Menneisyyden haamut kaatuivat – Englanti rangaistuspotkuilla jatkoon

Englanti onnistui kaatamaan arvokisoista toiseen riivanneet menneisyyden haamut, kun se kaatoi Kolumbian rangaistuspotkuilla.

Ottelun avausjakso oli tasainen, tarkka ja taktisesti laadukas jalkapallonäytelmä, jossa ei A-luokan maalipaikoilla juhlittu. Lähimpänä maalintekoa kävi Englanti, kun Harry Kane puski vaikeasta asennosta pallon Kolumbian maalin katolle reilun vartin pelin jälkeen.

Myös Kanen paikkaan keskityksen tarjonneella Kieran Trippierillä oli oma paikkansa noin 20 metristä saadusta vapaapotkusta, jonka hän kuitenkin laukoi ohi David Ospinan vartioiman maalin.

Varmalta näyttänyt voitto vaihtui jatkoajaksi

Ottelun jälkimmäisellä 45 minuuttisella tunteet nousivat pintaan, jonka myötä ottelua tuominneella yhdysvaltalaisella Mark Geigerillä oli täysi työ pitää peli kontrollissa.

Lisää bensaa syvällä kyteneisiin liekkeihin heitettiin ottelun 54. minuutilla, kun Carlos Sanchez repi Kanen kulmapotkutilanteessa nurin. Kane itse upotti tilanteesta seuranneen rangaistuspotkun varmasti Kolumbian maaliin, nostaen turnauksen maalisaldonsa jo kuuteen. Rangaistuspotku oli turnauksessa jo toinen, jonka Fiorentinaa seurajoukkuetasolla edustava Sanchez aiheutti.

Välittömästi 1-0 maalin jälkeen Dele Allilla oli hyvä paikka tuplata englantilaisten johto, mutta Tottenhamin tähti ei onnistunut suuntaamaan puskuaan kohti maalia.

Tunnin pelin jälkeen tunteet kuumenivat entisestään, jota Geiger pyrki rauhoittamaan aktiivisella keltaisen kortin heiluttelulla: kymmenen minuutin sisällä varoitusta näytettiin neljälle kolumbialaispelaajalle, englantilaisten selvitessä kahdella kortilla.

Loppua kohden Kolumbia sai luotua paremmin painetta Jordan Pickfordin maalille, joka johti useampaan laadukkaaseen maalitenkopaikkaan. Ensin Juan Cuadrado tuhlasi hyvän paikan lähettämällä pallon voimalla Spartak Stadiumin lehtereille. Hetkeä myöhemmin Mateus Uribe täräytti upean kaukolaukauksen, jonka Pickford onnistui vaivoin torjumaan.

Uriben pommia seurannutta kulmapotkua Englanti ei enää kestänyt, vaan Yerry Minan maan ja Trippierin pään kautta pompannut pusku päätyi verkon perukoille lisäajan kolmannella minuutilla. Maali oli Minalle jo turnauksen kolmas, jonka myötä hänestä tuli Saksan Paul Breitnerin jälkeen vasta historian toinen puolustaja, joka on onnistunut tekemään kolme maalia yhdessä MM-turnauksessa.

Menneisyyden haamut jättivät Englannin rauhaan

Jatkoajan ensimmäinen puolikas alkoi viime hetkien tasoituksesta voimaa saaneen Kolumbian hallinnassa, joka ei kuitenkaan realisoitunut varsinaisten maalipaikkojen muodossa. Toisella puoliskolla ensimmäinen kunnon paikka aukesi 112. peliminuutilla Danny Roselle, jonka laukaus painui niukasti ohi Kolumbian maalin takakulmasta.

Lopulta ottelussa edettiin rangaistuspotkukilpailuun saakka, jota Englannissa on odotettu kauhulla. Vuosien 1990, 1998 ja 2006 karvaisevat rankkaripettymykset jyskyttivät jokaisen englantilaisen jalkapallofanin takaraivossa, kun pilkkukisa potkaistiin käyntiin.

Menneisyyden haamut eivät tätä uudeksi Englanniksikin kutsuttua ryhmää kuitenkin vaivanneet, vaan Luis Murielin ylärimalaukauksen, Pickfordin upean torjunnan ja Eric Dierin ratkaisevan osuman myötä Englanti eteni puolivälierävaiheeseen, jossa se kohtaa Ruotsin.

MM-kisoissa vietetään keskiviikkona ja torstaina välipäiviä, mutta Puoliaika ei hiljene tauonkaan aikana. MM-uutisia pääset lukemaan täältä.

Kisat jatkuvat perjantaina Uruguayn ja Ranskan sekä Brasilian ja Belgian kohtaamisilla. Coolbetin kertoimet perjantain matseihin: