5 syytä kiinnostua fantasyfutiksesta

Jalkapallo, yksi maailman suosituimmista urheilulajeista, kerää niin katsojia kuin harrastajiakin ympäri maailman. Joillekin riittää muutama puulaakimatsi kesässä ja satunnainen suosikkijoukkueen matsin seuraaminen, kun taas innokkaimmat fanit matkustavat lajin perässä ympäri maailmaa. Ja toki näiden ääripäiden väliin mahtuu lukuisia lajiin hurahtaneita, jotka nauttivat nahkakuulan potkimisesta tai kyseisen toiminnan seuraamisesta monin eri tavoin. Yksi haluaa päästä matsiin aina paikan päälle, kun taas toinen etsii striimin netistä ja vilkuilee sitä muita puuhia tehdessään. Eikä pidä unohtaa omaa osallistumista, joka voi tapahtua nurmella kirmailun sijaan myös tietokoneen, konsolin tai muun laitteen edessä joko FIFAa, PESsiä tai fantasyfustista pelatessa.

Kaikki ne, joiden vuotta eivät jaksota Valioliigan, Mestarienliigan, Veikkausliigan tai muiden
jalkapallon huippuliigojen tapahtumat, voivat olla ihmeissään, kuinka joku jaksaa vielä vapaa-ajallaankin käyttää aikaa kuvitteellisten jalkapallojoukkueiden kokoamiseen ja managerointiin. Mutta fantasyfutis – kuten koko fantasy sports -genre – kasvattaa suosiotaan jatkuvasti, joten lienee aika laittaa pöytään muutama syy sille, miksi siitä kannattaa kiinostua viimeistään nyt.

1. Yksi tapa lisää seurata jalkapalloa

Jalkapallo on pelinä mielenkiintoinen, sillä siinä pääsee erityisesti huipputasolla seuraamaan parhaimmilleen viritettyjen urheilijayksilöiden taitoja, mutta myös mahtavaa joukkueurheilua.
Matsien lopputulokseen vaikuttavat niin kentälle valittu pelaajakokoonpano, peliä ennen ja sen aikana tehdyt strategiset päätökset, sekä monet, monet muut seikat. Fantasy Futiksessa juuri sinä olet se, joka pääsee tekemään näitä päätöksiä!
Liigoja löytyy fantasy-jalkapallossa aidon jalkapallon tapaan useita, suosituin on ainakin Euroopassa muutamia miljoonia pelaajia keräävä FPL eli Valioliigaan perustuva fantasyliiga.

2. Laji elää Suomessa vielä alkuhuumaansa

FPL on Suomessakin jo melko tuttu juttu ja jos fantasyfutiksesta on kuullut, on tähän
fantasialiigaankin varmasti tutustunut. Nykyään tarjolla on kuitenkin myös pienemmän mittakaavan fantasy-jalkapalloa, jota tarjotaan jopa päivittäin alkavissa turnauksissa. Tätä kutsutaan DFS:ksi, Daily Fantasy Sportsiksi, sillä jalkapallon lisäksi tarjolla on nimittäin muitakin lajeja. Sitä tarjoavat vielä melko harvat sivustot, mutta huhutaan, että jotkut uudet kasinosivustot tulisivat tarjoamaan DFS-turnauksia. Nyt jos koskaan on siis erinomainen aika tutustua fantasyfutikseen, sillä vielä pääsee mukaan lajin alkuhuumaan ja kun kyseistä hupia tarjoillaan sivustolla jos toisellakin, voi sanoa, että oli itse mukana jo alusta lähtien.

3. Et tarvitse suurta pelibudjettia

Vaikka aika ajoin pääsee lukemaan fantasy sportsin – niin jalkapallon kuin muidenkin lajien tuomista suurista voittopoteista, ei se tarkoita sitä, että mukaan lähteäkseen tarvitsisi olla taskut täynnä mammonaa. Jos päätät lähteä mukaan pidempään taistoon koko liigakauden ajaksi, on rekisteröityminen ilmaista. Päivittäisissä DFS-turnauksissakin mukaan pääsee jo muutamalla eurolla ja freeroll-turnauksiakin näistä järjestetään. Tämän lisäksi juuri DFS-turnauksia järjestävät sivustot ovat tuoneet pelaajille talletusbonuksia.

4. Joukkueen kokoaminen ja pelaajavalinnat

Yksi fantasyfutiksen mielenkiintoisimpia asioita on ehdottomasti joukkueen kokoaminen ja
pelaajavalintojen tekeminen. Jokainen pelaajaryhmä – hyökkääjät, puolustajat, keskikenttäpelaajat ja tietysti maalivahdit – kannattaa valita huolella. Alkuun pääsee muutamilla vinkeillä, joita fantasyfutiksen tuntijat jakavat laajastikin netin syövereissä, mutta mitä syvemmälle peliin pääsee, voi jo itsekin huomata, millaisten pelaajien suosiminen kannattaa ja minkälaisista palikoista parhaat joukkueet koostuvatkaan.
Mielenkiintoista on myös se, kuinka pitää omat reaalifutiksen kannattajan piirteet poissa
fantasakentiltä. Vai kannattaako noihin periaatteisiin sittenkin nojata? Ainakin kauden 2016/17 FPL voittajan peliä tämä periaate ei kaatanut. Tämä Evertonin kannattaja nimittäin kertoi, että ei hankkinut joukkueeseensa ainoatakaan Liverpoolin pelaajaa ja sai potin korjattua tätä periaatettaan noudattaen. Oliko syy sitten periaatteen vai muutoin vain hyvän manageroinnin – sen voi jokainen tulkita itse.

5. Ajan hermolla pysyminen palkitaan

Fantasy-jalkapallossa on pysyteltävä ajan hermolla ja tiedettävä, mitkä joukkueet tekevät paljon maaleja, mitkä ovat suursuosikkeja ja kuka vastustajista on helposti maaleja päästävä. Loukkaantumisista ja muista joukkueen kokoonpanoon vaikuttavista seikoista on niin ikään pysyteltävä perillä. Nämä, sekä monet muut fantasy-liigojen pelaamiseen ja niissä menestymiseen vaikuttavat seikat tekevät lajista vielä entistä monipuoliseemman ja mielenkiintoisemman, sillä se, jolla on kärsivällisyyttä ja taitoa – sekä toki myös kykyä ennustaa ja arvata – saa käteensä voiton avaimet helpommin.
Fantasyfutis on valloittanut jalkapallon ystäviä puolelleen jo muutaman vuoden ajan, mutta sillä on varmasti edessään loistava tulevaisuus. Näiden yllä listattujen tekijöiden lisäksi on todennäköisesti monia muitakin, jotka saavat pelaajat sankoin joukoin lajin pariin.

Edellinen artikkeliVideo: Tukholman derby – valokeilassa Hammarbyn ja Djurgårdenin fanikulttuuri
Seuraava artikkeliZlatan tänään 36 vuotta

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän