Japanin ja Etelä-Korean MM-kisat 2002 – skandaalien turnaus uudella mantereella

2002 in JAPAN und KOREA, FINALE, GER - BRA

2002 in JAPAN und KOREA, FINALE, GER - BRA

Tämä on MM-futiksen historiaan pureutuvan juttusarjamme 18. osa. Kaikki aiemmat jutut linkkeineen löytyvät tämän jutun lopusta.

— —

Ronaldo, Rivaldo ja Ronaldinho. Brasilian unohtumattomat tähdet keltaisissa paidoissa tekivät taikojaan vuoden 2002 MM-lopputurnauksessa. Japanin ja Etelä-Korean kisat muistetaan kuitenkin taiturimaisia suorituksia paremmin tuomarivirheistä ja syytöksistä.

Koskaan aikaisemmin MM-lopputurnauksen järjestämisvastuuta ei ollut jaettu kahden maan kesken, joten Japani ja Etelä-Korea tekivät vuonna 2002 historiaa kahdellakin eri tavalla. Tähänkin päivään mennessä ainoan jaetun turnauksen lisäksi kisat järjestettiin ensimmäisen kerran Aasiassa.

Jo kisojen myöntäminen Japanille ja Etelä-Korealle aiheutti närkästystä etenkin Euroopassa. Kun kisat myönnettiin maille vuonna 1996, Japani ei ollut vielä kertaakaan selvittänyt tietään lopputurnaukseen, ja kisaturistien siirtymistä paikasta toiseen meren yli pidettiin hankalana. Euroopassa soraääniä kuului myös siitä, että kisatapahtumia piti katsoa aamupäivällä ja aikataulu sekoitti monen eurooppalaisen työpäivää.

Eurooppa-keskeistä harmitusta ei ainakaan helpottanut se, että perinteiset huippujoukkueet yksi toisensa jälkeen putosivat jatkosta jo hyvissä ajoin ennen kisojen loppuhuipennusta.

Hallitseva mestari Ranska pullahti yllättäen ulos jo alkulohkostaan. Myös Portugalin ja Argentiinan tiet katkesivat jo alkuunsa.

Tuomarilinja herätti suukopua monessa ottelussa. Yksi kisojen kuuluisimmista tapauksista sattui jo lohkovaiheessa, kun Brasilia kohtasi Turkin. Brassien tähti Rivaldo oli esillä ottelussa, mutta ei lainkaan mairittelevassa valossa. Rivaldon kuuluisa sukellus kulmalipulla meni tuomaristolta täysin läpi sormien. Turkin Hakan Ünsal sai tilanteesta punaisen kortin ja Rivaldon maine kolauksen.

Rivaldon temppuilu oli kuitenkin vielä pientä, sillä pudotuspeleissä ilmoille heitettiin syytöksiä jopa otteluiden manipuloinnista. Italian ja Espanjan tappiot pudotuspeleissä olivat suurimman huomion kohteena, sillä molemmat lähetti laulukuoroon kisaisäntä Etelä-Korea varsin kiistanalaisissa tunnelmissa. Guus Hiddinkin valmentama Etelä-Korea pelasi aggressiivista peliä, ja turnauksen tuomaristo salli joukkueen rajut otteet.

Etelä-Korean lento katkesi lopulta välierissä, kun meritoitunut Saksa oli vahvempi. Brasilia puolestaan raivasi tiensä finaaliin kaatamalla välierissä Turkin. Pronssiottelussa Turkki vei pidemmän korren, ja jätti hurmoksessa turnauksen pelanneen Etelä-Korean neljänneksi.

Finaalissa Brasilia kukisti Saksan maalein 2–0. Hurjassa vireessä pelannut Ronaldo voitti maalikuninkuuden kahdeksalla osumalla, mutta kisojen parhaaksi pelaajaksi kruunattiin Saksan maalivahti Oliver Kahn. Brasilialle maailmanmestaruus oli jo viides – saavutus, johon kukaan muu ei ole edelleenkään pystynyt.

MM-finaali 2002 Brasilian juhlaa

Tämä on MM-futiksen historiaan pureutuvan juttusarjamme 18. osa.
Osa 1: 
MM-kisat tulevat jälleen – miten kaikki sai alkunsa?
Osa 2: Ensimmäiset MM-kisat – isäntämaa ennakkosuosikki
Osa 3: Italian MM-kisat 1934 – politiikka mukaan urheiluun
Osa 4: Ranskan MM-kisat 1938 – tyyntä myrskyn edellä
Osa 5: Ranskan MM-kisat 1950 – historian suurin sensaatio
Osa 6: Sveitsin MM-kisat 1954 – tulta ja tappuraa
Osa 7: Ruotsin MM-kisat 1958 – legenda on syntynyt
Osa 8: Chilen MM-kisat 1962 – Brasilia juhlii ilman Peléäkin
Osa 9: Englannin MM-kisat 1966 – rule, Britannia!
Osa 10: Meksikon MM-kisat 1970 – kauniin pelin huipentuma
Osa 11: Länsi-Saksan MM-kisat 1974 – Totaalinen jalkapallo esittäytyy
Osa 12: Argentiinan MM-kisat 1978 – Tangoa ja paperisilppua
Osa 13: Espanjan MM-kisat 1982 – Forza Italia
Osa 14: Meksikon MM-kisat 1986 – Jumalan käsi iskee
Osa 15: Italian MM-kisat 1990 – Länsi-Saksan viimeinen näytös
Osa 16: USA:n MM-kisat 1994 – Amerikassa kaikki on suurempaa 
Osa 17: Ranskan MM-kisat 1998 – Sankari Zidane ja Ranskan ensimmäinen
— —

 

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here