Valioliigan ennakkopaketti: mestaruus lipuu vihdoin kohti Anfieldia

Valioliigan ennakkopaketti käy läpi jokaisen joukkueen lähtökohdat ja arvioi tulevan kauden sijoituksia. Hyvää alkavaa Valioliiga-kautta!

Viime kaudella mestaruus matkasi toista kertaa peräkkäin Manchesterin siniselle puolelle, mutta tällä kaudella Englannissa puhaltaa muutoksen tuulet. Kaiken kaikkiaan tuleva kausi tulee olemaan äärimmäisen tasainen, eikä viime vuosilta tuttuja repäsyitä tulla enää näkemään.

Suurimmat mestarisuosikit ovat jo viime kaudelta tutut Liverpool, Tottenham ja Manchester City, mutta mitkä joukkueet ovat putoamisvaarassa, ja ketkä nousevat mustan hevosen rooliin? Se selviää tästä ennakkopaketista!

1.LIVERPOOL – Vihdoin Poolin vuosi?

Viime kauden päätteeksi Mestarien liigan voittoa juhlinut Liverpool on voittanut Englannin mestaruuden viimeksi kaudella 1989-1990, jolloin sarjaa ei vielä tunnettu Valioliigana.

Saksalaisvelho Jürgen Klopp ei ole juurikaan siirtomarkkinoilla vieraillut, koska siihen ei yksinkertaisesti ole ollut tarvetta. Sadio Mané, Roberto Firmino, Mohamed Salah, Andrew Robertson, Trent Alexandre-Arnold, Virgil Van Dijk ja Alisson Becker muodostavat niin laadukkaan ydinporukan, että Liverpoolin mestaruusjunan pysäyttäminen tulee olemaan ensi kaudella todella vaikeaa.

Joissain medioissa joukkueen mahdolliseksi kompastuskiveksi on nostettu jokseenkin kapea materiaali, mutta siihen liittyviä mahdollisia ongelmia voidaan paikata vielä tammikuun siirtoikkunassa.

Arvio: Pitkään Anfieldia karttanut mestaruus on hyvin lähellä päättää pitkän kierroksensa. Kapteeni Jordan Henderson saattaa hyvinkin päästä kauden päätteeksi nostamaan pokaalin ilmaan You´ll Never Walk Alonen lyödessä tahtia ikimuistoisille juhlille. Suurimmat uhat liverpoolilaisten juhlille tulevat tänäkin vuonna Manchester Cityn ja Tottenhamin suunnalta.

Huikean kauden pelannut Virgil van Dijk on tällä hetkellä maailman paras toppari, johon myös Liverpool nojaa. (Kuva: Getty Images)

2. MANCHESTER CITY – Joko voittokulku pysähtyy?

Pep Guardiolan suojatit ovat voittaneet kaksi edellistä Valioliigan mestaruutta, mutta tänä vuonna haastajat Liverpoolin ja Tottenhamin johdolla tulevat heittämään entistä kovemmin kapuloita rattaisiin.

Muiden kärkijoukkueiden tavoin myös City operoi kesän siirtomarkkinoilla hieman totuttua rauhallisemmalla otteella. Sisäänpäin tulivat vain Atletico Madridista saapunut keskikenttätaituri Rodri, Juventuksesta hankittu laitapuolustaja Joao Cancelo sekä PSV:stä takaisin ostettu laitapuolustaja Angelino. Poistuvien pelaajien lista sen sijaan on huomattavasti pidempi, josta voidaan poimia muun muassa Danilon ja Fabian Delphin kaltaisia nimiä.

Toisaalta, miksi riehua päättömästi markkinoilla, jos joukkueesta löytyy jo Sergio Agüeron, Raheem Sterlingin, Kevin De Bruynen, Bernarno Silvan, Riyad Mahrezin ja Leroy Sanen kaltaisia toinen toistaan kovempia maailmantähtiä?

Arvio: Cityllä on vuodesta toiseen niin kova nippu, että menestystä pitäisi saavuttaa sekä kotimaassa että Euroopan kentillä. Kotoisessa liigassa City tuskin tulee hätyyttelemään viime vuosien tapaan maagista sadan pisteen rajaa, kiitos Liverpoolin ja Tottenhamin. Oman jättimäisen haasteensa tuo myös saksalaistähti Sanén loukkaantuminen, joka pitää miehen sivussa pelikentiltä pahimmassa tapauksessa jopa kevääseen saakka.

Menestymään tottuneen joukkueen mestaruus ei missään nimessä yllättäisi, mutta tänä vuonna kovimmat kilpailijat ajanevat jo rinnalle. Luvassa on jälleen äärimmäisen jännittävä mestaruustaisto.

