Turkkilaisjätti Fenerbahce lavastettiin sopupeliskandaaliin – 38 pidätetty

photo

 

Korruptio elää vahvasti Turkin jalkapallossa. Vuonna 2011 Istanbulissa pelaavaa Fenerbahcea syytettiin sopupeleistä, vaikka todisteita ei juurikaan ollut.

Syytökset Fenerbahcea vastaan alkoivat heti seuran voitettua mestaruuden vuonna 2011. Turkin jalkapalloliitto päätti jo ennen oikeudenkäyntien alkamista estää Fenerbahcen osallistumisen Mestarien liigaan. Myöhemmin UEFA langetti Fenerbahcelle kahden vuoden kilpailukiellon UEFA:n turnauksista.

Bannit Fenerbahce kärsi vuosina 2013-2014 ja 2014-2015. Yhteensä seura menetti kolmen vuoden ajalta UEFA:n palkintorahat. Kahtena vuotena seura olisi päässyt suoraan CL:n lohkovaiheeseen voitettuaan Turkin mestaruudet ja yhtenä vuotena se oli karsinut lohkopaikaista. 

Todisteet yllämainituissa oikeudenkäynneissä olivat todella heppoisia. Todisteina olivat muun muassa dokumentteja vuodelta 2003, jotka oli kuitenkin tehty Word 2007-ohjelmalla. Sen lisäksi Fenen edustajat olivat syyttäjän mukaan kantaneet Fenerbahcen logolla varustettuja muovikasseja täynnä rahaa omaan koppiinsa ja myöhemmin poistuneet kopista ilman muovikasseja. Syyttäjän mukaan kyseessä oli selkeä vastustajan lahjonta, vaikka mitään todisteita ei pystytty esittämään.

Näiden lisäksi yksi huvittava syytös oli se, että Fenerbahce olisi antanut vastustajan maalivahdin siskolle auton, vaikka kyseisellä maalivahdilla ei ole siskoa. Syyttäjällä oli hallussaan myös useita puhelinnauhoituksia, joista vain pätkiä julkaistiin medioissa. Nauhoissa puhuttiin esimerkiksi Fenerbahcen stadionin nurmikon leikkuusta kahden seuran edustajan välillä, mutta syyttäjän mukaan nämä olivat koodeja rahansiirrosta.

Nyt 38 henkeä on pidätetty tekaistun sopupeliskandaalin selvittyä. Mukana pidätetyissä on mm. poliisipäällikkö, asianajajia, sekä syyttäjiä.

Trabzonsporin presidentin ja turvallisuuspäällikön twitterissä julkaisemat viestit jätettiin huomioimatta, kuten: “The AKP’s Trabzon office would do everything for Trabzonspor to be champions.” He says this after he talks of Trabzon based businessmen that could donate towards a bonus to opponents of Fenerbahçe and “could amass 5 million dollars if they wanted”.  Nyt tämä entinen presidentti on  pidätettyjen joukossa.

Nyt seura on kuitenkin todettu syyttömäksi ja heidän odotetaan hakevan yhteensä noin 250 miljoonan euron vahingonkorvauksia taloudellisista menetyksistä ja maineen kärsimisestä.

Uuden toiminnallisuuden ansiosta voit avata tilin ja lyödä vetoa kätevästi suoraan bannerin kautta. Testaa uutta Trustlyn tarjoamaa toimintoa yläpuolelta!

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here