EM-karsintojen tilinpäätös – positiivisen lopun luoma harhakuva

Suomen_Palloliiton_maajoukkuetunnus.svg

Karsinnat paketissa

Suomen maajoukkue pelasi sunnuntaina viimeisen EM 2016 -karsintaottelunsa. Huuhkajat eivät pystyneet varmistamaan paikkaansa kisoihin, eikä edes vähimmäistavoitteena ollut jatkokarsintapaikka tarttunut hyppysiin.

Karsintoihin lähdettäessä koko jalkapalloyhteisö oli innoissaan, sillä kerrankin Rouva Fortuna oli suosinut Suomea. Lohkossa oli mukana Kreikka, Romania, Unkari, Pohjois-Irlanti sekä Färsaaret.

Vastassa ei olisi yhtään maata, jota Suomi ei ennakolta voisi voittaa. Ihmiset alkoivat jo laskeskella päiviä Ranskan kisoihin. Kotona voitetaan kaikki ja vieraista turvataan riittävä pistepotti.

Joulukuusi vm. 2014 – miten siinä sitten kävikään…

Karsinnat meinasivat alkaa massiivisella floppauksella vierasottelussa Färsaarilla. Maajoukkuekapteeni Niklas Moisanderin henkilökohtainen kämmi tarjosi maalipaikan illan isännille, jonka he epäroimättä käyttivät hyväkseen.

Onneksi Suomen loppukiri toisella jaksolla riitti turvaamaan 3 pistettä tästä banaaninkuoresta. Illan onnistuja oli Riku Riski, joka niittasi pallon kahdesti maalin perukoille.

Seuraavaksi olivat vuorossa syksyn 2014 tuplakotiottelut Stadikalla. Kreikkaa vastaan pelaaminen oli tarkkaa ja ehkä odotetunkin nahkeaa. Jarkko Hurme huudatti kotiyleisöä iskemällä Suomen ainoaksi jääneen maalin toisella jaksolla. Hurmeen fantastinen tasoitusmaali pelasti pisteen kotijoukkueelle.

Romaniaa vastaan tulos oli surkea. Päävalmentaja Mixu Paatelaisen joulukuusena tunnettu peliryhmitys joutui suuren yleisön hampaisiin ja jalkapalloihmisten keskustelu alkoi kääntyä Paatelaista ja joulukuusta vastaan.

Ensimmäisen jakson 0-0 nyhjäämisen jälkeen Romanian Bogdan Stancu iski kahdesti. Stancun maalien ansiosta Romania matkasi kotiin 2-0 vierasvoitto takataskussaan. Maalien välillä Suomen Alexander Ring sai kahden varoituksen johdosta punaisen kortin. Ilta oli kotijoukkueelle sysimusta.

Budapest away

Marraskuussa suomalaiset matkustivat sankoin joukoin Unkarin pääkaupunkiin, Budapestiin. Huuhkajia odotti upouusi Groupama Arena, jossa ottelu käytäisiin. Vieraskentältä vaadittiin isoa venymistä, sillä kahden pistemenetyksen jälkeen täysiä pinnoja tarvittaisiin.

Maajoukkueen esitys oli aivan kelvollinen – kenties karsintojen paras. Raivostuttavasti hukkasimme kaikki maalipaikat ja Unkari rokotti vastoin pelin kulkua aivan ottelun loppuhetkillä. Sarjapisteet jäivät Magyaareille Zoltan Geralle merkityllä maalilla.

Huuhkajilta kaatui pelipäivänä miehiä sängyn pohjalle kuin häävuoteelle. Ruokamyrkytyksen uhreja olivat mm. Kari Arkivuo, Sakari Mattila, Sebastian Sorsa ja Veli Lampi. Epäonni koetteli Suomea monelta kantilta.

Ottelun jälkeen vaatimukset Paatelaisen erottamisesta alkoivat voimistua entisestään. Neljän ensimmäisen karsintaottelun jälkeen Suomella oli pisteitä kasassa surkeat neljä! Lähes puolet karsinnoista oli pelattu ja laiha mahdollisuus arvokisapaikasta alkoi kadota horisonttiin.

Pettymykset jatkuvat

Kevätkaudella Huuhkajat matkusti Belfastiin. Lohkon pirtein yllättäjä, Pohjois-Irlanti oli matkalla kisoihin vakuuttavaan tyyliin. Paatelaisen luotsaama Suomi lähti silti hakemaan vierasvoittoa saarilta.

Suomi ei päässyt ottelussa missään vaiheessa irti lähtötelineistä ja Pohjois-Irlanti käveli Huuhkajien yli. Kyle Laffertyn kaksi maalia olivat liikaa suomalaispuolustukselle. Berat Sadik pääsi kaunistelemaan lopputulokseksi 2-1.