Community Shieldissä debytoinut Rodri on Manchester Cityn nimekkäimpiä kesähankintoja. (Kuva: Getty Images)

3. TOTTENHAM – Nostavatko Ndombele ja Lo Celso Spursin mestaruustaistoon?

Lontoon ykkösjoukkueeksi noussut Tottenham ei hankkinut vuosi sitten kesällä ainuttakaan uutta pelaajaa. Tänä kesänä joukkue sen sijaan on jo tuplannut oman siirtoennätyksensä, kun ranskalaistähti Tanguy Ndombele saapui Lyonista peräti 60 miljoonan euron kaupassa. Juuri ennen siirtoikkunan umpeutumista joukkue kulutti lähes 30 miljonaa Ryan Sessegnoniin sekä lainasi Giovani Lo Celsoon Real Betisistä. Lo Celson sopimukseen on kirjattu myös osto-optio. Lähtijöistä merkittävin on sen sijaan ehdottomasti laitapuolustaja Kieran Trippier, joka jatkaa uraansa Atletico Madridin riveissä.

Mauricio Pochettinon valmentama ryhmä on äärimmäisen tasapainoinen ja siitä löytyy tarvittavaa syvyyttä, joka antaa mahdollisuuden erilaisiin variaatioihin. Ainoat kysymysmerkit ovat vuosi vuodelta virhealttiimmaksi muuttuva kapteeni Hugo Lloris sekä hyökkäyksen leveys, jota testattiin myös viime kaudella Harry Kanen loukkaantuessa.

Arvio: Äärimmäisen laadukas runko, huikealla tahdilla maaleja latova Kane, maailman ehdottomaan valmentajaeliittiin kuuluva Pochettino sekä uusina miehinä mukaan liittyvät Ndombele, Lo Celso ja Sessegnon muodostavat sellaisen reseptin, jolla taistellaan jälleen mestaruudesta aivan loppuun saaakka. Hiuksen hieno ero suosikkeina kauteen lähteviin Liverpooliin ja Manchester Cityyn muotoutuu juurikin maalivahtivertailun ja hyökkäyksen leveyden kautta.

Ennätyshankinta Tanguy Ndombele tekee Tottenhamista entistä paremman joukkueen. (Kuva: Getty Images)

4. ARSENAL – Timanttinen hyökkäys palauttaa Gunnersin Mestarien liigaan

Viime kausi oli jälleen tuttua Gunnersia. Ajoittain jopa loistavaa tekemistä seurasi heikommat jaksot, jotka pudottivat Unai Emeryn suojatit lopulta Valioliigan viidennelle sijalle. Koko sarjan kolmanneksi eniten maaleja tehneen Arsenalin hyökkäyspeli toimi hyvin, mutta toisaalta joukkueen nuottaan iskettiin maaleja selkeästi enemmän verrattuna muihin kärkijoukkueisiin.

Siihen peilaten tuntuikin hieman ristiriitaiselta, että Arsenalin merkittävimmät kesähankinnat olivat pitkään Lillessä kovaa jälkeä tehnyt laituri Nicolas Pépé sekä lainapestillä Real Madridista saapunut keskikenttäpelaaja Dani Ceballos.

Siirtoikkunan viime metreillä Emery kuitenkin onnistui naaraamaan sekä laitapuolustaja Kieran Tierneyn Celticistä että toppari David Luizin Chelseasta. Vaikka Luizin pelistä löytyykin omat puutteensa ja Tierneyltä puuttuu kokemus kovemmista peleistä, nosti kaksikko Arsenalin puolustuksen tasoa välittömästi.

Vasta hankittu Pépé sen sijaan saattaa muodostaa viime kaudella Valioliigan maalipörssin voiton jakaneen Pierre-Emerick Aubameyangin ja Alexandre Lacazetten kanssa sellaisen kolmikon, jolla hätyytellään jopa Liverpoolin ja Manchester Cityn maalimääriä.

Arvio: Mestarien liiga kutsuu. Shkodran Mustafin, David Luizin ja Kieran Tierneyn johtama puolustus ei edelleenkään herätä liikaa luottoa, mutta kaikki on mahdollista. Tähtikolmikon muodostama hyökkäys sen sijaan tuo Arsenalille selkeää kilpailuetua moniin vastustajiin nähden. Yksi suurimmista kysymyksistä Arsenalin menestyksen suhteen onkin, herääkö Mesut Özil jälleen pelaamaan omalla tasollaan?

Emirates Stadiumilla saatetaan ensi kaudella nähdä myös poikkeuksellinen nuorten pelaajien esiinmarssi, kun lahjakkaat Ainsley Maitland-Niles, Joe Willock ja Reiss Nelson rymistelevät esiin.

Kiven kova hyökkäyskolmikko kaipaa Mesut Özililtä viime kautta parempaa taustatukea. (Kuva: Getty Images)

5. MANCHESTER UNITED – Joko puolustus pitää?

The Red Devils ja unelmien teatteri ei ole ollut entisensä viime vuosina. Viime kaudella Manchesterissa nähtiin kuitenkin jo pilkahduksia paremmasta, kun Molden enkelinä tunnettu Ole Gunnar Solskjaer otti ohjat sekasorron vallassa olleessa joukkueessa.

Viime kaudella peräti 54 maalia päästäneen joukkueen puolustusta on vahvistettu merkittävästi, sillä sekä mahtavan läpimurtokauden Crystal Palacessa pelannut Aaron Wan-Bissaka että puolustajien maailmanennätyssummalla liikahtanut Harry Maguire pukeutuvat alkavalla kaudella punaiseen.

