Bundesliiga sai ensimmäisen suomalaisensa 1960-luvulla

Valkeakoskelainen Jussi Peltonen oli 1960-luvulla Suomen parhaimpia jalkapalloilijoita. Ensimmäisen suomalaisena jalkapalloilijana Saksan Bundesliigaa päässyt pelaaja löysi itsestään 2000-luvun korvalla taidemaalarin.

Kuva: Yle

– Olin hirveän nopea, ja luin peliä kauhean hyvin. Kaverit sanoivat, minulle monta kertaa, että sinulla on takaraivossakin silmät, naurahtaa Jussi Peltonen ja myhäilee asian olleen näin.

Peltonen valittiin vuoden jalkapalloilijaksi Suomessa vuosina 1960, -62, -64 ja -65. Kotimaassa Jussi Peltonen edusti pelkästään Valkeakosken Hakaa, mutta pelasi vuosina 1964–66 Hamburger SV:n riveissä. Ensimmäisenä suomalaisena jalkapalloilijana Bundesliigassa. Ja jännittäväähän se oli lähteä ulkomaille.

– Silloinhan ei ollut agentteja, jotka eri seuroissa tutkivat sitä, että pääsisi sinne (ulkomaille). Omat avut olivat minulla tukena.

Komeat maalit meriittinä

Peltosen meriitit huomattiin Hampurissa kahden kansainvälisen pelin myötä. Stadionilla pelattu Saksa-ottelu päättyi 1–4-tappioon, mutta maalintekijä oli Peltonen, joka teki osumansa melkoisen kaukaa.

Toinen merkittävä ottelu oli Tanskan palloliiton 75-vuotisjuhlaottelu, jossa Eurooppa ja Skandinavia pelasivat vastakkain. Suomesta Skandinavian joukkueeseen oli kelpuutettu vain Jussi Peltonen ja Olli Heinonen Lahdesta. Ja kuinka ollakaan Peltonen onnistui jälleen näyttävästi maalinteossa.

Peltonen pelasi hampurilaisseurassa yhteensä 38 ottelua ja teki kuusi maalia.

– Kolme-neljä peliä meni helkkarin hyvin ja pääsin niiden sydämeen, muistelee Peltonen asettumistaan Saksaan.

Suomalaisjalkapalloilija olisi halunnut jatkaa pelaamista Saksassa kauemminkin kuin kaksi kautta. Palkkariita uuden valmentajan tultua päättyi kuitenkin lopulta siihen, että Peltonen pisti eropaperit vetämään ja palasi Suomeen.

Peltosen peliura jatkui Valkeakosken Hakan riveissä vielä kuusi vuotta – vuoteen 1971 asti.

– Olen aina tuota polvea valittanut, ja pelit loppuivat sitten siihen.

Taideharrastus löytyi Espanjasta

Valkeakoskella paperitehtaalla työvuotensa tehnyt Peltonen pitää edelleen majaa tehtaan varjossa, josta jalkapallomuistojen lisäksi löytyy nykyisen taidemaalarin ateljee. Taideharrastus alkoi vuosituhannen vaihteessa Espanjassa, missä Peltonen hoiti psoriasistaan etelän auringolla.

Jussi Peltosella onkin takanaan jo kymmenen näyttelyä. Tuorein näyttely avautui maanantaina Tampereella Suomalaisella Klubilla.

Peltosen mielestä taiteella ja jalkapallolla on myös yhteistä.

– Kyllä jos jalkapalloa oikein osaa katsoa sillä silmällä, niin se on suurta taidetta.

YLE