Maailman suurin jalkapalloturnaus on juuri alkanut. Kilpailuun
osallistuvien jalkapalloseurojen sijoitukset ovat olleet erittäin suuria viime vuosina ja nykyisensiirtoikkunan aikana on tehty jo vaikuttavia muutoksia: Neymar siirtyi Barcelonaan 222 miljoonalla eurolla, Mbappen seuratessa perässä 180 miljoonan euron siirrolla.
ShopAlike-vertailusivusto on analysoinut pelaajasiirtoja viimeisen kymmenen vuoden ajalta
kymmenen parhaan mestarien liigassa voittaneen eurooppalaisen joukkueen osalta.
Tutkimuksessa on yritetty selvittää vaikuttavatko kalliit pelaajasiirrot mestaruuden voittoon.
Tiimin arvo
Analysoimme kymmenen Mestarien liigan voittaneen joukkueen siirtomarkkinoiden arvoa
käyttämällä lähteenä Transfermarkt.com-sivustoa ja tutkimalla koko tiimin rakentamiseen
tarvittavan sijoituksen määrää. Tutkimustuloksista käy selvästi ilmi, että raha on valttia: Real Madrid, joka on voittanut kolme kertaa viimeisen kymmenen vuoden aikana on tuonut siirtojen avulla lähes yksi yhteen voiton kotiin.
Maalin hinta
Tutkimuksessa on selvitetty myös maalikohtainen hinta, joka on laskettu jakamalla
joukkueeseen sijoitetun rahan määrä liigakauden aikana tehdyillä maaleilla. Tulokset kertovat strategisista eroista: Real Madrid, joka on haalinut joukkueeseensa eniten suuria nimiä (Ronaldo, Bale, James ja Kaka), on myös maksanut suurimman summan maalia kohti (15-20 miljoonaa euroa / maali) viimeisen kymmenen vuoden aikana. Kauden 2008/2009 voittaja Barcelona, jonka strategiana on ollut suoraan jalkapalloakatemiasta valmistuneiden pelaajien ostaminen, on käyttänyt vain 4 miljoonaa euroa maalia kohti.
Sijoittuminen ja sijoitukset
Viimeisen kymmenen vuoden aikana vain kolme joukkuetta, Barcelona, Real Madrid ja Arsenal, ovat osallistuneet Mestarien liigaan jokaisena vuonna. Perässä tulevat Bayern Munich ja Chelsea yhdeksällä osallistumiskerralla ja Manchester United, joka on osallistunut yhteensä kahdeksan kertaa. Kaikki nämä huippujoukkueet paitsi Arsenal ovat voittaneet Mestarien liigan vähintään kerran. Arsenal sen sijaan on pudonnut kilpailusta jopa seitsemän kertaa 16. pudotuspelissä.
Syvempi katsaus siirtomarkkinoilla tehtyihin sijoituksiin osoittaa, että kymmenestä parhaasta joukkueesta Manchester City ja PSG ovat tehneet huonoimmat sijoitukset viimeisen kymmenen vuoden aikana. Manchester City -joukkue käytti 1345 miljoonaa euroa siirtoihin, mutta pääsi vain kolme kertaa 16. pudotuspeleihin ja yhden kerran semifinaaliin asti. PSG taas käytti 759 miljoonaa euroa siirtoihin, mutta putosi neljä kertaa jo neljännesfinaalissa.
Siirtojen saldo
Siirtojen saldo on laskettu vähentämällä siirroista syntyvät kulut siirroista saatavista tuloista viimeisen kymmenen vuoden ajalta. Tulos on sen jälkeen vähennetty koko joukkueen arvosta kaudella 2016/2017.
Tuloksista käy ilmi, että Arsenal (saldo +330 miljoonaa euroa) ja Atlético Madrid (+395
miljoonaa euroa) saivat kehitettyä viime vuonna arvokkaan joukkueen järkevien ja taloudellisten siirtojen avulla. Atlético Madrid pääsi jopa kaksi kertaa viimeiselle kierrokselle viimeisen neljän turnauksen aikana. Arsenalilla ei ole ollut kuitenkaan samanlainen tuuri joukkueen menestyksen suhteen, joka johtuu luultavimmin suuriin pelaajiin puuttuvista sijoituksista.
Laskentakaava
Joukkueen arvo kaudella 2016/2017 − (siirroista syntyvät kulut − siirroista saatavat tulot) = siirtojen saldo.
Esimerkki: Real Madrid -joukkueen koko arvo oli kaudella 2016/2017 yhteensä 743,1 miljoonaa euroa. Joukkueella oli yhteensä pelaajavaihdoista koituvia kuluja 1054,6 miljoonaa euroa ja vaihdoista syntyviä tuloja 528,55 miljoonaa euroa viimeisen kymmenen vuoden aikana.
Laskutoimituksesta syntyy näin ollen kokonaissaldo 217,05 miljoonaa euroa.
Tutkimuksen tulokset löytyvät täältä.
Varmaan suuntaa antava tilasto. Tietääkö noita siirtosummia tarkalleen edes transfermarket? Saattaa perustua vain seurojen ja pelaajien omiin ilmoituksiin ja näkemyksiin markkinarvosta.