä yhtään ottelua ja jatkaa lohkon kärjessä.