HIFK:n liigakonkari lopettaa uransa: ”Grillaan viikonloppuisin ja käyn kalassa sekä metsällä”

hifk_articlethumb

HIFK:n ja Veikkausliigan kokenein pelaaja Tuomas Aho on päättänyt lopettaa huikean pelaajauransa tähän kauteen. Aho pelaa tänään viimeisen kotiottelunsa Veikkausliigassa, kun HIFK kohtaa Kuopion Palloseuran Sonera Stadiumilla.

35-vuotias Tuomas Aho siirtyi IFK:n riveihin viime kaudella. Keskuspuolustajana pelaava Aho on esiintynyt tällä kaudella 19 liigaottelussa, joissa hän on tehnyt yhden maalin. Aho on ollut IFK:n ehdottomia johtajia kentällä ja sen ulkopuolella. Hän on kuulunut myös joukkueen kapteenistoon kahden kauden ajan.

Aho on pelannut Suomen korkeimmalla sarjatasolla yhteensä 361 ottelua ennen kauden kahta viimeistä ottelua. Aho on Veikkausliigassa eniten otteluita pelanneiden legendojen listalla seitsemäntenä ja nykypelaajista eniten liigaotteluita pelannut pelaaja.

– Kahden viimeisen vuoden ajan tämä ajatus ja ratkaisu on kypsynyt. Sen jälkeen kun Myllykoskella tapahtui mitä tapahtui niin oikeastaan tulin tähän lopputulokseen ihan logistisista syistä. Vaikka voisin pelatakin puoliammattilaisena Suomessa korkeimmalla sarjatasolla niin yksinkertaisesti ei vaan jaksa istua puolitoista tuntia autossa peleihin ja treeneihin, Aho kertoo.

– Ei ole myöskään järkevää siirtää konkkaronkkaa Kymenlaaksosta pääkaupunkiseudulle ainoastaan meikäläisen perässä.

Lempinimestä ”Skele” tunnettu Aho on pelannut pitkällä urallaan myös FC Kuusankosken, MyPan, tanskalaisen AGF Århusin ja HJK:n riveissä. Suomen juniorimaajoukkueita edustanut Aho on voittanut urallaan kaksi SM-hopeaa, kolme SM-hopeaa ja kolme Suomen Cupia. Ahon 17 vuotta kestäneen pelaajauran varrelle on sattunut unohtumattomia kokemuksia jalkapallon parissa.

– Totta kai hienoimpia muistoja uran varrelta ovat nuorten maaottelut ja kaikki eurocupin ottelut. Huikeita reissuja ja kokemuksia. Nuorten alle 21-vuotiaiden MM-kisat argentiinassa vuonna 2001 ja alle 18-vuotiaiden EM-kisat Saksassa olivat hienoja sekä unohtumattomia kokemuksia. Meillä oli muutenkin hyvä ikäluokka 81-syntyneiden maajoukkueessa. Se oli joukkue, joka ei lähtenyt mihinkään otteluun häviämään, Aho muistelee.

Tuomas Aho lopettaa pelaajauransa. Pelaajauran aikana hän on tehnyt 12 maalia. Kuva: Jere Nevalainen
Tuomas Aho lopettaa pelaajauransa. Pelaajauran aikana hän on tehnyt 12 maalia. Kuva: Jere Nevalainen

Aho debytoi Veikkausliigassa jo vuonna 1999 MyPa-paidassa ottelussa FC Jazzia vastaan. Isoin kiitos tästä kuuluu Ahon mukaan nykyään Rovaniemen Palloseuraa valmentavalle Juha Maliselle, joka antoi nuorelle miehelle mahdollisuuden.

– Malinen nosti minut FC Kuusankosken B-junnuista suoraan miesten edustusjoukkueeseen. Hän antoi minun pelata ensimmäisenä kesänä kahdeksan peliä Veikkausliigassa. Jos ihan rehellisiä ollaan niin silloin ei taidot välttämättä olisi vielä ihan liigaan asti riittäneet.

– Meillä oli parempia pelaajiakin joukkueessa, mutta Malinen antoi mahdollisuuden treenata ja kehittyä. Vielä seuraavanakin vuonna tuli virheitä, mutta Malinen antoi silti pelata. Hän oli ehdottomasti suurin henkilö Veikkausliigaurani alussa, Aho kiittelee.

