Elisa mittaa HIFK-pelaajan aivokäyriä koko ottelun ajan Stadin Derbyssä

Mitä tunteita pelaajan pään läpi vyöryy pelin aikana? Tähän kysymykseen syvennytään Elisa Kulman Tunne peli -projektissa, jossa ensimmäistä kertaa maailmassa mitataan pelaajan tunnetiloja tärkeän jalkapallopelin aikana.

Tunne peli -projekti on Elisa Kulman pilottiprojekti, jossa venytetään urheiluviihteen rajoja. Siinä mitataan ensimmäistä kertaa jalkapallopelaajan tunnetiloja tulosten takana. Projekti huipentuu HIFK–HJK -pelissä 30.9.2016, jossa yleisö voi mobiilisovelluksen avulla seurata reaaliajassa visualisointia HIFK Fotbollin Tommi Vesalan mielen liikkeistä.

Mittaamisteknologiaa kehittää tutkija Katri Saarikivi kahden kollegansa kanssa.

– Nyt astutaan todella tuntemattomalle ja haastavalle alueelle, sillä aivojen mittaamista tehdään yleensä laboratorio-olosuhteissa, ei kiihkeässä jalkapallo-ottelussa. On hienoa olla osa kotimaista työryhmää, saamme tästä varmasti inspiraatiota myös varsinaiseen tieteelliseen tutkimustyöhömme, Saarikivi kertoo.

HIFK Fotbollin toimitusjohtaja René Österman kertoo innostuneensa ajatuksesta heti siitä kuultuaan.

– Meillä on Suomen innokkaimmat fanit, joille haluamme tarjota Suomen parasta urheiluviihdettä. On jännittävää nähdä, mikä on yleisön palaute, Österman kertoo.

 

Muurinen: ”Onnistuminen lähtee aina korvien välistä”

Tommi Vesalan lisäksi myös päävalmentaja Antti Muurinen on varustettu vastaavalla mittauslaitteistolla.

– Moni on varmasti miettinyt, mitä siellä päävalmentajan otsaryppyjen takana tapahtuu. Nyt sinne pääsee kurkistamaan, Muurinen nauraa.

– Vakavasti puhuen onnistuminen lähtee aina korvien välistä. On äärimmäisen mielenkiintoista päästä testaamaan uutta lähestymistä urheiluviihteeseen. Vielä on vaikea sanoa, voiko tätä käyttää myös apuna valmennuksessa, mutta uteliaalla mielellä olemme mukana.

Koska aivotoiminnan mittaamisesta kesken ammattilaistason jalkapallopeliä ei ole kokemusta aiemmin, projektissa on myös riskinsä. Pelaaja voi loukkaantua, eikä mittausta päästä tekemään, tai tekniikan kanssa tulee haasteita.

– Nyt pelataan avoimin kortein, yleisö pääsee seuraamaan projektin etenemistä ja jännittämään sen onnistumista pienoisdokumenttien sarjassa, jonka löydät tästä linkistä.

Katso videosta, että mistä tässä oikein on kysymys.

Uuden toiminnallisuuden ansiosta voit avata tilin ja lyödä vetoa kätevästi suoraan bannerin kautta. Testaa uutta Trustlyn tarjoamaa toimintoa yläpuolelta!

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here