Video: Harald Schumacher jyrää – Patrick Battiston vaipuu koomaan MM-kisoissa 1982

Vuoden 1982 Espanjassa järjestettyihin kisoihin joukkueiden määrää lisättiin kahdeksalla, jotta mukaan saatiin lisää maita Aasiasta ja Afrikasta. Välierissä nähtiin raju jyräys, jossa pääosassa oli Saksan maalivahti Harald Schumacher.

Saksan ja Ranskan välisessä välieräottelussa nähtiin pelottava välikohtaus, kun Saksan maalivahti Harald ”Toni” Schumacher ryntäsi aggressiivisesti päin Ranskan Patrick Battistonia. Battiston meni tajuttomaksi ja myöhemmin sairaalassa hänet tainnutettiin koomaan. Erotuomari ei antanut tilanteesta edes vapaapotkua.

Battiston selvisi kuitenkin ja toipui. Schumacher pyysi Battistonilta henkilökohtaisesti anteeksi. Myöhemmin Schumacher oli Ranskassa monien äänestyksen mukaan vihatumpi ihminen kuin Adolf Hitler.

Vuoden 1982 MM-kisojen finaalissa Italia kaatoi Saksan numeroin 3-1 Paolo Rossin, Marco Tardellin ja Alessandro Altobellin maaleilla ja konkarivahti Dino Zoffin torjunnoilla. Lisää kisoista luettavissa videon alta.

Harald Schumacherin ryntäys

Jos video ei jostain syystä avaudu, voit katsoa sen TÄSTÄ.

Espanja sai vuonna 1982 järjestettäväkseen MM-lopputurnauksen viimeisenä jalkapallon mahtimaista. Lopputurnauksen muotoa jouduttiin muuttamaan Espanjan kisoihin, sillä turnaus oli laajentunut 24 joukkueeseen.

Kuusi alkulohkoa ja kolme puolivälierälohkoa muuttivat merkittävästi turnauksen luonnetta. Uusi pelisysteemi ei toiminut ongelmitta ja jäi lopulta yhden turnauksen mittaiseksi kokeiluksi.

Kisojen suurin suosikki oli Brasilia, jonka rivejä tähdittivät muun muassa ZicoPaulo Falcão ja Sócrates. Italia puolestaan aloitti kisat takkuillen ja selviytyi vain vaivoin jatkoon alkulohkostaan. Kisoissa nähtiin myös yllätyksiä, kun Algeria antoi sokkihoitoa Länsi-Saksalle voittamalla joukkueiden kohtaamisen 2–1.

Alkulohkon pelisysteemi aiheutti närkästystä erityisesti, kun Saksan liittotasavallan ja Itävallan ottelu muodostui farssiksi. Algeria oli jo pelannut kaikki alkulohkon ottelunsa ja Saksan liittotasavallan 1–0-voiton tiedettiin riittävän ottelun molemmille osapuolille jatkopaikkaan. Niinpä ottelu saatiin myös päättymään näihin lukemiin, kun molemmat joukkueet lopettivat yrittämisen Saksan liittotasavallan ensimmäisen maalin jälkeen.

Isäntämaa Espanjalle kisat olivat pettymys, kun joukkue putosi jatkosta jo puolivälierissä. Kotijoukkueen aikainen lähtö laulukuoroon sekä ennakkoarvioihin nähden erikoisiksi muodostuneet puolivälierälohkot verottivat myös katsojia stadioneilla. Camp Noulla pelannut Puola ei jaksanut kiinnostaa katalonialaisyleisöä puolivälierissä, ja Puolan ja Italian välisessä semifinaalissakin suurin osa katsojista tuli saapasmaasta.

Ranska koki välierissä karvaan tappion Länsi-Saksalle. Ranska peluutti pronssiottelussa enää reservejään. Näin Puolalle avautui tie pronssille.

Italia eteni heikon alun jälkeen lopulta aina finaaliin asti. Puolivälierien viimeisessä pelissä se pudotti dramaattisesti jatkosta Brasilian tähtisikermän, ja välierissä Puola joutui taipumaan italialaisten käsittelyssä. Italian maalitehtailua johti Paolo Rossi, joka voitti myös kisojen maalikuninkuuden.

Loppuottelussa Saksasta ei ollut vastusta Italialle, jolla oli jälleen katsomon tuki takanaan. Italia vei mestaruuden Paolo Rossin, Marco Tardellin ja Alessandro Altobellin maaleilla ja konkarivahti Dino Zoffin torjunnoilla.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here