Seuraavassa karsintaottelussa oli vastassa Unkari. Aurinkoiselle Stadikalla kesäkuun puolivälissä oli odottava tunnelma. Tämä ottelu oli viimeistään pakko voittaa. Jälleen kerran toiveet ja realismi eivät kohdanneet. Unkari kävi hakemassa kaikki pisteet Zoltan Stieberin kanuunavedolla.

Paatelaiselle kenkää

Unkari-ottelun jälkeen Palloliitto tiedotti seuraavana päivänä verkkosivuillaan Mixu Paatelaisen saaneen potkut. Syiksi liiton tiedotteessa mainittiin mm. Paatelaiselle asetetun päätavoitteen, eli kesän 2016 EM-kisoihin pääsemisen, kariutuminen. Fanit ja media olivat vaatineet jo pitkään Paatelaisen päätä pölkylle.

Syksyn 2015 viimeiseen karsintarutistukseen lähdettiin Markku Kanervan johdolla. Palloliitto kertoi tehneensä sopimuksen ruotsalaisen Hans Backen kanssa, mutta Backe aloittaisi tehtävänsä vasta tammikuussa 2016. Väliaikaiseksi valmentajaksi nimettiin siis Kanerva.

Joukkue pelaa Kanervalle

Syyskuun alussa Kanervan luotsaama Huuhkajat näpäytti arvostelijoita ja haki Kreikasta maukkaan 1-0 vierasvoiton. Kärkimies Joel Pohjanpalo vastasi Suomen ainokaisesta Sadikin ja Ringin esityön jälkeen. Kreikka painosti ja oli ottelussa niskan päällä, mutta Suomi kesti loppuun asti kolmen pisteen arvoisesti.

Seuraavan viikon maanantai-illassa nähtiin tylsä nyhjäys Färsaarten kanssa. Ottelun 23. minuutilla sama iskuryhmä teki jälleen tuhojaan. Ring kolautti ylärimaan ja Pohjanpalo nikkasi paluupallon pussiin. Maali riitti voittoon ja EM-unelma säilyi pikkuriikkisenä.

Viime viikolla käytiin karsintojen kaksi viimeistä ottelua. Torstaina Suomi iski yhteen Romanian kanssa Bukarestissa. Ensimmäisen jakson myllytyksessä Suomi säilyi ilman takaiskuja kiitos maalilla loistaneen Lukas Hradeckyn.

Karsintojen kuluessa ykkösmaalivahdiksemme noussut Hradecky oli illan suurin onnistuja. Suomi meni upeasti johtoon toisella jaksolla. Maalintekijänä oli jo kolmannessa ottelussa peräkkäin Joel Pohjanpalo.

Maalin jälkeen nähtiin erikoinen jakso, jonka aikana Suomelta vietiin selkeä rangaistuspotku. Tilanteesta, jossa Teemu Pukki kaadettiin tylysti olisi pitänyt myös tuomita romanialaisille ulosajo.

Toisin kuitenkin kävi. Suomi hukkasi loput maalipaikat ja juuri kun voitto alkoi vaikuttaa varmalta, iski Romania 1-1 tasoituksen. Tulos jäi voimaan myös ottelun päätösvihellyksen soidessa.

Sunnuntain merkityksettömässä ottelussa Suomi sai vieraakseen Pohjois-Irlannin. Ottelun molemmista osumista vastasi keskuspuolustajat. Pohjois-Irlannin avausosuman nikkasi Craig Cathcart ja Suomen upean tasoituksen viimeisteli Paulus Arajuuri. Ottelu päättyi 1-1 pistejakoon.

Valtava epäonnistuminen

Karsintoja edeltänyt positiivinen ja odottavainen tunnelma muuttui vuodessa painostavaksi ja sekasortoiseksi. Median ja fanien paine ajoi Palloliiton odotetusti erottamaan päävalmentajan. Markku Kanervan joukkue vaikutti selkeästi vapautuneemmalta. Pelaajat pelasivat Kanervalle.

Silti karsinnoissa epäonnistuminen ja kisapaikan jääminen haaveeksi on massiivinen pettymys. Tämän parempaa arvontatulosta on turha odottaa pitkiin aikoihin. Nämä karsinnat olivat hukattu mahdollisuus.

Kanervan ajan duurivoittoinen tunnelma saattaa helposti luoda kuvan siitä, että maajoukkue on kehittynyt jotenkin ratkaisevasti Paatelaisen potkujen jälkeen. Voitto Kreikassa oli ainoa erinomainen tulos, jonka Kanerva pystyi tuomaan.

Kaikkien hukattujen maalipaikkojen ja viheltämättä jääneen rankkarin tuoma harha Suomen hyvästä hyökkäyspelistä Romaniaa vastaan on myös syytä kyseenalaistaa. Tulos oli hyvä yksittäiseksi otteluksi, mutta paremmalla viimeistelyllä Romania olisi johtanut ottelua ensimmäisen jakson jälkeen 5-0.

Färsaaria vastaan Suomi teki juuri ja juuri tarvittavan ja voitti. Pohjois-Irlantia vastaan ainoa positiivinen asia oli Arajuuren näyttävä tasoitusmaali.

Kaikki kunnia tuloksellisesti hyvästä syksystä palomiehenä toimineelle Markku Kanervalle, mutta maajoukkueen ”uusi tuleminen” isossa kuvassa on vain kangastus. Paatelaisen taktinen lähestyminen tällä pelaajamateriaalilla oli nähty ja Kanerva tuurasi hätätilanteessa miehekkäästi.

Miehen suurimmaksi meriitiksi on ehdottomasti laskettava pelityylin selkeyttäminen!

Aukot materiaalissa

Pelaajamateriaali on suurin yksittäinen syy Huuhkajien pettymyksiin. Riittävän moni pelaaja ei pelaa tarpeeksi kovia otteluita viikosta toiseen omissa seuroissaan.

Maajoukkueesta puuttuu myös aivan ylimmän profiilin pelaajia ratkaisevilta paikoilta. Lähellä tähtiluokan pelaajan statusta on Roman Eremenko. Hänkään ei ole mikään Jari Litmasen tasoinen ratkaisija pystynyt maajoukkueessa olemaan.

Onneksi Eremenkon lisäksi löytyy myös muutamia valopilkkuja. Karsintojen aikana Lukas Hradeckyn otteet maalilla ovat olleet hyviä ja hänessä Suomella on mitat täyttävä maalivahti vuosiksi eteenpäin.

Vasemman pakin tontilla viilettävästä Jere Urosesta on kasvamassa hyvä kansainvälisen tason pelaaja. Urosella on huipputasolle vaadittavaa nopeutta ja tekniikkaa pelipaikalla joka on nykyfutiksessa yksi kentän tärkeimpiä.

Alexander Ring ja Perparim Hetemaj ovat hyviä energiapakkauksia, jotka täydentävät keskikentän rooleissa kokonaisuutta. Karsintojen loppuvaiheissa Ring kunnostautui myös pelintekijänä ja osoitti paljon positiivisia merkkejä tulevaisuutta silmällä pitäen. Perpa on maajoukkueen veteraaneja ja tärkeä johtaja.

Ongelmakohtia ovat keskuspuolustuksen tontit. Surkeat karsinnat pelanneen Niklas Moisanderin paikka on tällä hetkellä epävakaalla pohjalla. Paulus Arajuuri, Juhani Ojala, Joona Toivio ja kumppanit kärkkyvät avaustopparin tonttia. Moisander on edelleen johtavia pelaajia, mutta kapteenilta on syytä odottaa huomattavaa skarppausta.

Monipuolinen Markus Halsti voidaan lukea yhdeksi onnistujista karsinnoissa. Arvokas roolipelaaja voi tuurata niin topparina kuin keskikentälläkin. Viimeisissä otteluissa Halsti osoitti myös hyvää pelisilmää ja syöttötaitoa. Köyhän miehen Markus Heikkinen!

Kärjessä viihtyvät Teemu Pukki ja Kasper Hämäläinen ovat olleet pettymyksiä. Pukki väläytteli parhaita puoliaan Romaniaa vastaan viime viikolla, mutta silti kausikortin avaukseen omistanut Pukki on ollut karsintojen suurimpia floppeja.

Ja mitähän ihmettä on tapahtunut Kappe Hämäläiselle, joka vaeltaa tällä hetkellä varjojen mailla? Berat Sadik onnistui mukiinmenevästi. Eero Markkasella ei näillä näkymillä ole enää mitään asiaa lähellekään maajoukkuetta.

Tulevat karsinnat

Seuraavaksi Suomella on edessä Hans Backen aikakausi ja erittäin haastava karsintalohko vuoden 2018 MM-kisoja varten. Lohkossa on Suomen lisäksi, Turkki, Ukraina, Islanti ja Kroatia. Kisoihin pääsee lohkojen voittajat ja 8 parasta lohkokakkosta menee jatkokarsintaan.

Backella on käsissään suhteellisen nuori pelaajarunko, mutta karsintavastustajat ovat lähes pahimmasta päästä. Toivottavasti ruotsalaisella on jo selvät sävelet minkälaisella sapluunalla Suomi lähtee otteluita voittamaan.

Haastetta ja työsarkaa Huuhkajien parissa ainakin riittää.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän