Japanin ja Etelä-Korean MM-kisat 2002 – skandaalien turnaus uudella mantereella

2002 in JAPAN und KOREA, FINALE, GER - BRA

Ronaldo, Rivaldo ja Ronaldinho. Brasilian unohtumattomat tähdet keltaisissa paidoissa tekivät taikojaan vuoden 2002 MM-lopputurnauksessa. Japanin ja Etelä-Korean kisat muistetaan kuitenkin taiturimaisia suorituksia paremmin tuomarivirheistä ja syytöksistä.

Koskaan aikaisemmin MM-lopputurnauksen järjestämisvastuuta ei ollut jaettu kahden maan kesken, joten Japani ja Etelä-Korea tekivät vuonna 2002 historiaa kahdellakin eri tavalla. 

Jo kisojen myöntäminen Japanille ja Etelä-Korealle aiheutti närkästystä etenkin Euroopassa. Kun kisat myönnettiin maille vuonna 1996, Japani ei ollut vielä kertaakaan selvittänyt tietään lopputurnaukseen, ja kisaturistien siirtymistä paikasta toiseen meren yli pidettiin hankalana. Euroopassa soraääniä kuului myös siitä, että kisatapahtumia piti katsoa aamupäivällä ja aikataulu sekoitti monen eurooppalaisen työpäivää.

Eurooppa-keskeistä harmitusta ei ainakaan helpottanut se, että perinteiset huippujoukkueet yksi toisensa jälkeen putosivat jatkosta jo hyvissä ajoin ennen kisojen loppuhuipennusta.

Hallitseva mestari Ranska pullahti yllättäen ulos jo alkulohkostaan. Myös Portugalin ja Argentiinan tiet katkesivat jo alkuunsa.

Tuomarilinja herätti suukopua monessa ottelussa. Yksi kisojen kuuluisimmista tapauksista sattui jo lohkovaiheessa, kun Brasilia kohtasi Turkin. Brassien tähti Rivaldo oli esillä ottelussa, mutta ei lainkaan mairittelevassa valossa.

Rivaldon kuuluisa sukellus kulmalipulla meni tuomaristolta täysin läpi sormien. Turkin Hakan Ünsal sai tilanteesta punaisen kortin ja Rivaldon maine kolauksen.

Rivaldon temppuilu oli kuitenkin vielä pientä, sillä pudotuspeleissä ilmoille heitettiin syytöksiä jopa otteluiden manipuloinnista. Italian ja Espanjan tappiot pudotuspeleissä olivat suurimman huomion kohteena, sillä molemmat lähetti laulukuoroon kisaisäntä Etelä-Korea varsin kiistanalaisissa tunnelmissa.

Guus Hiddinkin valmentama Etelä-Korea pelasi aggressiivista peliä, ja turnauksen tuomaristo salli joukkueen rajut otteet.

Etelä-Korean lento katkesi lopulta välierissä, kun meritoitunut Saksa oli vahvempi. Brasilia puolestaan raivasi tiensä finaaliin kaatamalla välierissä Turkin. Pronssiottelussa Turkki vei pidemmän korren, ja jätti hurmoksessa turnauksen pelanneen Etelä-Korean neljänneksi.

Finaalissa Brasilia kukisti Saksan maalein 2–0. Hurjassa vireessä pelannut Ronaldo voitti maalikuninkuuden kahdeksalla osumalla, mutta kisojen parhaaksi pelaajaksi kruunattiin Saksan maalivahti Oliver Kahn. Brasilialle maailmanmestaruus oli jo viides – saavutus, johon kukaan muu ei ole edelleenkään pystynyt.

MM-finaali 2002 Brasilian juhlaa

Jos video ei aukea, voit katsoa sen TÄSTÄ.

Edellinen artikkeliRanskan MM-kisat 1998 – Sankari Zidane ja Ranskan ensimmäinen
Seuraava artikkeliSaksan MM-kisat 2006 – Eurooppa jälleen parrasvaloissa

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän