Puoliaika.comin katsaus EM 2016 -kisojen F-lohkoon.
F-lohko on mielenkiintoinen sekoitus arvokisakokemusta ja ensimmäisiä askeleita maajoukkuetason isoissa kisoissa. Lohkon ennakkosuosikki, Portugali, saa kovat kirittäjät karsintojen jymy-yllättäjä Islannista. Myös Itävallalla ja Suomen karsintalohkosta jatkoon menneellä Unkarilla on oma sanansa sanottavanaan.
Islanti – Kreikan jalanjäljillä.
Islanti on viime vuosina noussut varteenotettavaksi tekijäksi maajoukkuefutiksessa. Se oli jo lähellä päästä 2014 MM-kisoihin mukaan, mutta putosi pudotuspelivaiheessa Kroatialle. Tällä kertaa Islannin huippuotteet karsinnoissa takasivat paikan Ranskan EM-turnaukseen. Karsintavaiheen rakkaimmat muistot islantilaisilla ovat huippumaa Hollannin lyöminen kotona ja vieraissa.
Islanti on ensimmäistä kertaa mukana arvoturnauksissa, joten siltä puuttuu joukkueestaan arvokisakokemus täysin. Silti sen pelaajistossa ovat mukana mm. ex-Barcelona- ja Chelsea-kärki Eiður Guðjohnsen, jolla riittää tietotaitoa isoista otteluista. Vaikka miehen peliaika jäänee minimaaliseksi kisoissa, on kaiken nähnyt hyökkäävänä keskikenttämiehenä nykyisin viihtyvä veteraani arvokas koppipelaaja ja hengenluoja.
Islannin suurin valttikortti on sen raivoisa puolustus ja poikkeuksellinen joukkuehenki. Pienen maan vajavaisten resurssien takia Islannin maajoukkue on löytänyt porukkahengen, jonka turva on mittaamattoman arvokas. Pelaajamateriaalissa on muutamia kovan luokan tekijöitä Euroopan kentiltä, mutta se silti nojaa lähinnä yhteistyön voimaan. Islannin esikuvana kisoissa voidaankin pitää vuoden 2004 EM-voittaja Kreikkaa.
Joukkueen tärkein pelaaja on Swansean huipputaitava Gylfi Sigurðsson. Hyökkäävä keskikenttäpelaaja on loistava maalintekijä ja armoitettu vaparispesialisti. Sigurðsson saattaa järjestellä upeita maaleja lähes mistä vaan 35 metrin säteellä maalista.
Maalinteko tulee silti lepäämään myös Alfreð Finnbogasonin ja Kolbeinn Sigþórssonin harteilla. Varsinkin Finnbogason pelasi loistokkaan loppukauden Bundesliigan putoamiskurimuksessa olleessa Augsburgissa ja takoi 14 pelissä 7 maalia. Kaksikolta on lupa odottaa onnistumisia myös kisoissa.
Islanti taistelee vahvasti jatkopaikasta, eikä avausottelussa pisteen/pisteiden riistäminen Portugalilta olisi mikään shokkiyllätys. Todennäköisesti lohkon toinen tai kolmas.
Katso Islannin kisajoukkue tästä.
Itävalta – David Alaban Das Team
Vuoden 2008 EM-kisojen toinen isäntämaa matkasi nyt historiansa toisiin EM-kilpailuihin. Edelliskerralla sen tie tyssäsi jo alkulohkoon kahden tappion ja yhden tasapelin jälkeen. Nyt Marcel Kollerin miehistöllä on hyvät mahdollisuudet jatkoon. Se on alustavien arvioiden mukaan vahvasti taistelemassa lohkon kakkospaikasta Islannin kanssa.
Kollerin Itävallan puolustuspeli on erinomaisen organisoitua ja sillä on useita laatupelaajia alakerrassa. Leicesterin paidassa unelmakauden pelannut Christian Fuchs johtaa puolustusta omalta laidaltaan. Keskuspuolustajiksi ehdolla ovat isokokoiset Kevin Wimmer, Sebastian Prödl ja Kiovan Dynamon Aleksandr Dragović.
Joukkueen ehdottomasti suurin tähti on monipuolisuusihme David Alaba, joka on noussut Bayern Münchenissä todellisiin maailmanluokan pelaajiin. Vasenjalkaisen Alaban voi istuttaa käytännössä mille vaan paikalle ja tulosta syntyy. Taktiikkavelho-Koller peluuttaa Alabaa keskikentällä ankkurin paikalla, josta miehellä on oikeus rynnistää mukaan hyökkäyksiin.
Hyökkäyspelissä wannabe-Zlatan, Marko Arnautović, pääsee näyttämään kyntensä isoissa kisoissa. Valioliigan Stokessa Arnautović on jo osoittanut pystyvänsä maalintekoon käytännössä ketä vastaan tahansa. Werder Bremenin Zlatko Junuzović on Alaban ohella joukkueen parhaita vaparispesialisteja ja taitava pikkumies saattaakin olla erinomainen ase Itävallan hyökkäyspelissä.
Raporttien mukaan 39 DVD:tä vastustajien pelaamista läpikotaisin opiskellut Koller johdottanee Itävallan lohkosta jatkoon. Parhaimmillaan Itävalta voi olla kisoissa erittäin paha vastustaja. Ainoa suurempi puute on selkeän ykköshyökkääjän puuttuminen, sillä 196-senttisen Marc Jankon johdolla EM-kisoja ei voiteta.
Katso Itävallan kisajoukkue tästä.
Portugali – joko nyt Cristiano?
EM-kisoissa perinteisesti melko hyvin sijoittunut Portugali lähtee jälleen kerran karkeloihin mukaan jonkinasteisena mustana hevosena. Joukkue on pullollaan huipputason yksilötaitoa, kokemusta ja karismaa, mutta silti kerta toisensa jälkeen se kompuroi pelien mennessä tiukimmilleen. Vuoden 2004 kotikisojen finaalitappio Kreikalle on edelleen vaikea pala nieltäväksi maajoukkuekapteeni Cristiano Ronaldolle.
Nytkin Portugalilla on kasassa todella vakuuttava rosteri, vaikkakin sen keskuspuolustuksessa alkaa ikä jo painaa. Silti punapaidoilla on iskeä jokaiselle pelipaikalle laatupelaaja. Keskikenttä ja hyökkäyspää sillä on varsin iskukykyinen.
Joukkueen suurin tähti on ehdottomasti Ronaldo, jonka harteilla on valtavat onnistumispaineet. Johtaviin vastuunkantajiin kuuluu eittämättä myös João Moutinho, joka vetelee naruista keskikentän keskellä. Arvokisoissa Moutinho on ollut yleensä Portugalin paras pelaaja.
Keskikentällä Moutinhon rinnalle saattaa astua Sportingin João Mário, joka voi hyvinkin olla seuraava portugalilainen huippupelaaja Euroopan suurimpiin seuroihin. Myös huippulupaus Renato Sanchesia on mielenkiintoista seurata, samoin kuin viimevuosina vähän paikallaan junnannutta William Carvalhoa.
Hyökkäyksessä jokeripelaajina ovat harhautuskoneet Ricardo Quaresma ja Nani. Varsinkin ex-Manchester United pelaaja on kaiken osuessa nappiin yksi maailman parhaista 1v1 -pelaajista. Suurena huolenaiheena on ykköstähti Ronaldon pelikunto, sillä loukkaantumisista kärsinyt talismaani ei missään nimessä lähde kisoihin parhaassa terässä.
Portugalin on pakko luovia lohkosta jatkoon ja normaalisuoritus sillä olisi päästä välieriin. Aivan kaikkien taivaankappaleiden osuessa kohdalleen se voisi kruunauttaa itsensä jopa mestariksi, mutta tämä skenaario on jälleen kerran epätodennäköinen. Silti A Selecção on lohkon selkeä voittajasuosikki.
Katso Portugalin kisajoukkue tästä.
Unkari – pudotuspelien kautta lomareissulle?
Unkari on pudonnut kauaksi 1950-luvun superjoukkueensa saavutuksista, mutta se sai kammettua itsensä pudotuspelien kautta kesän kisoihin. Joukkueelta ei voi ihmeitä odottaa, sillä sen maalintekokyky on kisojen huonoimpia. Silti hienosti yhteinäisenä porukkana taistelevat Magyaarit lähtevät tekemään parastaan Ranskaan.
Ilman suuria tähtipelaajia kisoihin lähtevä Unkari nojaa vahvasti puolustuspelinsä varaan. Parhaimmillaan se tulee kiusaamaan lohkossa kaikkia vastustajiaan, mutta sen jatkomahdollisuudet näyttävät melko pieniltä.
Monien iloksi kulttiveskari Gábor Király on edelleen joukkueen ykköskassari. 40-vuotias harmaisiin college-housuihin sonnustautunut Király tuntuu pelanneen jo ikuisuuden, mutta mies on edelleen mitat täyttävä veskari maajoukkuetasolla. Kun hän kaiken järjen mukaan astuu kentälle Unkarin avausottelussa, tulee miehestä EM-kisojen historian vanhin peliin osallistunut pelaaja. Siihen asti ennätys säilyy Saksan legendaarisella Lothar Matthäusilla.
Unkarin ainoa jonkinlaiseksi tähdeksi laskettava pelaaja on Bursasporin Balázs Dzsudzsák. Huikeista vasemman jalan potkuistaan tunnettu laituri on Unkarin suurin pelote. Varsinkin sivuvaparit ja keskitykset ovat miehellä valioluokkaa. Dzsudzsákin lisäksi mielenkiintoinen pelaaja on kymppipaikalla viihtyvä nykyisin Werder Bremeniä edustava László Kleinheisler, joka pelasi vielä reilu puoli vuotta sitten Unkarin kolmosdivarissa! Unkarin Paul Scholesiksi tituleerattu Kleinheisler tykkää ampua kaukovetoja todella yllättävistä paikoista ja yrittää Hollywood-syöttöjä kärjen takana.
Tasapaksu Unkari tuskin tulee venymään mihinkään jättiyllätyksiin turnauksessa, mutta se voi parhaimmillaan taistella lohkosta onnenkantamoisella jatkoon. Silti selkeä ehdokas lohkojumboksi.
Katso Unkarin kisajoukkue tästä.
Puoliajan lohkoveikkaus on seuraava:
- Portugali
- Itävalta
- Islanti
- Unkari
Tälle loppujärjestykselle Coolbet antaa kertoimeksi 5,90. Tsekkaa myös lohkon muut kiinnostavat kohteet Coolbetin saitilta!