Päätökseen tuleva kausi on Aholle toinen peräkkäinen HIFK:ssa. Aho on ollut pelaamissaan otteluissa tähtirintojen puolustuksen ylivoimainen päällikkö, joka rauhallisuudellaan ja kokemuksellaan ohjaa puolustusta. Kokenut pelimies on nähnyt urallaan paljon, mutta IFK:n kannattajat ovat ehtineet tehdä Mestareiden Mestariin lähtemättömän vaikutuksen.

– Se intohimo ja omistautuminen, millä fanit tekevät duunia ja ovat joukkueen mukana – se on ihan käsittämätöntä. Poikkeuksellisen siitä tekee sen, että tuki on aina sataprosenttista. Olen itse käynyt ulkomailla pelaamassa. Jos häviät kolme peliä peräkkäin, muuttuu fanien äänensävy ja samalla negaatiivisen palautteen määrä lisääntyy.

– Kingit ovat siitä niin huikea yhteisö, että kannatus vaan lisääntyy kuten tänäkin vuonna. Yhtenä esimerkkinä toimii vaikka se, kun Kingit tulivat kesken tappioputken Ogeliin treeneihin tsemppaamaan. Se ihan oikeasti antoi lisävirtaa sen tappioputken keskellä, Aho hehkuttaa.

– Tavallaan kaikki huipentui viimeiseen derbyyn, kun saatiin vihdoin ja viimein Klubi kaadettua. Ei sellaista tunnetta ole edes Ahon poika kokenut missään muualla. Kaikki fanimme ja koko yleisö ansaitsivat sen. Ottelun jälkeen oli aivan huikea fiilis.

HIFK kohtaa tänään kauden viimeisessä kotiottelussa Kuopion Palloseuran. Päätöskierroksella HIFK kohtaa vieraskentällä Rovaniemen Palloseuran. Kokenut 35-vuotias toppari pelaa siis tänään ammattilaisuransa viimeisen kotiottelun. Aho on luottavainen sen suhteen, että HIFK pelaa myös ensi kaudella Veikkausliigassa.

– Vielä on kaksi ottelua jäljellä. Minusta tuntuu henkilökohtaisesti, ettei meidän kopissa hirveästi sarjataulukkoa tai tilannetta mietitä. Siellä mennään tunti, treeni ja ottelu kerrallaan, vaikka se kliseeltä kuulostaakin. Pelataan pelit ja katsotaan missä mennään. Näin tulee varmasti paras tulos, sillä jos alkaa turhaan miettimään ja murehtimaan niin tulos ei ole paras, Aho tiedostaa.

HIFK:n kotiotteluissa on ollut hyvä tunnelma tälläkin kaudella. Kuva: Jere Nevalainen
HIFK:n kotiotteluissa on ollut hyvä tunnelma tälläkin kaudella. Kuva: Jere Nevalainen

Ahon tulevaisuuden suunnitelmat ovat varsin selkeät. Mies aikoo nauttia kaikesta siitä, mitä hän ei ole välttämättä aktiiviuransa aikana ehtinyt tekemään. Skele valmistui äskettäin pelaamisen ohessa Liikuntatieteiden maisteriksi eli liikunta- ja terveystiedon opettajaksi Jyväskylän yliopistosta.

– Sain paperit. Lapset ovat koulussa, vaimolla on työpaikka ja itse käyn töissä. Pelaajauran päättymisen myötä on varmasti enemmän aikaa perheelle. Valmennan edelleen 06-07 syntyneiden tyttöjen jalkapallojoukkuetta Kouvolassa, jossa myös oma tyttäreni pelaa, Aho kertoo.

– Keskityn kaikkeen siihen, mitä ei ole kesällä ehtinyt tekemään. Grillaan viikonloppuisin ja käyn kalassa sekä metsällä. Kun on pitänyt olla 24/7 urheilija niin nyt pystyy lähtemään vaikka extempore-reissuihin. Ja saa elää normaalia elämää. Urheilijan elämä ei kuitenkaan missään suhteessa ole normaalia elämää.

Tuomas Ahon viimeinen kotiottelu:
HIFK – KuPS tänään kello 18.30 Sonera Stadiumilla

coolbet_tagline_logo_RGB_original

Edellinen artikkeliSiirtohuhu: Entinen HIFK-valmentaja Jani Honkavaara siirtyy KuPS:n valmentajaksi
Seuraava artikkeliVideo: José Holebasin unelmakuti toi voiton Watfordille

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän