USA:n MM-kisat 1994 – Amerikassa kaikki on suurempaa

USA:n MM-kisat 1994 - Amerikassa kaikki on suurempaa puoliaika

Tämä on MM-futiksen historiaan pureutuvan juttusarjamme 16. osa. Kaikki aiemmat jutut linkkeineen löytyvät tämän jutun lopusta.

— —

Eurooppalainen jalkapallo pyrki vuonna 1994 levittäytymään Pohjois-Amerikan markkinoille myöntämällä näyteikkunansa eli MM-lopputurnauksen Yhdysvalloille. Suurta mediamylläkkää kisat eivät isäntämaassa saaneet aikaan, mutta yleisöä riitti katsomoissa ja erityisesti USA:ssa asuvat siirtolaiset kannustivat innolla omiaan.

Vuoden 1994 kisoihin pelijärjestelmää muutettiin jälleen hieman, kun voitosta sai nyt kolme pistettä. Karsintoihin osallistui ennätysmäärä maita, sillä maailmanpolitiikassa oli tapahtunut mullistuksia vuosikymmenen vaihteessa. Karsinnoissa nähtiin myös siihenastisen MM-historian kaikkien aikojen nopein maali, kun San Marinon Davide Gualtieri onnistui Englantia vastaan vain 9 sekunnin pelin jälkeen.

Itse lopputurnauksessa amerikkalaisten myyntitaktiikat toimivat, ja kisoissa rikottiin kaikki aiemmat yleisöennätykset, kun jopa Marokon ja Saudi-Arabian välinen ottelu keräsi yli stadionille yli 70 000 katsojaa. Kisaisäntien eteneminen aina pudotuspeleihin asti vauhditti mukavasti lipunmyyntiä, ja isäntien neljännesvälieräottelua Brasiliaa vastaan seurasi 32 miljoonaa televisiokatsojaa.

Ennätyksen teki myös Kamerunin Roger Milla, joka 42-vuotiaana nappasi MM-kisojen kaikkien aikojen vanhimman pelaajan ja kaikkien aikojen vanhimman maalintekijän tittelit itselleen. MM-historiaa teki Venäjän Oleg Salenkokin, joka takoi alkulohkon ottelussa Kamerunin verkkoon viisi maalia.

Kisat muistetaan myös surullisista tapauksista. Argentiinan tähtenä aiemmin loistanut Diego Maradona kärähti dopingtestissä efedriinin käytöstä ja hänet suljettiin kisoista. Maradonan käry jätti Argentiinan joukkueeseen niin suuren aukon, ettei maa 1994 kisojen aikana siitä enää toipunut vaan putosi jatkosta jo pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella.

Kisat olivat erityisen kohtalokkaat Kolumbian Andrés Escobarille, jonka epäonnistuminen yhdessä ottelussa maksoi hänen henkensä. Yhdysvaltoja vastaan oman maalin tehnyt Escobar ammuttiin sen jälkeen, kun hän oli palannut turnauksesta takaisin kotimaahansa. Kolumbia oli kisoissa yksi ennakkosuosikeista, mutta maan tie turnauksessa katkesi jo alkulohkovaiheeseen.

Kisojen yllättäjiä olivat välieriin asti kivunneet Bulgaria ja Ruotsi. Bulgaria teki turnauksessa näyttävän nousun tappioputken alhosta. Joukkue oli pelannut ennen kisoja 16 ottelua ilman voittoja, mutta alkulohkopelin voitto Kreikasta siivitti joukkueen lopulta peräti MM-nelosiksi.

Ruotsi puolestaan eteni välieriin voittamalla pudotuspeleissä Saudi-Arabian ja Romanian. Välierissä Brasilia oli ruotsalaisnipulle liikaa, mutta pronssiottelussa Ruotsi varmisti mitalin 36 vuoden tauon jälkeen.

Finaalissa kohtasivat Italia ja Brasilia. Italia selvitti monet pelit vain täpärästi Roberto Baggion hyvän maalivireen ansiosta.

Brassit taas esiintyivät turnauksessa pitkästä aikaa vakuuttavasti ja jyräsivät loppuotteluun Romárion ja Bebeton johdolla. Finaalista odotettiin jännittävää kohtaamista, mutta jännittävää ottelussa oli vain maalittoman peliajan jälkeen käyty rangaistuspotkukilpailu.

Brasilia hallitsi pilkut paremmin ja voitti jo historiasta neljännen MM-kullan. Voitto omistettiin F1-kuljettaja Ayrton Sennalle, joka oli menehtynyt aiemmin saman vuonna.

MM-finaalin rankkarikisa

Tämä on MM-futiksen historiaan pureutuvan juttusarjamme 13. osa.
Osa 1: 
MM-kisat tulevat jälleen – miten kaikki sai alkunsa?
Osa 2: Ensimmäiset MM-kisat – isäntämaa ennakkosuosikki
Osa 3: Italian MM-kisat 1934 – politiikka mukaan urheiluun
Osa 4: Ranskan MM-kisat 1938 – tyyntä myrskyn edellä
Osa 5: Ranskan MM-kisat 1950 – historian suurin sensaatio
Osa 6: Sveitsin MM-kisat 1954 – tulta ja tappuraa
Osa 7: Ruotsin MM-kisat 1958 – legenda on syntynyt
Osa 8: Chilen MM-kisat 1962 – Brasilia juhlii ilman Peléäkin
Osa 9: Englannin MM-kisat 1966 – rule, Britannia!
Osa 10: Meksikon MM-kisat 1970 – kauniin pelin huipentuma
Osa 11: Länsi-Saksan MM-kisat 1974 – Totaalinen jalkapallo esittäytyy
Osa 12: Argentiinan MM-kisat 1978 – Tangoa ja paperisilppua
Osa 13: Espanjan MM-kisat 1982 – Forza Italia
Osa 14: Meksikon MM-kisat 1986 – Jumalan käsi iskee
Osa 15: Italian MM-kisat 1990 – Länsi-Saksan viimeinen näytös
— — —

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here