Suomessakin Stadin derbyssä vieraillut Copa90 julkaisi juuri alkaneen lokakuun kunniaksi videon, jossa tutustutaan Hammarbyn ja Djurgårdenin fanikulttuuriin sekä kannattajiin. Katso video alta.
Tukholmassa pelaa kolme suurta jalkapallojoukkuetta: AIK, Hammarby sekä Djurgården. Seurojen välillä pelattavat Tukholman derbyt ovat suurimpia Ruotsissa pelattavia yksittäisiä jalkapallo-otteluita.
AIK pelaa kotiottelunsa Friends Arenalla. Sekä Hammarby että Djurgården pelaavat kotiottelunsa Tele2 Arenalla, jonne mahtuu jalkapallo-otteluissa yli 30 000 katsojaa.
Ruotsissa ollaan oltu viime vuosina ajoittain todella huolissaan kasvaneesta huligaaniongelmasta, mutta lieveilmiöiden kitkemiseksi on tehty hurja määrä töitä.
Lieveilmiöistä huolimatta AIK:n, Hammarbyn ja Djurgårdenin väliset paikallisottelut ovat tunnelmaltaan otteluita, joiden takia kannattaa matkustaa länsinaapuriin paikan päälle. Soihdut, savut ja valoraketit ovat Allsvenskanissa tuttuakin tutumpi ilmiö, jotka luovat huikean kokemuksen.
Ruotsalainen jalkapallofanikulttuuri sai vahvan buustin vuonna 1994, kun Ruotsi voitti sensaatiomaisesti Yhdysvalloissa pelatuissa MM-kisoissa pronssia. Fanikulttuuri oli toki ollut laajaa jo vuosikymmeniä, sillä esimerkiksi 50-luvulla katsojakeskiarvot olivat yli 10 000. Joka tapauksessa Ruotsissa jalkapallokulttuuri näkyy enemmän katukuvassa ja otteluissa käy huomattavasti enemmän yleisöä kuin Suomen pääsarjassa.
Kotimaisen pääsarjan kiinnostavuus on kuitenkin kasvanut parina edellisenä kautena, joka ei johdu vähiten HJK:n ja HIFK:n välisistä tulikuumista paikallisotteluista. Luotamme siis parempaan huomiseen!
Katso video alta.
Jos et jostain syystä ole nähnyt HIFK:n ja HJK:n välisestä paikallislatauksesta tehtyä videota niin sen löydät alta:
jos meinaa eksyä ennen peliä kaljoittelemaan pubeihin, on syytä valita ”puolensa” hyvissä ajoin…DIF kannattajien suosimat pubit sijaitsevat aivan stadionin läheisyydessä, hammarby kannattajien puolestaan lähenpänä keskustaa,matkan varrella nekin..
On väärin sanoa, että futiskulttuuri Ruotsissa lähti nousuun 94 jälkeen. Toki ko. menestys antoi taas uutta potkua, mutta Ruotsi oli mitaleilla jo 50 ja 58, sekä olympialaisissa jo 24. Kulttuuri on kehittynyt vuosikymmenten saatossa, sillä jo 50-luvulla yleisökeskiarvot olivat yli 10000. Ennen kaikkea merkityksellistä on, että Ruotsissa jo aikoja sitten jalkapallo määriteltiin kansallispeliksi ⚽️
Henrik Kuosa Juuri näin :)
Olin vuonna . 1988 katsomassa Djurgården- AIK. Oli vauhdikas matsi ja fanit hyviä.