Italia voitti MM-kultaa 9. heinäkuuta 2006, eli perjantaina siitä tulee kuluneeksi tasan 15 vuotta. Italia pelaa EM-kisojen finaalissa nyt sunnuntaina Englantia vastaan.

Kesän 2006 MM-kisojen parhaaksi pelaajaksi valittiin Italian tyylikäs topparikapteeni Fabio Cannavaro. Koko turnaus oli äärimmäisen mielenkiintoinen, ja finaalissa nähtiin draamaa. Ranskalaistähti Zinedine Zidanen ura päättyi ulosajoon, ja mestaruus ratkaistiin lopulta rangaistuspotkukisassa.

Alla raportti Saksassa pelatuista MM-kisoista 2006.

— — —
KATSO MYÖS: Ilmainen Euro 2020 -kisa: voittajalle 50 000€!
— — —

MM-kisat 2006 eurooppalaisten näytöstä

Sitkeät huhut pyörivät Saksan MM-lopputurnauksen 2006 ympärillä yli vuosikymmenen ajan. Julkisessa keskustelussa epäiltiin, että Saksa hankki kisat itselleen lahjonnan avulla. Itse kisat muistetaan paitsi Italian voittokulusta, myös Ranskan jalkapalloikoni Zidanen maajoukkueuran erikoisesta päätöksestä.

Edellisissä kisoissa MM-lopputurnaus oli tehnyt aluevaltauksen Aasiaan, mutta vuonna 2006 palattiin takaisin Eurooppaan. Saksa sai järjestettäväkseen järjestyksessään 18. lopputurnauksen kyseenalaisissa tunnelmissa. Jälkikäteen on esitetty syytöksiä, joiden mukaan Saksa olisi saanut kisat vilpillisin keinoin. Itse turnaus oli kuitenkin menestys, stadionit täyttyvät ja maailma liimautui televisioiden ääreen.

Kisat olivat eurooppalaisten joukkueiden näytöstä. Jo puolivälierissä Brasiliaa ja Argentiinaa lukuun ottamatta kaikki joukkueet olivat Euroopasta. Argentiinan pudotti jatkosta Saksa, eikä hallitseva mestari Brasiliakaan ollut neljän vuoden takaisella tasollaan, vaikka edellisten kisojen maalikuningas Ronaldo nousikin MM-lopputurnausten kaikkien aikojen maalintekijäksi viimeistelemällä lohkovaiheessa Ghanaa vastaan osuman numero 15. Ennätyksen rikkoi Saksan Miroslav Klose vasta vuonna 2014.

Kisojen paras pelaaja Fabio Cannavaro nostaa pyttyä.

Italian matka kohti mestaruutta

Välierissä kohtasivat Saksa ja Italia sekä Portugali ja Ranska. Zidane johdatti Ranskan finaaliin viimeistelemällä 1–0-voittomaalin Portugalin verkkoon rangaistuspotkusta. Saksan ja Italian kohtaaminen eteni maalittomana jatkoajalle, jonka Italia käytti tehokkaammin hyväkseen. Fabio Grosson ja Alessandro Del Pieron maalit takasivat finaalipaikan Italialle.

Saksa kruunasi kotiyleisön kuukauden kestäneet jalkapallojuhlat pronssimitaleilla. Isäntämaa ratkaisi ottelun toisella jaksolla Bastian Schweinsteigerin kahdella osumalla. Kun Emmanuel Petit teki vielä epäonnisesti oman maalin, ei Nuno Gomesin 3–1-kavennus pari minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppua enää pelastanut Portugalia.

Loppuottelussa eurooppalaiset joukkueet kohtasivat ensimmäisen kerran sitten vuoden 1982, jolloin Italia voitti Länsi-Saksan. Vuoden 2006 finaalin pääosissa olivat Italian Marco Materazzi ja Ranskan Zidane. Kisojen aikana erotuomareiden kortit viuhuivat virheiden merkiksi ennätyksellisen tiuhaan ja turnauksen kuuluisin kortti nousi MM-finaalissa Zidanelle ottelun jatkoajalla. Zidane hermostui Materazzin suunsoittoon, ja ranskalainen puski Materazzia punaisen kortin arvoisesti.

Zidane oli Saksan kisoissa päättämässä menestyksekästä maajoukkueuraansa ja joutui nyt poistumaan arvokisanäyttämöiltä harmillisen välikohtauksen saattelemana. Kaikesta huolimatta hänet kruunattiin kisojen parhaaksi pelaajaksi.

Sekä Zidane että Materazzi olivat finaalissa esillä jo ennen lopun välikohtausta. Zidane teki ottelun avausmaalin ja samalla jo uransa kolmannen MM-finaaliosuman. Materazzi taas tasoitti ottelun Andrea Pirlon kulmapotkusta.

Finaalin ratkaisu nähtiin vasta pilkkukisassa, jossa Italia vei pidemmän korren. Rankkareiden ainoa epäonnistuja oli Ranskan David Trezeguet. Mestaruus oli Italialle jo neljäs, mutta sitä edelsi pitkä kuiva kausi. Nyt saapasmaassa päästiin jälleen juhlimaan MM-kultaa.

Zidanen pusku ei unohdu

Jos video ei näy, voit katsoa sen tästä.

Zinedine Zidanen pusku Marco Materazzin rintaan vuoden 2006 MM-finaalissa on hetki, jota jalkapallomaailma ei unohda koskaan.

Vuoden 2006 MM-finaali eteni jatkoajalle tilanteessa 1-1. Varsinaisella peliajalla maalinteossa onnistuivat jo 7. minuutilla pilkulta osunut Zidane sekä Italian tasoituksen 19. minuutilla viimeistellyt Materazzi. Jatkoajalla sama kaksikko nousi jälleen esiin, tällä kertaa aivan toisesta syystä.

Kello tikitti 111. minuuttia, kun pelaajat hölköttelivät Italian maalilta kohti keskialuetta. Matkalla Materazzi ja Zidane ajautuivat suukopuun, jonka päätteeksi ranskalaislegenda puski Materazzia päällään rintaan. Tämän seurauksena erotuomari Horacio Elizondo lähetti Zizoun suihkuun suoralla punaisella kortilla, päättäen samalla tämän pelaajauran.

Välittömästi finaalin jälkeen alkoi valtava huhumylly siitä, mitä lempinimellä Psyko tunnettu Materazzi oikein sanoi Zidanelle, jotta sai tämän niin tolaltaan. Osa epäili Materazzin loukanneen Zidanen äitiä.

– Äitini kuoli, kun olin 15-vuotias, joten en koskaan loukkaisi hänen äitiään, Materazzi kertoi muutama vuosi finaalin jälkeen. Lopulta hän myös paljasti, mitä oikeasti sanoi.

Ennen tilannetta Materazzi oli repinyt Zidanea paidasta, jonka jälkeen Zidane oli tarjoutunut antamaan kyseisen paidan italialaiselle pelin jälkeen, jos hän sitä niin kovasti halusi.

– Otan mieluummin huoraavan siskosi, Materazzi paljasti sanoneensa.