Vaikka Romelu Lukaku poistuikin Interiin, on Marcus Rashfordin johtama hyökkäys kilpailukykyinen, varsinkin jos Alexis Sanchez nousee takaisin omalle tasolleen. Oman lusikkansa soppaan tulee heittämään myös äärimmäisen lupaava 17-vuotias Mason Greenwood, joka on ihastuttanut harjoitusotteluissa.

Keskikentälle joukkue kaipaisi ainakin yhtä rutinoitunutta tekijää, sillä Scott McTominay on vielä verrattain kokematon, Nemanja Maticin käyrä on jyrkästi laskeva eikä Fredkään ole vielä onnistunut suuremmin vakuuttamaan. Myös Paul Pogban kanssa on ollut omat haasteensa, eikä miehen tulevaisuus Old Traffordilla ole välttämättä kovin pitkä.

Arvio: United tulee haastamaan Arsenalia tosissaan Valioliigan neljännestä tilasta. Gunnersiin verrattuna Unitedin eduksi voidaan laskea ainakin kesän aikana merkittävästi vahvistunut puolustuspää, jota Maguire tulee johtamaan vielä vuosia.

Onko Harry Maguire pelastaja, joka tukkii Manchester Unitedin pahasti vuotaneen puolustuksen? (Kuva: Getty Images)

6. EVERTON – Tuhokolmikko nostaa Toffeesin Eurooppaan

Marco Silvan luotsaama Everton väläytteli jo viime kaudella tehokkuuttaan, mutta tällä kaudella sitä nähdään vielä enemmän. Siitä pitävät huolen jo viime kaudelta tutut Richarlison ja Gylfi Sigurdsson, jotka saavat tulevalla kaudella tuekseen Italian ihmepoikana tunnetun Moise Keanin. Lisäksi Toffees hankki aivan siirtoikkunan viimeisillä minuuteilla Arsenalista Alex Iwobin, joka tuo hänkin lisää laatua Evertonin hyökkäykseen.

Keskikentältä joukkue menetti elintärkeän Idrissa Gueyen PSG:hen, mutta Mainzista saapunut Jean-Philippe Gbamin ja Manchester Citystä tuttu Fabian Delph ovat vähintäänkin päteviä korvaajia. Toffeesilta löytyy lisäksi myös puolustuksesta laatua esimerkiksi Michael Keanen, Yerry Minan sekä Lucas Dignen muodossa ja maalia vartioi Englannin maajoukkueesta tuttu Jordan Pickford.

Arvio: Richarlisonin, Sigurdssonin ja Keanen muodostama tuhokolmikko saattaa olla tulevalla kaudella yksi koko sarjan kovimmista. Kun siihen lisätään loistavan kauden pelanneen laitapuolustaja Dignen tehot sekä Theo Walcottin, Bernardin ja Dominic Calvert-Lewinin tarjoama taustatuki, saadaan aikaan tappavan tehokas kombinaatio ja Valioliigan musta hevonen.

Mikäli homma lähtee alusta lähtien raiteilleen ja puolustus pitää, taistelee Everton parhaimmillaan jopa Mestarien liigaan oikeuttavista sijoista. Ainakin Eurooppa-liigaan kampeaminen pitäisi olla Silvan miehistölle varsin realistinen tavoite.

Gylfi Sigurdsson (vas.) ja Richarlison muodostavat yhdessä Moise Keanin kanssa tuhokolmikon, joka nostaa Evertonin Valioliigan mustaksi hevoseksi. (Kuva: Getty Images)

7. CHELSEA – Lampardin ensimmäinen on ohikausi

Viime kauden kolmonen lähtee sesonkiin täysin uudenlaisista lähtökohdista. UEFA:n asettamasta siirtokiellosta johtuen megahankintoja ei ole tehty, mutta ulospäin on virrannut pelaajia supertähti Eden Hazardin johdolla. Myös penkin päässä on koettu muutos, kun hyvää jälkeä tehnyt Maurizio Sarri palasi kotimaahansa, ja Chelsean peräsimeen hyppäsi seuralegenda Frank Lampard.

Vasta vuoden verran valmentanut Lampard joutuu heti muuttamaan Chelsean toimintakulttuuria, jossa ei olla perinteisesti annettu nuorille pelaajille liikaa mahdollisuuksia. Siirtokiellon vuoksi Lampardin on annettava ensi kaudella rohkeasti vastuuta muun muassa Mestaruussarjassa loistaneelle Tammy Abrahamille, Bundesliiga-siirrolla uhanneelle Callum Hudson-Odoille, Dortmundista tammikuussa ostetulle jenkkilupaus Christian Pulisicille sekä Lampardin luottopelaajiin Derbyssä kuuluneelle Mason Mountille.

Arvio: Chelsea on edelleen laadukas joukkue, mutta Hazardin lähdön myötä hyökkäyspelistä katoaa liian paljon pois. Kaikki kunnia Michy Batshuayille, Olivier Giroudille, Pedrolle, Willianille ja nuorille lupauksille, mutta sinisten hyökkäys on yksinkertaisesti liian kapea. Tähän kun yhdistetään äärimmäisen kokematon valmentaja, niin saadaan aikaan tilanne, jossa kärkijoukkueet karkaavat horisonttiin jo hyvissä ajoin. Tuskaista tulee olemaan myös takana kärkkyvien Evertonin, Leicesterin ja Wolverhamptonin kanssa kamppaileminen.

Chelsea-legenda Frank Lampardin debyyttikaudesta seuran peräsimessä on lupa odottaa todella haastavaa. (Kuva: Getty Images)

8. LEICESTER – Hyökkäykseen!

Leicesterissä lähdetään ensimmäiseen täyteen kauteen Celticistä kaapatun Brendan Rodgersin alaisuudessa. Tämä näkyy myös pelaajahankinnoissa, sillä sisään tulleet huippulahjakas belgialainen Youri Tielemans sekä Newcastlelle 12 maalia viimeistellyt Ayoze Perez ovat pelaajia, jotka loistavat hyökkäyssuuntaan. Myös Sampdoriasta hankittu Dennis Praet on mielenkiintoinen uusi kasvo sinipaitojen riveissä.

Ylöspäin suuntautuvaan lyhytsyöttöpeliin sekä vastustajan linjojen nopeaan murtamiseen luottava Rodgers luottaa tulevalla kaudella myös Demarai Grayn ja James Maddisonin kaltaisiin hyökkäyspään virtuooseihin. Eikä kannata yllättyä, mikäli itse Jamie Vardy kamppailisi jälleen Valioliigan maalipörssin kärkipaikoista.

Vaikka Leicesteristä löytyyikin Wilfried Ndidin kaltaisia puolustuspelin taitajia, on heidän uskallettava pelata omilla vahvuuksillaan, eli hyökätä rohkeasti. Tätä pelitapaa tukevat myös laitapuolustajat Ben Chillwell ja Ricardo Pereira, joka oli viime kaudella yksi Valioliigan tehokkaimmista puolustajista.

Arvio: Mikäli Leicester pelaa rohkeasti hyökkäysvoittoista futista ja luottaa omiin vahvuuksiinsa, voi jopa Euroopan kentille oikeuttavat paikat olla kettujen käpälän ulottuvilla. Heikko alkukausi puolestaan saattaisi johtaa äkilliseen muutokseen, joka pudottaisi tämän tyylisellä materiaalilla operoivan joukkueen armotta sarjataulukon peräpäähän. Uskomme kuitenkin hyökkäävän futiksen toimivuuteen, joten Harry Maguiren menettänyt Leicester tulee taistelemaan europaikoista!

Brendan Rodgersin peluuttama futis suosii hyökkääviä pelaajia, joten Jamie Vardyltä voidaan odottaa kovia tehoja alkavalla kaudella. (Kuva: Getty Images)

9. WOLVERHAMPTON – Portugalilaisarmeija tuottaa tulosta

Portugalilaisluotsi Nuno Santon johtama Wolves taikoi itsensä viime kaudella sarjanousijana sensaatiomaisesti Valioliigan seitsemännelle sijalle, jonka myötä se on mukana myös Eurooppa-liigan karsinnoissa.

Wolves tulee olemaan vahva myös tällä kaudella, sillä joukkueen ainoat merkittävät lähtijät ovat lainalle lähteneet laiturit Ivan Cavaleiro ja Helder Costa. Molemmat olivat vielä Mestaruussarjassa joukkueen avainpelaajia, mutta viime kaudella portugalilaisten vastuu ja tehot putosivat merkittävästi. Sisäänpäin sen sijaan ovat tulleet huippulahjakas italialaiskärki Patrick Cutrone sekä Real Madiridsta lainattu toppari Jesus Vallejo.

Arvio: Antaumuksella joukkueensa onnistumisia tuulettava Santo luottaa keskikentän keskustassa operoiviin Joao Mouthinhoon ja Ruben Nevesiin kuin vuoreen. Kaksikkoon kun lisätään ahkerasti nousevat laitapuolustajat Jonny ja Matt Doherty sekä hyökkäyksessä juonivat Cutrone, Raul Jimenez, ja Diogo Jota saadaan aikaan ylempään keskikastiin sijoittuva joukkue.

Myös Euroopassa joukkueen voi odottaa menestyvän heti. Siitä pitävät huolen seuraa rahoittava kiinalaisomistaja Fosun International sekä epävirallisen virallisesti seuran taustalla häärivä superagentti Jorge Mendes.

Muun muassa Cristiano Ronaldon taustalla vaikuttavalla superagentti Jorge Mendesillä on poikkeuksellisen läheiset välit Wolverhamptoniin, joka on aiheuttanut närää Englannissa. (Kuva: Getty Images)

10. WEST HAM – Tasainen suorittaminen jatkuu

Vuodesta 2012 lähtien West Ham on yhtä poikkeusta lukuun ottamatta sijoittunut joka vuosi sijoille 10-13. Kovissa keitoksissa marinoituneen Manuel Pellegrinin valmentama Hammers menetti kesällä muun muassa Marko Arnautovicin, mutta sisään tulleet Sebastian Haller ja Pablo Fornals ovat todella kovan luokan tekijöitä.

Muun muassa Luka Jovicin kanssa Bundesliigaa dominoinut Haller on monipuolinen pelaaja, jolta voi odottaa kovia teholukemia heti avauskaudella. Merkittävän taustatuen Haller tulee saamaan juuri Fornalsilta. Loistavana pelin rytmittäjänä tunnettu nuori espanjalainen loisti viime kaudella varsinkin Eurooppa-liigassa, johon West Ham onkin asettanut tähtäimensä.

Arvio: suurin odotuksin Lontooseen saapuvat Haller ja Fornals muodostavat yhdessä ManU:n havitteleman Declan Ricen, laitahyökkääjä Felipe Andersonin ja konkariveskari Lukas Fabianskin kanssa timanttisen yhdinryhmän, joka hilaa Hammersin turvallisesti Valioliigan keskikastiin.

Yksi West Hamin ja koko Valioliigan mielenkiintoisimmista pelaajista on huippulupaava ranskalaistoppari Issa Diop, joka tullee tällä kaudella nousemaan koko jalkapallomaailman huulille.

West Hamin nuori ranskalaistoppari Issa Diop on yksi Valioliigan timanttisimpia nuoria pelaajia. (Kuva: Getty Images)

11. BOURNEMOUTH – Kirsikat tarjoavat viihdettä

Lempinimellä Kirsikat tunnettu Bournemouth on eittämättä yksi Valioliigan viihdyttävimmistä joukkueista. Viime kaudella loukkaantumisten runtelema joukkue viimeisteli koko sarjan seitsemänneksi eniten maaleja, mutta toisaalta myös omissa soi peräti kolmanneksi eniten. Yhteen laskettuna sarjan 14. sijoittuneen Bournemouthin otteluissa nähtiin eniten maaleja kaikista sarjan joukkueista.

Joukkueen avainpelaajiin kuuluvat viime kaudesta puolet menettänyt keskikenttäpelaaja Lewis Cook, puolustuksen edes jotenkuten kasassa pitänyt nuori Nathan Aké, huikean läpimurron tehnyt David Brooks sekä kokenut ja aina tehokas kärki Callum Wilson.

Taustatukea he saavat muun muassa viime kaudelta hyvin onnistuneilta Joshua Kingiltä ja Ryan Fraserilta sekä täksi kaudeksi hankituilta Lloyld Kellyltä, Hollannin maajoukkueessakin debytoineelta Arnaut Danjuma Groeneveldiltä sekä tanskalaissoturi Philip Billingiltä. Uusista nimistä etenkin aktiivisesti nouseva Kelly, ja keskikenttää ankkuroiva Billing ovat pelaajia, jotka tuovat kaivattua apua pahasti vuotaneeseen alakertaan. Hyökkäykseen sen sijaan mielenkiintoista lisämaustetta tuo lahjakas laituri Harry Wilson, joka saapui Bournemouthiin lainalle Liverpoolista.

Arvio: Hawaii-pelityyli saattaa aavistuksen karista viime kauteen verrattuna, mutta tylsiä Bournemouthin pelit eivät edelleenkään tule olemaan. Tiivistynyt alakerta ja muuttumattomana säilynyt hyökkäys nostavat Kirsikoiden sijoitusta parilla pykälällä viime kauteen verrattuna.

Viime kaudella 14 maalia Valioliigassa viimeistellyt Callum Wilson on pelaaja, jolta Bournemouthissa odotetaan tehoja. (Kuva: Getty Images)

12. WATFORD – Keskikasti kutsuu

Watford aloitti viime kauden loistavasti, voittaen ensimmäisen neljä otteluaan. Alun huuman taannuttua vastaavia putkia ei enää nähty, vaan joukkue taantui takaisin keskikastiin ja sijalle 11. FA Cupissa peräti finaaliin saakka yltäneen joukkueen tärkeimpiin pelaajiin kuuluivat kymmenen maalia tehnyt Gerard Deulofeu, röyhkeä kärki Troy Deeney sekä palloja työkseen ryöstävä keskikentän ankkuri Abdoulaye Doucouré.

Uusista pelaajista eniten tarpeeseen tulee West Bromwichista saapuva toppari Craig Dawson, joka tuo laatua ja kokemusta Adrian Mariappan ja Craig Cathcartin muodostamalle jokseenkin kevyelle toppariosastolle.

Arvio: Dawsonin hankinnasta huolimatta Javi Garcian valmentaman joukkueen vahvuudet eivät löydy puolustuksesta, vaan Deulofeu ja Deeney kaipaavat kipeästi taustatukea Roberto Pereyralta, André Graylta, Cucho Hernandezilta sekä Will Hughesilta. Myös siirtotakarajalla seuraan saapuneesta Ismaila Sarrista odotetaan kovaa vahvistusta. Kaikkea kaipaamaansa tukea kaksikko ei tule saamaan, mutta siitä huolimatta Watford hilaa itsensä turvallisesti keskikastiin.

Barcelona-kasvatti Gerard Deulofeulta odotetaan jälleen onnistumisia Vigarce Roadilla. (Kuva: Getty Images)

13. SOUTHAMPTON – Kuka tekisi maalit?

Viime kauden päätteeksi Valioliigassa säilyneistä joukkueista vain Newcastle ja Brighton tekivät vähemmän maaleja kuin Southampton. Saints lähti viime kauteen isoin odotuksin, penkin alle menneet ottelut saivat seurajohdon erottamaan valmentaja Mark Hughesin jo joulukuun alussa.

Hughesin tilalle tullut Ralph Hasenhüttl yrittää alkavalla kaudella löytää keinot, jolla Southampton saisi maalihanansa jälleen auki. Tuota tehtävää toteuttamaan seuraan on tuotu pysyvällä siirrolla Liverpoolista hankittu Danny Ings, Mestaruussarjassa loistanut Che Adams sekä Belgian pääsarjasta tuotu liukas laituri Moussa Djenepo.

Arvio: Southampton on varsin tasainen joukkue, josta ei suurempia heikkouksia löydy. Mikäli uusina niminä hyökkäysosastolle tuodut pelaajat onnistuvat, ja Pierre-Emile Højbjergin, James Ward-Prowsen, Nathan Redmondin ja Oriol Romeun kaltaiset luottopelaajat pitävät tasonsa, voi Southampton kamppailla jopa paikasta kymmenen joukkoon. Todennäköisemmin se tulee kuitenkin olemaan muutamaa sijaa viime kautta ylempänä.

Loistavan kauden Mestaruussarjan Birminghamissa pelanneelta Che Adamsilta odotetaan Southampthonissa paljon. (Kuva: Getty Images)

14. ASTON VILLA – Rahaa palaa ja sarjapaikka säilyy

Nousukarsintojen kautta Valioliigaan palannut Aston Villa on laittanut kesällä haisemaan oikein kunnolla. Dean Smithin valmentamaa joukkuetta on vahvistettu muun muassa Trezequetilla, Douglas LuizillaWesleyllä, Tyrone Mingsillä, Anwar El Ghazilla ja Tom Heatonilla. Kaikkiaan sarjanousija on hankkinut 13 uutta pelaajaa, ja seuran siirtoennätyskin on rikottu kesän aikana useaan otteeseen. Merkittävämmäksi lähtijäksi sen sijaan voidaan laskea kärkipelaaja Tammy Abraham, joka palasi takaisin Chelsean riveihin.

Lukuisista uusista hankinnoista huolimatta Aston Villan tärkeimmät pelaajat löytyvät omasta takaa: keskikentällä dominoiva kaksikko Jack GrealishJohn McGinn on Villan menestyksen kannalta kaikki kaikessa. Skotlantilainen McGinn on pelaaja, jota jopa itse Sir Alex Ferguson ihailee.

Arvio: Lukuisat uudet hankinnat saattavat sotkea peliä vielä alkukaudesta, eikä manageri Smithilläkään ole vielä pääsarjakokemusta. Tästä huolimatta Villan materiaali on sen verran laadukas ja laaja, että Villa Parkilla valmistaudutaan Valioliigaan myös vuoden kuluttua.

Kapteeni Jack Grealish on yksi Aston Villan tärkeimmistä pelaajista. (Kuva: Getty Images)

15. BURNLEY – Europelit eivät rasita enää

Burnley selvisi loistavan edelliskauden myötä viime kaudella Eurooppa-liigan karsintoihin, jotka tosin muodostuivat seuralle lähinnä painajaiseksi. Ylitöitä vaatineet otteluparit Aberdeenia sekä Basaksehiria vastaan veivät parhaan terän alkukaudesta, ja viiden pelatun ottelun jälkeen Claretsilla olikin kasassa vaivainen yksi piste Valioliigassa.

Lopulta kreikkalainen Olympiakos tuli ja pudotti Sean Dychen valmentaman ryhmän, josta alkoikin Burnleyn positiivissävytteinen loppukausi.

Tulevaan kauteen Burnley lähtee kevyesti vahvistuneena, sillä lähteneistä pelaajista ainoastaan maalivahti Tom Heaton voidaan laskea vakituiseksi ykkösjoukkueen pelaajaksi. Hänen tilalleen hankittiin Leedsin maalilla loistavan kauden Mestaruussarjassa pelannut Baily Peacock-Farrell. Keskikenttää sen sijaan vahvistettiin Chelsean Danny Drinkwaterilla, jonka lainasopimus ulottuu tammikuun 6. päivään saakka.

Arvio: laiturilupaus Dwight McNeil, keskikentällä pyyteetöntä työtä tekevä Ashley Westwood, huipputason toppari James Tarkowski sekä viime kaudella kymmenen maalia iskenyt hyökkääjä Chris Wood muodostavat niin laadukkaan rungon, että ilman suurempia yllätyksiä Burnley vakiinnuttaa paikkansa jälleen Valioliigan alemman keskikastin tuntumaan. Mahdollisuuksia on myös korkeammalle, mikäli joukkue onnistuu luomaan Turf Moorista yhtä hankalan paikan vierasjoukkueille, kun kaudella 2017-2018.

Vasta 19-vuotias laituri Dwight McNeil on yksi Burnleyn suurimpia timantteja. (Kuva: Getty Images)

16. CRYSTAL PALACE – Avainpelaajien lähtö kirpaisee kovaa

Roy Hodgsonin valmentama Crystal Palace lähtee kauteen haastavista asetelmista. Viime kaudella 12. sijoittunut joukkue on menettänyt jo tähtipuolustaja Aaron Wan-Bissakan Manchester Unitediin ja Wilfried Zahankin lähtö on vain ajan kysymys, vaikkei mies vielä tässä ikkunassa liikahtanutkaan.

Tiiviin aluepuolustamisen nimeen vannova Hodgson ei ole toistaiseksi mellastanut siirtomarkkinoilla, sillä merkittävimpinä hankintoina voidaan pitää keskikentällä raatavaa James McCarthyä, Real Betisistä lainattua Victor Camarasaa sekä Jordan Ayewiä, jonka Palace osti pysyvästi Swanseasta. Viime kaudella ainoastaan yhden maalin tehneellä Ayewillä ei vielä kuuhun mennä, joten Palacen kaudesta saattaa tulla todella hankala. Kuka nousee paikkaamaan lähteneen tähtikaksikon tehoja?

Arvio: Alkukausi ratkaisee Palacen osalta todella paljon, sillä se kohtaa ensimmäisen seitsemän kierroksen aikana pääosin alemman keskikastin joukkueita, kuten kaikki kolme sarjanousijaa. Jos kausi lähtee yskähdellen liikkeelle, voivat Hodgsonin suojatit ajautua pahimmillaan taistelemaan jopa putoamiskurimusta vastaan.

Mistä Roy Hodgson löytää uusia avainpelaajia? (Kuva: Getty Images)

17. NORWICH – Pukki-party pitää kanarianlinnut niukasti pinnalla

Norwich onnistui viime kaudella yllättämään kaikki, nousemalla takaisin Valioliigaan sensaatiomaisen kauden päätteeksi. Suurin kiitos tästä kuuluu ehdottomasti Teemu Pukille, joka viimeisteli kauden aikana käsittämättömät 29 maalia Mestaruussarjassa.

Tulevaan kauteen Daniel Farken valmentama joukkue lähtee jälleen haastajan asemasta, eikä kokoonpanokaan ole elänyt juurikaan: lähtijöiden listalta löytyvät ainoastaan minimaaliseen rooliin jääneet Nelson Oliveira, Ivo Pinto ja Felix Passlack sekä jo viime kauden muualla viettäneet Steven Naismith ja Marcel Franke.

Tulijaosaston mielenkiintoisemmat nimet sen sijaan ovat Tim Krulille kilpailua tuova konkarimaalivahti Ralf Fährmann, 27 ottelua Valioliigassa pelannut laitapuolustaja Sam Byram, parhaimmillaan 17 maalia Bundesliigassa viimeistellyt Josip Drmic sekä Manchester Citystä lainattu huippulupaava laituri Patick Roberts.

ARVIO: Vaikka Norwich toimiikin yhdellä Valioliigan historian pienemmistä siirtobudjeteista eivätkä Pukin kaltaiset Mestaruussarjan maalitykit ole viime vuosina pääsarjassa juhlineet, tulee Norwich säilyttämään paikkansa Valioliigassa. Tasaisuuteen, työteliäisyyteen ja suomalaistehoihin nojaava ryhmä tulee taistelemaan jo Mestaruussarjasta tuttuja maalin voittoja ja arvokkaita tasapelejä, eikä kovin suurinumeroisia otteluita tulla Carrow Roadilla näkymään. Tämä on ehdottomasti vahvuus, kun puhutaan nousijajoukkueesta.

Teemu Pukin maalit ovat kaikki kaikessa nousijajoukkue Norwichille. (Kuva: Getty Images)

18. NEWCASTLE UNITED – Benitezin lähtö ajaa harakat tuhoon

Vihatun seuraomistaja Mike Ashleyn ja fanien rakastaman manageri Rafael Benitezin vaiherikkaat neuvottelut päättyivät lopulta siihen, että Benitez jätti hyvästit St. James Parkille ja jatkaa uraansa Kiinassa. Benitezin lisäksi Newcastle menetti hyökkäyksessä kovaa tulosta tehneet tutkaparin, kun Ayoze Perez siirtyi Leicesteriin ja Salomon Rondon seurasi entistä valmentajaansa Kiinaan.

Heidän jättämiään aukkoja tuore Magpies-manageri Steve Bruce hankki peräti 44 miljoonalla eurolla Hoffenheimista brassihyökkääjä Joelintonin sekä ranskalaislaituri Allan Saint-Maximin.

Arvio: Uusista hankinnoista huolimatta harakoiden peräsimeen hypänneellä Steve Brucella tulee olemaan valtaisia työ pitää viime kaudella Valioliigan 13. sijoittunut joukkue pääsarjassa. Niin valtaisa, ettei edes loistavasta slovakialaisveskari Martin Dubravkasta ole pelastamaan tätä laivaa, vaan Newcastle hakee jälleen vauhtia sarjaporrasta alempaa.

Newcastlen uusi avainkaksikko: manageri Steve Bruce ja Bundesliigasta tullut brassihyökkääjä Joelinton. (Kuva: Getty Images)

19. BRIGHTON – Kun ei riitä, niin ei riitä

Brighton säilytti viime kaudella sarjapaikkansa äärimmäisen täpärästi, ainoastaan kahden pisteen erolla Mestaruussarjaan pudonneeseen Cardiffiin nähden. Suurimmat syyt epäonnistuneeseen kauteen löytyvät epäonnistuneista hankinnoista: ennätyssummalla Brightoniin saapunut iranilaislaituri Alireza Jahanbakhsh ei tehnyt kauden aikana ainuttakaan maalia, eikä lähes 17 miljoonaa euroa maksanut Yves Bissoumakaan vakuuttanut.

Tulevaan kauteen Brighton lähtee ruotsalaisen Östersundsin peräsimessä sensaatiomaista jälkeä tehneen Graham Potterin johdolla. Viheriön puolelle seura puolestaan on hankkinut Genkin paidassa peräti 22 maalia viimeistelleen laituri Leandro Trossardin, Mestaruussarjassa loistaneen Neal Maupayn, Huddersfieldistä lainatun Aaron Mooyn sekä puolustukseen lupaavat Adam Websterin ja Matt Clarken.

Arvio: Kun lähtijöiden listalta löytyy muun muassa  joukkeen avainpelaajiin kuulunut laituri Anthony Knockaert, eikä tulijoiden joukosta Trossardia, Mooyä ja Maupaytä lukuun ottamatta löydy kovia nimiä, on Brightonin materiaali helppo todeta liian köykäiseksi. Vuodesta toiseen upeasti taisteleva joukkue kohtaa tänä vuonna liian ison haasteen, jota edes huikeassa nousukiidossa oleva Potter ei onnistu voittamaan.

Alireza Jahanbakhshin pitäisi löytää pahasti kateissa olleet tehonsa, mikäli Brighton haaveilee Valioliigassa säilymisestä. (Kuva: Getty Images)

20. SHEFFIELD UNITED – Perustajajäsen palaa, mutta vain hetkellisesti

Valioliigan perustajajäseniin kuuluva Sheffield United järjesti viime kaudella melkoisen paukun, sijoituttuaan Mestaruussarjan toiselle sijalle. 12 vuoden tauon jälkeen Englannin pääsarjaan palaava Blades tunnettiin jo viime kaudella kapeasta kokoonpanostaan. Muun muassa maalivahti Dean Henderson pelasi kauden kaikki minuutit.

Seuran logon kehoonsa tatuoineen Chris Wilderin valmentamassa joukkueessa ei nähty viime kaudella yhtään brittiensaarten ulkopuolelta tulevaa pelaajaa. Tulevalla kaudella tuohon tulee kuitenkin muutos. Siitä pitää huolen Ranskan entinen nuorisomaajoukkuehyökkääjä Lys Mousset, joka saapui Bournemouthista reilun 11 miljoonan euron siirtosummalla.

Moussetin lisäksi Sheffield vahvistui kesän aikana myös muun muassa konkaripuolustaja Phil Jagielkalla, QPR:stä siirtyneellä keskikenttäpelaaja Luke Freemanilla, ongelmapelaajan maineeseen tottuneella Ravel Morrisonilla, Evertonista lainatulla Muhamed Besicillä sekä Swanseasta seurahistorian suurimmalla siirtosummalla (19 miljoonaa euroa) saapuneella hyökkääjä Oli McBurniella.

Arvio: Uusista hankinnoista huolimatta Sheffieldin materiaali on auttamatta liian kevyt ja kapea, jonka myötä se tulee putoamaan kauden päätteeksi takaisin Mestaruussarjaan.

Edes ennätyshankinta Oli McBurnien tehot eivät riitä pitämään Sheffield Unitedia Valioliigassa. (Kuva: Getty Images)

Tilastotiedot: Transfermarkt 

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

VALIOLIIGA KÄYNNISTYY PERJANTAINA!

Valioliigaan noussut Norwich ja suomalaishyökkääjä Teemu Pukki ovat kovassa paikassa heti perjantai-iltana Liverpoolin vieraana. Liverpool-Norwich pe 9.8. klo 22:00!

Viime kaudeksi Norwichiin siirtynyt Pukki yllätti kaikki ja mies suorastaan dominoi Mestaruussarjaa. Kausi oli uskomaton, sillä Norwich nousi Valioliigaan ja Pukki voitti maalipörrsin 29 osumallaan. Lisäksi Pukki valittiin koko Mestaruussarjan parhaaksi pelaajaksi sekä tähdistökentälliseen. Pukki teki kesällä kolmivuotisen jatkosopimuksen.

PE 9.8.2019:
22:00 Liverpool vs Norwich City

LA 10.8.2019:
14:30 West Ham vs Man City
17:00 AFC Bournemouth vs Sheffield United
17:00 Burnley vs Southampton
17:00 Crystal Palace vs Everton
17:00 Leicester City vs Wolves
17:00 Watford vs Brighton
19:30 Spurs vs Aston Villa

SU 11.8.2019:
16:00 Newcastle United vs Arsenal
18:30 Man Utd vs Chelsea

LA 17.8.2019:
Arsenal vs Burnley
Aston Villa vs AFC Bournemouth
Brighton vs West Ham
Chelsea vs Leicester City
Everton vs Watford
Man City vs Spurs
Norwich City vs Newcastle United
Sheffield United vs Crystal Palace
Southampton vs Liverpool
Wolves vs Man Utd

KOKO OTTELUOHJELMA 2019-2020 LÖYTYY TÄSTÄ.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän