Tapaus Roman Eremenko – Missä nyt mennään?

suomen_palloliiton_maajoukkuetunnus-svgHuuhkajien ja TsSKA Moskovan tähtipelaaja Roman Eremenkolle langetettiin torstaina 30 päivän mittainen pelikielto. Pannan langetti Euroopan jalkapalloilun kattojärjestö Uefa.

Torstaisen Islanti-Suomi MM-karsintaottelun alla, vain tunteja ennen aloitusvihellystä, Huuhkaja-fanit saivat tyrmistyneinä lukea Roman Eremenkon missaavan elintärkeän vierasottelun. Aluksi pelättiin miehen loukkaantuneen, mutta ottelun lopulla selvisi Uefan langettaneen miehelle 30 päivän pelikiellon.

Spekulaatiot pelikiellon syistä alkoivat välittömästi. Ylen studoissa MM-karsintaottelun asiantuntijat Juha Malinen ja Jarkko Wiss olivat vaitonaisia. TV-katsojat kuitenkin pystyivät lukemaan konkareiden kasvoilta tilanteen vakavuuden.

Suomen Palloliitto ei myöskään voinut kertoa asiasta enempää.

– Roman Eremenko ei ollut enää Suomen A-maajoukkueen mukana MM-karsintaottelussa Islantia vastaan eikä ole mukana myöskään tulevan sunnuntain karsintaottelussa Kroatiaa vastaan. Eremenkon joukkue TsSKA Moskova tulee tiedottamaan asiasta huomenna (perjantaina) lisää. Palloliitto ei voi tässä vaiheessa kommentoida asiaa enempää, Palloliiton verkkosivuilla ollut tiedote kertoi.

Perjantaina ihmiset odottivat jännittyneinä uutisia Moskovasta. TsSKA ei kuitenkaan suostunut kertomaan asiasta tällä hetkellä mitään uutta tietoa tai valottamaan pelikiellon syitä.

Nuuskaa ja siirtoriitoja

Kotimaiset ja ulkomaiset uutistoimistot spekuloivat tähtipelaajan kenties saaneen pelikieltonsa nuuskan käytöstä. Mutta tätä teoriaa lyötiin vastapalloon sillä, että nuuska ei kuulu Maailman Antidopingtoimisto Wadan kiellettyjen aineiden listalle. Maailmalla monien tunnettujen pelaajien tiedetään käyttävän nuuskaa, joten kuulostaa erikoiselta, jos juuri suomalaistähti olisi ”kärynnyt” nuuskasta.

Venäjän duuma hyväksyi joulukuussa 2015 lakiesityksen nuuskan myynnin täyskiellosta Venäjällä. Konkreettisesti vain nuuskan myynti on itä-naapurissa kiellettyä, mutta mm. viime keväänä kohua aiheutti Ruotsin TV4:n tuotantotiimiltä takavarikoidut nuuskavarastot Venäjän jääkiekon MM-kisojen aikana. Nuuska kuulostaa silti erittäin kaukaa haetulta vaihtoehdolta.

Venäjällä lehdet spekuloivat Eremenkon tilanteelle myös toista vaihtoehtoa. Miehen siirto Rubin Kazanista TsSKA-paitaan oli erittäin riitaisa ja Uefan veikkailtiin pureutuneen siirtovyyhtiin, jonka johdosta Eremenko olisi asetettu väliaikaiseen pelikieltoon.

Huuhkaja-tähti purki aikoinaan Rubin-sopimuksensa oma-aloitteisesti ja asiaa on käsitelty Fifan lakimiesten johdolla jo yli vuosi sitten. Rubin Kazan kuitenkin tiedotti heidän puolelta asian olevan loppuunkäsitelty.

– Rubin Kazanilla ei ole mitään tekemistä Roman Eremenkon pelikiellon kanssa. Emme ole valittaneet mistään ja Rubinin sekä Moskovan välit ovat hyvät. Eremenkon tapaus on loppuunkäsitelty, Rubin Kazanin tiedottaja Mikhail Stepanov kertoi venäläisille tiedotusvälineille.

Sporde veti venäläisiä nenästä

Case Roman Eremenkon kenties hauskin juonenkäänne oli venäläisten lehtien tarttuminen parodia-tili SpordePorttilan twiittiin, jossa kerrottiin Eremenkon kärynneen dopingista.

Maan kärkilehdet uutisoivat suomalaistoimittajan saaneen sisäpiirin tietoa asiasta ja levittivät uutista pitkin perjantaita. Lehdet ovat myöhemmin poistaneet uutisankaksi jääneen vitsin uutiskanavistaan.

Seuran tekemä virhe on realistinen vaihtoehto

Kaikkein vahvimmin spekulaatiota on aiheuttanut epäilyt Eremenkon mahdollisesta dopingkärystä. Spekulaatioita tukee tähtipelaajan dopingtesti 27. syyskuta Tottenhamia vastaan käydyn Mestarien liigan ottelun jälkeen, jota veikkaillaan pelikiellon alkulähteeksi.

TsSKA:n lääkintähenkilökunnan virheet johtivat kahden puolustajan positiiviseen dopingnäytteeseen vuonna 2009. Venäjän maajoukkuetta pitkään edustaneet Aleksei Berezutski ja Sergey Ignashevich saivat Uefan langettaman pelikiellon positiivisen dopingnäytteensä jälkeen. Asia selvisi TsSKA:n kerrottua Uefalle seuran lääkintahenkilökunnan antamasta lääkkeestä kurkkukipuihin, josta liitto ei ollut saanut tietoa etukäteen.

Ratkaisu Roman Eremenkon tilanteeseen tulee kuukauden sisällä, kun Uefan eettinen komitea istuu alas. Sitä ennen mitään virallista tietoa miehen tilanteesta ei todennäköisesti tule ja kaikki huhut ovat loppujen lopuksi pelkkää spekulaatiota.

Uuden toiminnallisuuden ansiosta voit avata tilin ja lyödä vetoa kätevästi suoraan bannerin kautta. Testaa uutta Trustlyn tarjoamaa toimintoa yläpuolelta!

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here