Oodi Juan Roman Riquelmelle

boca-juniors-juan-roman-riquelme-148562605

36-vuotias argentiinalainen keskikenttämaestro Juan Roman Riquelme lopettaa uransa.

 

Jälleen yksi latinofutiksen ikoni on ripustanut nappulakengät naulaan. Boca Juniorsin pitkäaikainen kapteeni Juan Roman Riquelme ilmoitti eilen päätöksestään lopettaa pelaaminen. Tähtipelaajan viimeinen joukkue oli Argentinos Juniors. Riquelme kertoi medialle:

Nyt on oikea aika lopettaa pelaaminen. Tästä lähtien tulen pitämään hauskaa perheeni ja ystävien kanssa sekä lomailemaan paljon. Jalkapallossa tulen olemaan mukana fanina. Tulen kärsimään Bocan otteluissa fanina stadionilla kuin kuka tahansa muukin. Olen erittäin tyytyväinen uraani kaiken kaikkiaan.

Toivon että ihmiset nauttivat pelaamisestani, koska pyrin aina pitämään hauskaa ja annoin kaikkeni Bocan, Barcelonan, Villarrealin, Argentinos Juniorsin ja Argentiinan paidassa. Annoin kaikkeni niin reservijoukkueessa kuin ykkösjoukkueessa.”

Pelaajana Riquelme edusti sukupuuttoon kuolevaa ”kymppipaikan” pelaajaa lähes täydellisesti. Juoksunopeudeltaan verkkainen ja muutenkin fyysisesti kankean oloinen Riquelme oli monien kriitikoiden raskaasti arvostelema pelaaja. Monet pitivät argentiinalaista ns. ”luxury playerina” eli pelaajana joka pelaa muun joukkuueen pelityylistä poiketen omalla tavallaan, eikä osallistu puolustustyöskentelyyn samalla intensiteetillä kuin muut.

Boca Juniorsissa 18-vuotiaana debytoinut Riquelme siirtyi suhteellisen isolla kohulla nuorena miehenä FC Barcelonaan, jossa syystä tai toisesta ura ei lähtenyt nousukiitoon. Miehen heikkoudet olivat silmiinpistäviä kun tämä toimituksen jäsen näki Riquelme ensimmäistä kertaa Bocan väreissä televisiosta Intercontinental Cupin finaalissa Real Madridia vastaan vuonna 2000. Mutta silti Riquelmessa oli jotain poikkeuksellisen hienoa.

RIQUELMEN URAN HIENOIMMAT MAALIT

 

Jämäkän kymppipaikan miehen pallonhallinta, suojaaminen ja pelisilmä olivat jo silloin silmiinpistävän hyviä. Pätkivillä modeemiyhteyksillä etsittiin klippejä Riquelmen harhautuksista ja maagisista syötöistä. Riquelmen kyky hakea vapaa paikka kentällä ja pallon liikuttaminen juuri oikealla hetkellä olivat upeaa katsottavaa.

Bocan otteluista meillä suomalaisilla ei varmaan suurimmalla osalla ole kykyä sanoa kuinka Riquelme esiintyi Argentiinan pääsarjassa. Parhaimmillaan mies oli kuitenkin Villarrealin paidassa vuosien 2003-2007 aikana. Keltaisen sukellusveneen pelaaminen kulki lähes poikkeuksetta argentiinalaisen kautta.

Vuoden 2006 MM-kisoissa Riquelme esiintyi myös edukseen. Mies johdatti vuonna 2008 Argentiinan Olympiavoittoon. Maajoukkueessa Riquelme pelasi vain 51 ottelua, joissa viimeisteli kuitenkin hienosti 17 maalia keskikentältä.

Kaiken kaikkiaan Juan Roman Riquelmesta jää päällimäiseksi mieleen hänen upea, lähes poikkeuksellinen kyky hahmottaa pelikenttä ja oman joukkueen pelaajat. Visio ja pelisilmä olivat vertaansa vailla. Riquelme pyrki myös viihdyttämään katsojia upeilla harhautuksillaan, joista alkoi terävin vaikutus kadota miehen hidastuessa entisestään.

Riquelme pystyi usein dominoimaan kenttätapahtumia vedelleen oman joukkueen hyökkäyksiä omista naruistaan mielensä mukaan. Hänen kykynsä suojata palloa tekniikallaan ja omalla kehollaan on yksi jalkapallohistorian parhaista. Potkutekniikka ja vetojen voima olivat myös Riquelmen vahvuuksia.

Pelaaja, josta kaikki Championship Manageria pelin alkuvuosina pelanneet olivat kuulleet/nähneet miten nuoresta argentiinalaisesta kasvoi yksi pelin dominoivimmista pelaajista. Oikeassa elämässä Riquelme ei ikinä saavuttanut samanlaista tähtistatusta mitä hänen kyvyt olisivat ehkä voineet edellyttää. Mieleen jää kuitenkin vertaansa vailla oleva maestro, johon monet jalkapalloromantikot rakastuivat. Eikä se haitannut ettei Riquelmellä ollut täydellistä fysiikkaa tai juoksunopeutta. Riquelme on silti monien silmissä legenda.

Ennen oman uransa viimeistä ottelua ranskalaislegenda Zinedine Zidane soitti Riquelmelle ja kertoi haluavansa miehen pelipaidan kun Real Madrid ja Villarreal kohtaavat Zidanen jäähyväisottelussa. Tultuaan ottelun lopussa vaihtoon tunteellisten hetkien ja aplodien saattelemana, jäi Zidane odottamaan pelaajatunnelin suulle saadakseen suuresti arvostamansa pelaajan paidan. Tämä lienee yksi Riquelmen uran suurimmista muistoista ja isoimmista komplimenteista.

Jalkapallomaailma jää kaipaamaan Riquelmen hahmoa, jonka kaikesta tekemisestä huokui rakkaus palloa kohtaan.

URAN MAAGISIA HETKIÄ

Edellinen artikkeliVideo: Ilkeä Star Wars-jäynä Chelsean faneille
Seuraava artikkeliVideo: Cristiano Ronaldo pukeutui kodittomaksi ja kävi kadulla pelailemassa

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän