HIFK:lta uusi osakeanti – mihin edellisen annin rahat katosivat?

HIFK nousi Veikkausliigaan kauden 2014 päätteeksi yli 43 vuoden odotuksen jälkeen.

HIFK Fotboll ilmoittaa järjestävänsä uuden osakeannin

HIFK Fotboll AB:n hallitus kutsuu kaikki seuran osakeomistajat infotilaisuuteen, jossa esitellään yhtiön uusi osakeanti. Infotilaisuus pidetään torstaina 31.8. ja osakeanti toteutetaan syyskuussa.

HIFK:n osakeannin tarkoituksena on mahdollistaa seuraavien kehitysaskeleiden ottaminen sekä yhtiössä että seuran omassa stadionhankkeessa. Seuran mukaan osalla annin varoista tullaan vahvistamaan myös seuran omaa pääomaa.

Minne katosivat edelliset rahat?

HIFK nousi Veikkausliigaan kauden 2014 päätteeksi sensaatiomaisella tavalla, kun nousu ratkesi vasta Ykkösen päätöskierroksella. Seuran sisälläkin todettiin, että nousu tuli odotettua nopeammin. Sarjataso vaihtui kahdessa kaudessa Kakkosesta Veikkausliigaan, joka tiesi haasteita erityisesti seuran yritysmyynnille. Edessä oli osakeanti, jolla piti laittaa organisaatio liigakelpoiselle tasolle.

Perinteikäs helsinkiläisseura keräsi vuodenvaihteessa 2014-2015 toteutetulla kaikille avoimella joukkorahoituksella yhteensä 345 823 euroa. Mukaan talkoisiin lähti 784 sijoittajaa, joiden mukana olivat muun muassa jääkiekkopelaajat Mikael Granlund, Olli Jokinen, Lennart Petrell ja Niklas Bäckström. Antiin oli helppo osallistua ja moni sijoittaja kertoi lähteneensä mukaan juuri fiiliksen takia.

Isoin kysymys vajaan kolmen kauden jälkeen kuuluu – mihin kaikki 345 823 euroa on oikeasti käytetty? Entä mihin seuraavaksi kerättävät varat menevät?

Ovi käy, mutta mikään ei muutu – ”Kuka tätä laivaa ohjaa?”

HIFK ilmoitti osakeannin onnistuttua aikovansa käyttää annista kertyneet rahat markkinoinnin ja myynnin kehittämiseen, toimitusjohtajan rekrytointiin sekä yhteistyöverkoston laajentamiseen. Organisaatio piti laittaa liigakuntoon kolmen seuraavan vuoden aikana, mutta tämä ei ole yrityksistä huolimatta onnistunut. Vai onko seuran hallitus oikeasti edes yrittänyt?

HIFK teki viime vuonna 197 000 euron toiminnallisen tappion. Seuran puheenjohtaja Kaarlo Kankkunen totesi IS:n haastattelussa, että syy on yksinkertainen. Joukkueen pitäisi pelata paremmin ja yleisöä toivotaan kotipeleihin enemmän.

– Liigajoukkue pelasi keväällä huonosti eivätkä irtoliput menneet kaupaksi. Lisäksi jouduimme vaihtamaan valmentajaa kesken kauden ja sarjapaikan varmistamiseksi päätimme hankkia ekstrapelaajia, Kankkunen kertoi.

Edustusjoukkueen toiminta pyörii vajaan kolmen liigakauden jälkeen paikallaan. Osa pelaajista käy edelleen töissä jalkapallon pelaamisen ohella. Ammattimainen arki on surullisen kaukana ja Kankkusen puheet liigajoukkueen heikosta menestyksestä heijastuvat auttamatta matalaan pelaajabudjettiin.

HIFK:n liigajoukkuetta pyörittävä organisaatio ei ole riittävällä tasolla tällä hetkellä Suomen korkeimmalle sarjatasolle. Kaikki katseet kohdistuvat armotta seuran hallitukseen. Ovatko hallituksen jäsenet tarpeeksi sitoutuneita omaan työhönsä? Koko toiminnasta tuntuu puuttuvan suunnitelmallisuus ja selkeät toimintamallit. Lisäksi organisaation sisäinen viestintä on ollut Puoliaika.comin tietojen mukaan puutteellista koko liigataipaleen ajan.

Seuran toimistolla työskentelee tällä hetkellä käytännössä yksi vakituinen työntekijä. Viimeisen vuoden aikana HIFK:ssa on tapahtunut todella paljon. Urheilutoimenjohtaja lähti, toimitusjohtaja irtisanottiin, päävalmentaja sai potkut ja myyntipäällikkö irtisanoutui. Osakeannista kerätyillä rahoilla oli tarkoitus vahvistaa organisaatiota, mutta trendi on täysin päinvastainen. Yhteistyöverkoston laajentamisessa seura on sen sijaan onnistunut.

HIFK antoi kesken viime kauden potkut monivuotiselle päävalmentajalleen Jani Honkavaaralle, joka on nyt viemässä Kuopion Palloseuraa eurokentille. Puoliaika.comin tietojen mukaan Honkavaara ja seuran hallitus olivat toistuvasti eri mieltä siitä, mihin seuran pitäisi asettaa enemmän resursseja. Pelaajabudjettia ei pyynnöistä huolimatta nostettu. Honkavaaran tilalle hankittiin Suomen A-maajoukkuettakin luotsannut Antti Muurinen, joka lopulta pelasti HIFK:n sarjapaikan. Lisäksi pelaajistoon hankittiin kesken viime kauden joukkueen kapteenina pelaava Mika Väyrynen, joka ei varmasti ole helsinkiläisjoukkueen halvimpia pelaajia. Samaan hengenvetoon täytyy todeta, että Väyrynen on ollut jokaisen euron arvoinen HIFK:lle. Seuran kannattajat ovat tällä kaudella vaatineet Muurisen päätä edellisissä otteluissa vadille heikkojen tulosten takia.

Muurinen on hänen valmentamien pelaajien mukaan enemmän fiilisvalmentaja, kuin taktiseen jalkapallon nojaava luotsi. HIFK:n esitykset tällä kaudella ovat olleet talvikauden harjoitusotteluista lähtien alavireisiä. Onko se toisaalta yllätys, jos liigajoukkue ei ole käynyt pelitapaansa juuri millään tavalla läpi ennen kauden alkamista? Tai edes kauden aikana? Pelaamisessa on alkanut vasta viime otteluiden aikana näkyä merkkejä siitä, että koko kauden aikana nähtyihin ongelmakohtiin on panostettu.

HIFK:n kannattajaryhmä Stadin Kingien banderolli yhdessä tällä kaudella pelatussa kotiottelussa kiteyttää kaiken: Kuka tätä laivaa oikein ohjaa?

Mitä seuraavaksi?

Osakeanti on tulossa ja HIFK taistelee sarjapaikastaan. Sivusta seuraavana ihmisenä voi päätellä, ettei annista kertyneitä rahoja ohjata ”stadionprojektiin” vaan seuran tekohengitykseen. HIFK:n tekemisessä on tällä hetkellä hyvin paljon samaa kuin edesmenneessä FC Hongassa – tai tarkemmin sanottuna espoolaisseuran taustayhtiönä pyörineessä Pallohonka Oy:ssä. Puheet tulevaisuudesta ovat valoisia, mutta talouslukemat eivät valehtele.

Miten HIFK aikoo ottaa seuraavan kehitysaskeleen? Veikkausliiga tarvitsee HIFK:ta ja sen kannattajia, mutta nyt viimeistään koko seuralla on ison mietinnän paikka.

Edellinen artikkeliZlatan Ibrahimovic jatkaa Manchester Unitedissa
Seuraava artikkeliVideo: Evertonin ennätyshankinta teki upean maalin puolesta kentästä

1 kommentti

  1. Vaikka Stadi on sinivalkoinen ja olen klubilainen, toivon silti, että ifk sais hommansa toimimaan. Huonolta näyttää. Derbyjen haluan säilyvän ja ihan helsinkiläisenä toivon, että on kaksi jengiä vähintään pääsarjatasolla. Mä seison henkeen ja vereen Klubipäädyssä, mut tsempit sinne Saharan päätyyn.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän