Onko rauhallinen Stadin derby pahinta mainosta itse ottelulle?

Derby

Tiistaina pelattiin tämän Veikkausliiga-kauden ensimmäinen Stadin derby, kun HIFK ja HJK kohtasivat loppuunmyydyllä Telia 5G-Areenalla yli 10 000 katsojan edessä. Ottelu päättyi varsin vaisujen pelitapahtumien jälkeen maalittomaan 0-0 tasapeliin, eikä ottelusta jäänyt kauheasti jälkipolville kerrottavaa. HJK hallitsi kenttätapahtumia ja loi selkeästi paremmat maalipaikat, mutta altavastaajana pelannut HIFK puolusti fiksusti.

Kahtena edellisenä kautena derbyjen ympärillä on ollut otsikoissa fanien yhteenotot ja kaikki järjestyshäiriöt, vaikka niitä ei ole yli 10 000 ihmisen urheilutapahtumassa useita ollutkaan. Tarkemmin sanottuna puhutaan yksittäistapauksista, joilla saadaan kuitenkin kätevästi koko fanipääty mustamaalattua syyllisiksi. Poliisi on heittänyt lisää vettä myllyyn twiittailemalla derbyjen kiinniotoista ja mediat ovatkin varsin hyvin ottaneet näistä kiinni ja tapansa mukaan paisutelleet asiaa isommaksi.

Mediat kirjoittivat kauden ensimmäisestä derbystä kiitettävän määrän juttuja, mutta sisältöpuoli oli varsin yksipuolista. ”HJK pettyi, HIFK juhli kuin voittoa” -otsikoita isommalle levelille ei juurikaan päästy. Ylellä uutiskynnyksen ylitti poliisihevosten ulostaminen Klubi-fanien kulkueen reitille. Olisiko esimerkiksi ollut oikein nostaa esille mahtava ja poikkeuksellinen ottelutunnelma tai loppuunmyyty stadion esille? No kun eihän se kiinnosta lukijaa, kun ei siellä tapeltu. Hattua nostamme Helsingin Sanomille, jonka futistoimittaja Ari Virtanen teki ylivoimaisesti kiinnostavimmat jutut ennen ottelua, ottelun aikana ja ottelun jälkeen. Lisää näitä.

On toki valitettavaa, että urheilutapahtumassa nähdään ainuttakaan järjestyshäiriötä tai tappelua, mutta nämä pienten ryhmien yhteenotot ovat tuoneet suomalaiselle futikselle todella paljon palstatilaa. Kaikkihan me tiedämme, että suomalaisen futiksen palstatila on ollut historian varella melko pientä, joten kaikki julkisuus on tervetullutta. Yleensä negatiiviset lietsojat ovat niitä, joita ei muutenkaan nähtäisi katsomoissa.

Meneekö valtamedioilla Suomen suurimmasta futismatsista kiinnostus, kun katsomossa tai stadionin ulkopuolella ei tapahdu mitään? Sitten ihmetellään, miksi kansa ei löydä katsomoihin ja otteluiden taso ei parane.

Ennen ottelua sekä Ilta-Sanomat että Iltalehti olivat tekemässä livelähetystä molempien joukkueiden marssimisesta stadionille. Ottelussakin nähtiin vain kevyt savutus molemmissa päädyissä, jonka lisäksi HJK-päädyssä vilkkui stroboja. Ilman skuuppia jäivät tällä kertaa keltainen media.

Emme tietenkään ole tappeluiden ja riehumisten kannalla. Se on todella hölmöä ja siinä voi sattua mitä tahansa, mutta toivomme, että entistä useammat mediat nostaisivat tätä Veikkausliigan kruunujalokiveä isommin otsikoihin. Osa voisi aloittaa lisäämällä vaikka ottelun lopputuloksen juttuun mukaan. Tällä tavalla saataisiin ihmiset katsomoihin, joukkueet vakavaraisimmiksi ja pelin laatu paremmaksi.

Käykää matseissa!