EM-kisaennakko – Lohko B

Euro 2016 - B-lohko

Puoliaika.comin katsaus EM 2016 -kisojen B-lohkoon.

B-lohkossa jatkopaikoista mittelevät Englanti, Slovakia, Venäjä ja Wales. Yksikään lohkon maista ei ole ikinä onnistunut voittamaan Euroopan mestaruutta, eikä edes esiintymään turnauksen finaalissa. Neuvostoliitto tosin voitti historian ensimmäisen EM-turnauksen Ranskassa vuonna 1960. Finaalitappioita NL:lla oli tämän lisäksi kolme.

Englanti – uhoa tuhon edellä vai realistinen mestarikandidaatti?

Aina arvokisoihin lähdettäessä Englanti nousee mukaan spekulaatioihin mahdollisesta mestarista. Silti kerta toisensa jälkeen Kolme Leijonaa floppaa viimeistään jatkopeleissä. 2012 Ukrainan ja Puolan kisoissa se putosi rankkareilla Italialle. Brittimedian valtava hypekoneisto nostaa Englannin suosikkien joukkoon kisojen lähestyessä ja lyttää niin pelaajiston kuin päävalmentajan seinän tullessa vastaan.

Tällä kertaa Englannilla on jalkeilla uudistunut joukkue, jossa vastuunkantajat ovat vaihtuneet tai ainakin vaihtumassa. Vanha kaarti Wayne Rooneyn ympäriltä on kadonnut ja tilalla ovat uudet arvokisatulokkaat. Erinomaisen kauden pelanneet Harry Kane, Jamie Vardy ja Dele Alli ovat kaikki uusia naamoja kansainvälisissä karkeloissa. Heiltä koko maa odottaa paljon.

Varsinkin loukkaantumisista uskomattoman paljon kärsinyt Daniel Sturridge saattaa olla todellinen jokerikortti. Mikäli mies pystyy pelaamaan täysissä voimissa, voi Roy Hodgsonilla olla erittäin kova ässä hihassaan.

Joukkue hyväjalkainen, jossa on riittävästi taitoa, nopeutta ja kovuutta kisaurakkaa varten. Varsinkin sen hyökkäyskalusto on kerrankin tarpeeksi monipuolinen. Jotavan pelintekijän puuttuminen on sen sijaan iso puute rosterissa.

Silti kaiken mennessä nappiin voi Englanti hyvinkin taistella tosissaan jopa semifinaalipaikoista. Lohkosta sen on pakko navigoida jatkoon.

Katso Englannin kisajoukkue tästä.

Slovakia – uutta uskoa kenraaliharjoituksesta.

Slovakia lähtee ensimmäistä kertaa maan historiassa EM-kisoihin. Joukkueessa on kuitenkin kourallinen pelaajia, jotka esiintyivät kesän 2010 MM-turnauksessa joten kokemusta löytyy. Vuvuzelojen soidessa Slovakia taipui Hollannille ensimmäisellä jatkokierroksella.

Päävalmentaja Ján Kozákilla on käsissään kohtalainen joukkue, jota tähdittävät Liverpoolin Martin Škrtel ja Napolin Marek Hamšik. Slovakia yllätti koko jalkapallomaailman lyömällä sunnuntain harjoituspelissä kisasuosikki Saksan 3-1. Tulos nostaa joukkueen itseluottamusta luokalla ylöspäin.

Kozákin joukkueen johtavat vastuunkantajat kestävät hyvin vertailun muiden maiden kanssa, mutta kauhua kylvävän ykköspyssyn puuttuminen on huutava ongelmakohta. Michal Ďuriš, Stanislav Šesták ja Adam Nemec ovat kaikki paperia huipputasolla. Maalinteko lepääkin vahvasti Hamšikin ja vikkelien Vladimír Weissin sekä Miroslav Stochin varassa.

Puolustuspää Slovakialla on ihan mukiinmenevä ja se saattaa hyvinkin kiusata lohkon muita joukkueita. Erikoistilanteet ja onnistuneet yksilösuoritukset ovat todennäköisin keino mahdollisiin yllätyksiin. Silti Kozákin joukot saavat venyä huippuunsa päästäkseen lohkosta eteenpäin. Slovakian fanit olisivat jatkopaikasta riemuissaan.

Katso Slovakian kisajoukkue tästä.

Venäjä – hidas alakerta huolenaiheena?

Venäjä odottelee jo innolla vuoden 2018 MM-kisoja, jotka se järjestää. Silti nyt pitäisi hoitaa kesän EM-kisat kunnialla alta pois. Tehtävä ei ole missään tapauksessa helppo.

Moskovan CSKA:n ja Lokomotivin, sekä Pietarin Zenitin pelaajista lähinnä koostuvan Venäjän nimekkäät tähdet missaavat Ranskan kisat. Maan kenties suurin tähtipelaaja Alan Dzagoev missaa kisat jalkapöytävamman takia. Vanha kunnon Yuri Zhirkov on myös sivussa loukkaantumisen johdosta. Maajoukkuehistoriassa eniten maaleja takonut Aleksandr Kerzhakov sen sijaan kiukutteli itsensä lainalle Sveitsin liigaan, eikä kutsu maajoukkueeseen enää käynyt.

Venäjän kärkipelaajistosta löytyy silti maalintekovoimaa. Zenitin lähes kaksimetrinen Artem Dzyuba voi olla ilmatilassa pitelemätön. Venäjän liigan maalipörssin voittaneelta Fedor Smolovilta on myös syytä odottaa paljon. Heidän lisäkseen tammikuussa Moskovan Dynamosta Zenitiin siirtynyt Aleksandr Kokorin voi olla käyttökelpoinen kisaratsu.

Venäjän joukkue ei ole huippunopea, joten se tulee varmasti pelaamaan pallonhallintapeliä. Sen vahvuus on alakerran keskustan kokemuksessa, mutta samalla topparipari Sergei IgnashevichVasili Berezutski voi olla kiipelissä mm. Jamie Vardyn tai Gareth Balen nopeuden kanssa.

Venäjä nimesi hieman yllättäen Schalken Roman Neustädterin mukaan joukkueeseen. Miehellä ei tätä kirjoittaessa ole vielä edes maan passia, joten seuraamme mielenkiinnolla pääseekö Saksan nuorisomaajoukkueissa esiintynyt Neustädter mukaan kentälle.

Mielenkiintoista on myös nähdä antaako päävalmentaja Leonid Slutsky Venäjän jalkapallon suurelle toivolle, Aleksandr Golovinille, mahdollisuuden näyttää taitonsa arvokisoissa. Roman Eremenkon seurakaverina pelaava Golovin on vasta 19-vuotias, mutta saattaa hyvinkin taistella itselleen paikan Slutskyn suunnitelmiin.

Päävalmentaja Slutsky tuntee pelaajiston läpikotaisin, varsinkin CSKA:n miehet joita hän myös seuratasolla valmentaa. Neustädter on ainoa Venäjän ulkopuolelta nimetty pelaaja. Kokemusta ja taitoa löytyy ja tason pitäisi riittää jatkopaikkaan. Venäjä todennäköisesti taistelee kiivaimmin Walesin kanssa lohkon kakkospaikasta. Silti vaarana on täydellinen mahalasku kaiken mennessä pieleen.

Katso Venäjän kisajoukkue tästä.

Wales – lohikäärmeiden ensilento EM-areenoille.

Real Madrid -tähti Gareth Balen varassa oleva Wales matkustaa ensimmäistä kertaa maan historiassa EM-lopputurnaukseen. Aiempina vuosina Wales on osallistunut ainoastaan vuoden 1958 MM-kisoihin, muita arvokisoja maalta ei löydy.

Karsintavaiheen Wales navigoi mainiosti ja se pääsi Belgian vanavedessä lohkokakkosena suoraan kesän turnaukseen. Varsinkin sen puolustus oli rautaa. Walesin verkkoon tehtiin kymmenen ottelun aikana ainoastaan 4 maalia. Maalinteko tosin oli valmentaja Chris Colemanin huolena, sillä joukkue sai kasaan vaivaiset 11 maalia.

Walesin suurin tähti on ylivoimaisesti yllämainittu Bale, joka voidaan laskea heittämällä todelliseksi maailmanluokan pelaajaksi. Tähtipelaajan takana tulee Arsenalin Aaron Ramsey, joka on hanakka nousija keskikentältä. Parhaimmillaan Ramsey voi ratkoa isojakin pelejä. Keskialueen vatupassina toimii Joe Allen, joka on varustettu hyvällä pelisilmällä sekä tarkalla syöttöjalalla. Kentällä johtavan roolin nappaa myös jämäkkä Ashley Williams, joka kuuluu Valioliigan romuluisimpiin toppareihin.

Vasemmalta laidalta nousevien Neil Taylorin ja Ben Daviesin otteita on mielenkiintoista seurata. Readingin isokokoinen Hal Robson-Kanu saattaa väläytellä kentälle päästessään. Maalilla vastuun ottaa mitä todennäköisimmin Crystal Palacen Wayne Hennessey. Hennesseyn otteet ailahtelevat kuitenkin ihmetorjunnoista täydellisiin emämokauksiin. Materiaali on joka tapauksessa melko keskinkertainen, eikä Lohikäärmeiltä voi ihmeitä odottaa.

Parhaimmillaan Wales saattaa kuitenkin olla erittäin yllätysvalmis nippu, vaikka siltä puuttuukin huippuluokan pelaajia useilta paikoilta. Bale voi taikoa maaleja tyhjästä ja jos Colemanin miehistö puolustaa karsinnoissa nähtyyn malliin, ei Walesin kohdalla mistään heittopussista voida puhua. Huippusuorituksena nappaa voiton Slovakiasta ja pelaa tasapelit Englannin sekä Venäjän kanssa.

Katso Walesin kokoonpano tästä.

Puoliajan lohkoveikkaus on seuraava:

  1. Englanti
  2. Wales
  3. Venäjä
  4. Slovakia

Tälle loppujärjestykselle Coolbet antaa kertoimeksi 7.00. Tsekkaa myös lohkon muut kiinnostavat kohteet Coolbetin saitilta!

Uuden toiminnallisuuden ansiosta voit avata tilin ja lyödä vetoa kätevästi suoraan bannerin kautta. Testaa uutta Trustlyn tarjoamaa toimintoa yläpuolelta!

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here