Tämä on MM-futiksen historiaan pureutuvan juttusarjamme kahdeksas osa.
Osa 1: MM-kisat tulevat jälleen – miten kaikki sai alkunsa?
Osa 2: Ensimmäiset MM-kisat – isäntämaa ennakkosuosikki
Osa 3: Italian MM-kisat 1934 – politiikka mukaan urheiluun
Osa 4: Ranskan MM-kisat 1938 – tyyntä myrskyn edellä
Osa 5: Ranskan MM-kisat 1950 – historian suurin sensaatio
Osa 6: Sveitsin MM-kisat 1954 – tulta ja tappuraa
Osa 7: Ruotsin MM-kisat 1958 – legenda on syntynyt
Pieni ja köyhä Chile sai järjestettäväkseen vuoden 1962 MM-kisat. Päätöstä kritisoitiin vahvasti, sillä maata olivat viime aikoina ravistelleet sekä maanjäristykset että poliittiset kriisit. Chilen jalkapalloliiton johtaja Carlos Dittborn vetosi ihmisiin tunnetulla lausunnollaan: ”Meidän on saatava MM-kisat, koska meillä ei ole mitään muuta.”
Kisojen erikoisuus oli pelipaikkojen poikkeuksellinen välimatka. Yksi neljästä alkulohkosta pelattiin jopa 4000 kilometrin päässä muista stadioneista.
Alkuasetelmissa voittopokaalia pedattiin Brasilialle. Joukkuetta johti viime kisojen läpimurtopelaaja Pelé, jota pidettiin jo 21-vuotiaana yleisesti maailman parhaana pelaajana. Joukkueen tietä tasoitti myös viime kisojen finalistin Ruotsin putoaminen karsinnoissa.
Suurimpina haastajina pidettiin Tshekkoslovakiaa ja Neuvostoliittoa. Espanjan ja Italian toiminta kuohutti kisojen alla, kun he haalivat loikkareita muista maista. Espanjan punapaitaa kantoivat muiden muassa unkarilainen Ferenc Puskás ja argentiinalainen Alfredo dí Stefano.
Ennakkosuosikki koki kuitenkin jo toisessa ottelussaan valtavan takaiskun, kun Pelén kisat päättyivät lihasrevähdykseen. Hänen viittansa otti harteilleen ”pikkulintu” Garrincha, jonka jalat olivat eripituiset ja älykkyys kertomusten mukaan 9-vuotiaan tasolla. Pelaajana hän oli kuitenkin ylivoimainen taituri, ja ratkoi monet pelit maansa eduksi.
Piskuinen Chile taisteli kotikisoissaan pronssimitaleille kukistamalla Jugoslavian pronssiottelussa. Loppuottelussa kohtasivat odotetusti Brasilia ja Tshekkoslovakia. Tshekkimaalivahti Viliam Scroiff oli ollut ilmiliekeissä läpi turnauksen, mutta hänen tuurinsa loppui ratkaisun hetkillä. Eurooppalaiset menivät johtoon alussa, mutta Schroiff päästi kaksi helppoa maalia toisella jaksolla. Lopulta brassit uusivat maailmanmestaruutensa numeroin 3-1.
Katso alta finaalin parhaat palat
Lue lisää kisoista FIFA:n sivuilla täällä.