Italian MM-kisat 1990 – Länsi-Saksan viimeinen näytös

italian mm-kisat 1990 puoliaika

italian mm-kisat 1990 puoliaika

Tämä on MM-futiksen historiaan pureutuvan juttusarjamme 15. osa. Kaikki aiemmat jutut linkkeineen löytyvät tämän jutun lopusta.

— —

Upouusilla ja uusituilla stadioneilla käyty MM-lopputurnaus 1990 oli isäntämaa Italialle suurten odotusten tapahtuma, joka päättyi pronssiseen pettymykseen.

Rangaistuspotkut nousivat kisoissa isoon rooliin, kun jopa mestaruus ratkesi pilkulta. Finaalissa nähtiin uusinta neljän vuoden takaa, ja viimeistä kertaa Länsi-Saksana pelannut joukkue sai revanssinsa.

Italia lähti kotikisoihinsa hakemaan jo neljättä maailmanmestaruutta. Isäntien odotuksille oli myös katetta, sillä maa oli voittanut mestaruuden, kun se pelasi edellisen kerran kotikentällään. Saapasmaassa valmistauduttiin MM-lopputurnaukseen huolellisesti rakentamalla kaksi aivan uutta stadionia ja kunnostamalla vanhoja uuteen uskoon.

Kisojen yllättäjä oli Kamerun, joka ylsi välillä kovillakin otteillaan turnauksessa aina puolivälieriin asti. Alkulohkossa Kamerun onnistui kukistamaan jopa Diego Maradonan tähdittämän Argentiinan ja neljännesvälierissä Kolumbiaa vastaan konkaripelaaja Roger Milla (kuvassa alla) johdatti kahdella maalillaan Kamerunin puolivälieriin. Englanti oli lopulta huippuvireiselle Kamerunillekin liikaa ja vei puolivälierän maalein 3–2.

Toinen yllätys oli Costa Rican kakkospaikka omassa alkulohkossaan. Ennakkokaavailuissa kun Costa Rican olisi kaikella todennäköisyydellä pitänyt jäädä lohkonsa viimeiseksi Brasilian, Skotlannin ja Ruotsin varjoon. Bora Milutinovicin valmentaman joukkueen lento päättyi kuitenkin pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella Tshekkoslovakiaa vastaan.

Brasilian kohtalo oli jälleen pudota jatkosta liian aikaisin. Pudotuspelien avauskierroksella vastaan asettui Argentiina, joka jätti 1–0-voitollaan brassikannattajat kyynelehtimään stadionin lehtereille.

Argentiina koitui myös Italian kohtaloksi. Napolilaisten suosikki Maradona sai maiden välisessä välieräottelussa lämpimän vastaanoton, mutta lopulta italialaiskatsojien vihat päälleen, kun hän tuuletti osumaansa rangaistuspotkukilpailussa. Ottelu ratkesi pilkuilla Argentiinan hyväksi.

Pronssiottelun voitto Englannista oli italialaisille laiha lohtu. Italialaisten ovela ja maaliahne hyökkääjä Salvatore Schillaci (kuvassa alla) voitti turnauksen maalikuninkuuden kuudella osumallaan.

Länsi-Saksa eteni vakuuttavasti kisojen loppuotteluun. Maa voitti alkulohkonsa ja raivasi pudotuspeleissä tieltään Hollannin ja Tshekkoslovakian. Englannin ja Länsi-Saksan välisessä välierässä jouduttiin myös turvautumaan rangaistupotkuihin, joissa Bodo Illgner torjui voiton Saksalle.

Loppuottelussa uusittiin Meksikon kisojen finaalin Saksan ja Argentiinan kohtaaminen. Loppuottelunkin ratkaisi rangaistuspotku, tosin jo varsinaisella peliajalla. Rudi Völler kaadettiin rangaistusalueella ja Andreas Brehme latasi pilkun Argentiinan maalivahdin Sergio Goycochean ohi.

Hallitseva mestari joutui väistymään ja Länsi-Saksa juhli Länsi-Saksana viimeisen kerran MM-tasolla.

MM-finaali 1990

Tämä on MM-futiksen historiaan pureutuvan juttusarjamme 15. osa.
Osa 1: 
MM-kisat tulevat jälleen – miten kaikki sai alkunsa?
Osa 2: Ensimmäiset MM-kisat – isäntämaa ennakkosuosikki
Osa 3: Italian MM-kisat 1934 – politiikka mukaan urheiluun
Osa 4: Ranskan MM-kisat 1938 – tyyntä myrskyn edellä
Osa 5: Ranskan MM-kisat 1950 – historian suurin sensaatio
Osa 6: Sveitsin MM-kisat 1954 – tulta ja tappuraa
Osa 7: Ruotsin MM-kisat 1958 – legenda on syntynyt
Osa 8: Chilen MM-kisat 1962 – Brasilia juhlii ilman Peléäkin
Osa 9: Englannin MM-kisat 1966 – rule, Britannia!
Osa 10: Meksikon MM-kisat 1970 – kauniin pelin huipentuma
Osa 11: Länsi-Saksan MM-kisat 1974 – Totaalinen jalkapallo esittäytyy
Osa 12: Argentiinan MM-kisat 1978 – Tangoa ja paperisilppua
Osa 13: Espanjan MM-kisat 1982 – Forza Italia
Osa 14: Meksikon MM-kisat 1986 – Jumalan käsi iskee
— —

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here