Johan Cruyff on kuollut (1947-2016)

cruyff_johann

Johan Cruyff kuoli tänään keuhkosyöpään Barcelonassa 68-vuotiaana.

Hollantilainen Johan Cruyff kuuluu ehdottomasti mukaan keskusteluun jalkapallohistorian aatelisia valitessa. Monet pitävät Cruyffia Pelén ja Diego Maradonan kanssa kaikkien aikojen top 3-pelaajana.

Mies oli oman aikansa pioneeri ja visiönääri, jonka pelityyli oli vertaansa vailla. Cruyff oli Hollannin vastine Pohjois-Irlannin George Bestille. Uskomaton kyky kuljettaa palloa ja harhauttaa vastustajat täydessä vauhdissa olivat Cruyffin tavaramerkkejä.

Miehen patenttiharhautus kulkee edelleen globaalisti nimellä ”Cruyff-käännös”, se kertoo jo itsessään kuinka merkittävästä pelaajasta oli kyse.

Legendaarinen numero 14 oli myös armoitettu maalintekijä, joka teki tuhoja eri puolilla maailmaa. Parhaiten maagisten ulkoteräsyöttöjen antaja muistetaan Ajaxin, Barcelonan ja Hollannin maajoukkueen riveistä.

Cruyffin vaikutukset valmennuspuolella ovat myös tuntuvia. Ajaxin nousu Euroopan huipulle 1990-luvulla ja espanjalaisen jalkapallon dominointi viimeisen 10 vuoden aikana ovat muutamia esimerkkejä, joista kunnia kuuluu myös Cruyffille.

Mies loi pohjia mm. Ajaxin ja Barcelonan junioriakatemioiden filosofiaan, jotka myöhemmin tuottivat monia suurpelaajia seurojen ykkösjoukkueisiin.

Monet valmentajat sanovat Cruyffin vaikuttaneen heidän valmennusfilosofiaan valtavasti. Nimet kuten Arsène Wenger, Pep Guardiola, Frank Rijkaard ja Michael Laudrup ovat kiitollisia hollantilaisen viitoittamasta tiestä.

Uransa aikana mies voitti lukemattomia titteleitä niin Ajaxissa kuin Barcelonassakin. Isoimmat saavutukset ovat Mestarien liigaa edeltäneen Euroopan Cupin voitto kolme kertaa putkeen 1970-luvun alussa Ajaxin paidasssa. Hollannin nutussa mies ei ikinä voittanut suurkisoissa kultaa.

Valmentajana mies luotsasi Barcelonan mm. neljään peräkkäiseen La Liga -voittoon vuosien 1990-94 välillä.

Maailma on menettänyt yhden jalkapalloperheen suurimmista.

Katso tästä miehen upeimpia suorituksia peliuran varrelta:

 

Uuden toiminnallisuuden ansiosta voit avata tilin ja lyödä vetoa kätevästi suoraan bannerin kautta. Testaa uutta Trustlyn tarjoamaa toimintoa yläpuolelta!

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here